Den store pinnekjøttduellen

Pinnekjøtt er en av julens store favoritter, og det med god grunn. Maten er salt og smakfull, og kan kombineres med masse deilig tilbehør som gjør julemiddagen ekstra god. Men, visste du at pinnekjøtt kan tilberedes på ulike måter?

Pinnekjøtt kan dampes, trekkes eller stekes i ovn. Og selv om det vanligste er å dampe, finnes det flere måter å gjøre det på. Vi lot Pia (75) og Andreas (19) teste to ulike oppskrifter opp mot hverandre. For hva skjer når en erfaren dame som liker å lage mat skal hjelpe en uerfaren, ung mann med sin første pinnekjøttmiddag? Se hvordan det gikk i videoen under:

Fikk du lyst til å prøve en av variantene selv? Her er oppskriftene Pia og Andreas fulgte:

Pinnekjøtt dampet på poteter, kålrabistappe og vossakorv

Pia har laget pinnekjøtt på samme måte i en årrekke, og denne oppskriften bygger på hennes tradisjonsrike fremgangsmåte. Med mandelpoteter, kålrabistappe og vossakorv får du en klassisk pinnekjøttmiddag laget slik mange har gjort det hjemme i generasjoner. Tvisten for Pia er damping av pinnekjøtt på poteter, som både er mer effektivt og gjør potetene ekstra smakfulle.

Pinnebog med rødkålsalat og dampet mandelpotet

Pinnebog er mer kjøttfulle stykker, og en av julens store favoritter. Saftig, mørt og full av tradisjon. Andreas serverer den med en varm og fyldig rødkålsalat, dampet mandelpotet og aromatisk brunet smør. En enkel, men smaksrik kombinasjon som løfter den klassiske juleretten og gjør den perfekt i høytiden.

Tips!

Liker du mer rent kjøtt kan du velge pinnebog, eller gå for en pakke av hver i samme gryte.

Toppbanner til Gartner grønnsaker hvor en kvinne peker til logoen.

Til pinnekjøttet finnes det masse deilig tilbehør vi kan velge mellom, og akkurat nå finner du et stort utvalg norske grønnsaker i butikk. Disse passer ypperlig til julemiddagen og gir ekstra god smak.

En av grønnsakene du finner hos KIWI nå, er mandelpoteter. Lite smaker bedre enn perfekt kokte mandelpoteter, men en kjent problemstilling på kjøkkenet er mandelpotet som koker i stykker. Heldigvis finnes det måter å unngå det på, og tips til hva du kan gjøre når uhellet først er ute.

10 tips til deg som skal lage pinnekjøtt i jula:

  1. Når du er i butikken bør du se etter pinnekjøtt med jevn fettmarmorering og en god miks av sidebiter og ryggbiter. Det er fettet som gjør kjøttet saftig og full av smak. Liker du mer rent kjøtt kan du velge pinnebog, eller gå for en pakke av hver i samme gryte.
  2. Beregn 400 gram tørket pinnekjøtt per person. Storspisere trenger litt mer, og da bør 500 gram beregnes. Benytter du ferdig utvannet/gryteklart pinnekjøtt, bør det beregnes 550 gram per person.
  3. Utvanning: Sjekk anvisningen på pakken, og planlegg for at pinnekjøttet vannes ut i kaldt vann, 24-30 timer før det skal spises. Skift vannet minst én gang.
  4. Det er viktig å dampe pinnekjøttet lenge nok for at det skal bli mørt og saftig. En god huskeregel er at kjøttet enkelt skal løsne fra beinet når det er ferdig.
  5. Dampe på poteter: Fettet fra pinnekjøttet gir den gode smaken på potetene. Derfor anbefaler vi å velge tradisjonelt pinnekjøtt om du skal dampe på poteter.
  6. Sjekk pinnekjøttet jevnlig under dampingen. Det skal alltid være kokende vann eller kraft i bunnen av kjelen. Kjelen må ikke kokes tørr, da kan restene av kraften brenne seg og gi en dårlig smak på pinnekjøttet. Fyll på mer vann underveis hvis det er nødvendig.
  7. Vil du ha et ekstra sprøtt resultat? Grill det ferdigdampede pinnekjøttet i ovnen før servering. Sett ovnen på full overvarme, spre pinnekjøttet i en langpanne og grill i ca. fem minutter. Da beholder kjøttet saftigheten, men får en sprø skorpe.
  8. Gulrot i kålrabistappen gir ekstra sødme og fin farge.
  9. Et godt tips er å blande inn sjy fra pinnekjøttet for ekstra god smak på kålrabistappen.
  10. Unngå at mandelpotetene koker i stykker ved å koke dem med skallet på. Alt du trenger å gjøre er å vaske dem godt først. Skallet er tynt og kan fint spises.