Rotgrønnsaksgryte med potetstappe

Varmende og god gryte - helt uten kjøtt.

Ingredienser

Grønnsaksgryte

  • 3 stk Pastinakker
  • 4 stk Gulrøtter
  • 0,5 stk Sellerirot
  • 4 stk Sjalottløk
  • 3 fedd Hvitløk
  • 2 stk Laurbærblader
  • 3 stilker Frisk rosmarin
  • 1 skorpe av Grana Padano
  • 1 stk Kanelstang
  • Ca. 6 dl Vann
  • 2 terninger Grønnsaksbuljong
  • 3 ss Tomatpuré
  • 1,5 dl Rødvin
  • Salt og nykvernet pepper
  • 1 stk Sitron
  • 1 neve Frisk persille

Potetmos

  • 8 stk Poteter
  • 1 ss Smør
  • 0,5 dl Helmelk
  • Salt

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 190 grader.
  2. Skrell/skrubb rotgrønnsakene og del dem i grove terninger. Skrell sjalottløken og del dem i to på langs. Gi hvitløksfeddene et hardt slag og skrell dem.
  3. Legg alt om hverandre i en stor gryte som går i ovnen, eller en fuktet leirgryte om du har, sammen med laurbærblader, rosmarinstilker, Grana Padano og kanelstang.
  4. Kok opp vannet, rør ut buljongen og tomatpuréen og hell det i sammen med vinen. Krydre med et par klyper salt og pepper og sett gryten med lokket på i ovnen i et par timer.
  5. Server over potetmos, toppet med finrevet sitronskall og finhakket persille.
  6. Skrell potetene og skjær dem i grove biter. Kok dem møre, hell av vannet og tilsett smør og et par skjeer melk.
  7. Stamp sammen potetmosen til den er jevn og tilsett evt. mer melk underveis. Smak til med salt.