Velger du kalkun har du et supert utgangspunkt for en smakfull nyttårsmiddag. Her får du tips til både steking, tilbehør, saus og stuffing. Og ikke minst en litt sunnere Waldorfsalat.
Mange har tradisjon for å spise kalkun på nyttårsaften. Kalkunkjøtt er både magert og godt, men mange er nok redde for å feilberegne steketiden slik at kjøttet blir tørt.
En tommelfingerregel her er å steke kalkunen i 30 minutter per kilo på ikke for høy varme. Les denne oppskriften for fremgangsmåte på hvordan du steker perfekt kalkun.
Oppskrifter på kalkun
- Kalkun med varme tomater og bacon
- Amerikansk kalkun med makaroni og edamerost
- Kalkun med glaserte gulrøtter, rosenkål og fløtesaus
- Kalkungryte med grønnsaker
- Kalkunbryst med grønn Waldorfsalat
Husk at kalkunen bør tine minst 2 døgn i kjøleskap
Tilbehør til kalkun
Tilbehøret er en viktig del av et godt kalkunmåltid, og Waldorfsalat er en klassiker. Blant våre oppskrifter har vi en Waldorfsalat til kalkun som kan lages uten majones og kremfløte – enten ved å droppe det helt, eller bytte det ut med naturell yoghurt, slik ernæringsfysiolog Tine Sundfør tipser om i sitt alternativ til en lett og god nyttårsmeny.
Det kan også være et alternativ å lage potetsalat, for eksempel en potetsalat med purre og kapers.
Ønsker du heller en kjøttfri nyttårsmiddag? Sjekk ut denne alternative menyen.
Stuffing til kalkun
For mange er det også et spørsmål om man skal ha stuffing i kalkunen eller ikke?
- Om du liker stuffing i kalkunen, vil stuffing basert på frukt, eller kjøttbaserte stuffinger der du bytter ut kjøttdeig, medisterdeig og bacon med karbonadedeig og spekeskinke, være smakfulle og magre alternativer. Og i sausen kan du godt velge magre meieriprodukter for en lettere inngang i det nye året, foreslår klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Her er vårt utvalg av oppskrifter på stuffing til kalkun:
- Stuffing med medisterdeig og sopp
- Stuffing med eple og tranebær
- I denne artikkelen finner du også oppskrifter på stuffing med kjøttfarse, stuffing med eple, svisker og appelsin og stuffing med bacon og persille.
Og helt til sist, men ikke minst: