Opp-ned pastinakkterte med karamelliserte nøtter og blåmuggost

Prøv en terte med perfekt kombinasjon av søtt og salt.

Ingredienser

Deig

  • 4,5 dl Hvetemel + litt ekstra til kjevling
  • 1 ts Salt
  • 200 g Kaldt smør
  • 1 stk Eggeplomme
  • 2 ss Vann

Fyll

  • 4 stk Små pastinakker
  • 3 stk Sjalottløk
  • 1 ss Olivenolje
  • 25 g Smør
  • 1 liten neve Frisk timian
  • Flaksalt og nykvernet pepper
  • 1 ss Balsamicoeddik
  • 3 ss Honning
  • 1 stor neve Valnøtter
  • 100 g Blåmuggost

Slik gjør du

  1. Bland mel og salt i en bakebolle.
  2. Skjær smøret i terninger, ha det i og gni det inn i melet med fingrene til blandingen ligner smuler. Du kan ev. bruke en foodprosessor.
  3. Pisk sammen eggeplomme og vann og rør det inn i deigen.
  4. Kna deigen lett sammen til en ball, flat den ut med håndbaken og legg den i kjøleskapet.
  5. Finn frem en stor stekepanne som tåler ovnen, mål diameteren, og tegn en 3-4 cm større sirkel på et bakepapir. Klipp ut malen til deiglokket.
  6. Forvarm ovnen til 200 grader.
  7. Skrell pastinakkene og løkene og del dem i to på langs.
  8. Varm opp olje og smør i stekepannen over middels lav varme. Legg sjalottløkene og pastinakkene, med snittsiden ned, i et pent mønster og stek dem til de har fått en fin og gyllen stekeskorpe, ca. 15 minutter.
  9. Strø over bladene fra halvparten av timianen med en god klype salt og pepper. Hell over eddik og 2 ss honning.
  10. Kjevle ut deigen på et godt melet bakepapir til den er ca. 0.5 cm tykk og skjær ut en sirkel med malen. Rull deigen over som et lokk, med ytterkanten dyttet forsiktig inn langs kanten av pannen.
  11. Bak terten i ovnen i ca. 30 minutter, til den er gyllen og sprø . Imens rister du nøttene gylne og sprø i en tørr stekepanne over middels varme.
  12. Vend honningen godt inn og stek videre til den bobler og har fått litt ekstra farge. Strø over en klype salt og avkjøl nøttene på et bakepapir.
  13. La terten avkjøles i noen minutter slik at den får satt seg, løsne den forsiktig fra pannen og snu den over på et fat. Topp terten med valnøtter og blåmuggost brutt opp i grove biter, litt ekstra flaksalt og noen timianstilker.