Klassisk ribbe med poteter, brun saus, rødkål, tyttebær, surkål, medisterkaker og julepølse
Dette er Norges mest populære julemiddag!
Slik gjør du
-
Rut opp svoren med spissen av en skarp kniv to dager før steking. Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket. Gni inn ribben med salt og pepper. Legg den kjølig og dekk med aluminiumsfolie.
-
Forvarm ovnen til 250 grader. Legg ribben med svorsiden opp i langpannen. Hell på litt kokende vann, ca. 2 dl. Dekk med aluminiumsfolie og sett ribben i varm stekeovn. La den stå og dampe i ca. 45 min.
-
Ta av folien. Ribben kan nå legges på rist over langpannen. Legg en asjett eller sammenbrettet aluminiumsfolie under det laveste punktet på ribben, slik at svor-overflaten blir jevn.
-
Senk temperaturen til 200 grader og sett langpannen midt i ovnen. Stek videre i ca. 2 timer.
-
Kok poteter. Del julepølse i biter og stek dem i stekepanne sammen med medisterkakene. Del ribben i biter og legg alt opp på et stort fat. Pynt gjerne med epler. Server med poteter, brun saus og godt juletilbehør.
-
Smelt smøret og tilsett mel, la dette brune på svak varme i ca. 3 timer. Rør jevningen med jevne mellomrom slik at den ikke svir seg.
-
Spe med ribbekraft og vann, litt om gangen og kok opp. Tilsett så kremfløten og pisk inn brunost, sennep og tyttebærsyltetøy. Smak til med salt og pepper.
-
Ønsker du tynnere saus kan du tilsette mer væske.
-
Rør tyttebær sammen med sukker og vaniljefrø for en bedre smak. Litt julekrydder som f.eks. kanel er også godt i!