Sammen mot matsvinn

Slik unngår du at julemat havner i søpla

Restematen trenger ikke være kjedelig. Her er kokken Christer Rødseth sine beste tips til hvordan restene etter ribba, pinnekjøttet, torsken og kalkunen får nytt liv!

Ingen liker å kaste mat, men i julen blir det ofte mye mat til overs. Hva skal vi gjøre med alle restene?

Christer Rødseth er kokk, kjent fra blant annet Matsjokket på NRK, der vi fikk se mengden matsvinn på nært hold. Christer omtaler tallene som ”helt sinnsyke”, og har selv blitt enda strengere når det kommer til å spise opp maten.

– Det er så enkelt å ikke kaste mat. Det er bare å spise den opp, påpeker Christer.  

Julehefte med resteoppskrifter

Julen er intet unntak, og restematen trenger ikke være kjedelig. I år har KIWI laget et todelt oppskriftshefte til julen, der den ene delen består av oppskrifter og inspirasjon til hvordan du skal bruke det som blir igjen av julematen. Christer har satt sammen oppskriftene. Der finner vi blant annet oppskrifter på lutefisk i lefse, torskepålegg, bbq-ribbe i pita, pinnekjøtt-lapskaus og kalkun-taco.

– Jeg måtte gå langt inn i meg selv for å komme opp med oppskrifter på noen av disse råvarene, men alle restene kan spises i en eller annen form, sier Christer. 

Når pølse i vaffel går fint, kan ikke ribbe være noe dårligere. Servere ribbe i vaffel til lunsj i romjulen, da vel.

Informasjon og inspirasjon

Christer tror at det skorter litt på informasjon hos mange. At vi rett og slett ikke vet hvordan vi kan bruke maten.

– For eksempel blir slapp salat sprø igjen etter å ha ligget i en skål med kaldt vann over natta i kjøleskapet. Tørt brød kan brukes i både vafler, brødomelett eller for å lage nye brød. Sjekk hvordan du kan bruke maten før du kaster den, liksom. 

Christers jul

Tradisjonen tro feirer Christer julen hjemme hos mor sammen med søsken og familie.

– Der lages det riskrem i mengder. Hvert år. Er det mer enn man klarer å spise kan riskrem brukes i brød, vafler, lapper, ja hva som helst. Det er bare å prøve seg fram, sier han.

Rester etter risgrøt eller riskrem kan bli til de herligste frokost-rislapper i julen.

Også ribbe blir det rikelig av hos Christer og gjengen.

– Mamma og jeg lager én ribbe hver. Jeg liker den på en måte, og mamma liker den på en annen måte. Så hver første juledag spiser alle sammen frokost i pysjen. På menyen er det ribberester fra julemiddagen. Kjempegodt!

– Tenk før du kjøper

Lefse med lutefisk går fint å sette på lunsjbordet i romjulen.

I julen kjøper vi gjerne det vi ikke kjøper til vanlig. Sild for eksempel. Og pålegg og salater og brød. Her er Christer streng.

– Hvis du kjøper noe, må du spise det opp, sier han. 

– Og ja, det er kanskje kjedelig å spise det samme tre dager på rad, men det skulle du tenkt på før du kjøpte det.

Christer mener at vi må endre holdningen vår når det kommer til å kaste mat. Og vi må være klar over konsekvensene. 

– Å kaste mat i søpla skal gi en dårlig følelse. Man skal kjenne på et mørke, sier Christer og legger til:

– Også sparer man jo helt vilt med penger. Vi må bare skjerpe oss litt. 

Selvfølgelig trenger vi taco i julen også. Men hva med å bytte ut kjøttet med reste-kalkun etter jule- eller nyttårsfeiringen?