Soppai og salat med rødkål, rosenkål, epler og fiken

Soppai og salat med rødkål, rosenkål, epler og fiken

Denne kjøttfrie paien passer perfekt til julelunsjen.

Ingredienser

Paideig

  • 500 g Hvetemel
  • 250 g Smør, romtemperert
  • 8-10 ss. Kaldt vann
  • 1 stk Egg (til pensling)
  • Tørre erter til steking

Fyll

  • 1 stk Gul løk
  • 400 g Sjampinjong
  • 1 fedd Hvitløk
  • 1 ss Smør
  • 1 ss Olivenolje
  • 0,3 ts Revet muskat
  • 1 ts Tørket rosmarin
  • 1 dl Kremfløte
  • 3 stk Egg
  • 1 ts Salt
  • 0,5 ts Nykvernet pepper
  • 150 g Edamer-ost

Salat

  • 0,5 stk Rødkål
  • 250 g Rosenkål
  • 1 stk Grønt eple
  • 5 stk Tørkede fiken
  • 4 ss Balsamicoeddik
  • 1 ss Flytende honning
  • 2 ss Sitronsaft
  • 1 neve Valnøtter

Slik gjør du

  1. Forvarm ovnen til 175 grader. Kjør hvetemel og smør i en eltemaskin til det ligner smuler, og spe forsiktig med vann til deigen er en stor, sammenhengende klump. Pakk den inn i plast og la den hvile i kjøleskapet i en time. Legg til side 1/3 av deigen, kjevle ut resten og fordel den i en liten paiform. Prikk den med en gaffel, dekk den med et bakepapir og hell over tørre erter så bunnen er helt dekket. Forstek paibunnen i ovnen i ca. 15 min., ta den ut og øk varmen til 200 grader.
  2. Del løken i to og skjær den i tynne skiver. Rens sjampinjongene og skjær dem i skiver. Finhakk hvitløken. Varm smør og olivenolje i en stekepanne på middels varme og stek soppen, løken og hvitløken i 10 min. Fjern bakepapiret og ertene og fordel blandingen over paibunnen sammen med baconet. Dryss over muskat og rosmarin. Bland fløte, egg, salt og pepper og hell det over paien. Dryss over revet ost. Rull ut resten av paideigen til en bred pølse, kjevle den flat og skjær ut lange remser. Legg dem over paien i et rutemønster. Pisk egget, pensle deigen og stek paien videre i ovnen i ca. 25 min., eller til fyllet har stivnet og paien er gyllen. Avkjøl den i formen.
  3. Fjern de ytterste bladene fra rødkålen og rosenkålen og finsnitt resten med en mandolin eller en skarp kniv. Skjær eplet i tynne halvmåner og fiknene i skiver. Bland eddik, honning og sitronsaft til en dressing og vend den inn i salaten. Rist valnøttene gylne i en tørr stekepanne, hakk dem og strø over salaten.