Dette er maten som passer når du gamer

Gaming forbindes ofte med usunn mat og energidrikk, men for å bli en god gamer er et bra kosthold viktig. Ta en derfor en opprydding i skapet og fyll det med sunne alternativer.

– Kosthold og toppidrett henger sammen, og det gjør også kosthold, fysisk aktivitet, søvn og gaming. En bra gamer må ha restitusjon i likhet med en fotballspiller eller skiløper, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun tror ønsket om å bli en enda bedre gamer kan motivere barn og tenåringer, som ellers ikke er så opptatt av et sunt kosthold, til å velge litt sunnere påfyll.

Daff og uopplagt

– Vi er forskjellige når det gjelder mat. Mens noen glemmer å spise, merker andre at de stadig får lyst på noe digg når de sitter foran skjermen. Begge deler er like utfordrende, sier Sundfør.

Hvis du glemmer å spise får ikke kroppen og hjernen de næringsstoffene de trenger for å fungere. Da synker både blodsukkeret og konsentrasjonen, noe som passer dårlig når man er midt i et spennende spill.

– De som ofte får lyst på noe, har lett for å velge usunn snacks og sukkerrik drikke, og da blir resultatet på mange måter det samme. Usunn mat og drikke gir deg svingninger i blodsukkeret og gjør deg daff og uopplagt, sier hun.

Sunne og gode valg

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør: – Når du tilbringer tid bak skjermen, trenger du mye fullkorn og grønnsaker som gir jevnt blodsukker. Dette gjør deg mer opplagt og konsentrert.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør: – Når du tilbringer tid bak skjermen, trenger du mye fullkorn og grønnsaker som gir jevnt blodsukker. Dette gjør deg mer opplagt og konsentrert.

Bra mat for en gamer er det samme som bra mat for andre som er i aktivitet.

– Når du tilbringer tid bak skjermen, trenger du mye fullkorn og grønnsaker som gir jevnt blodsukker. Dette gjør deg mer opplagt og konsentrert. Spis også fisk, som inneholder fettsyrer. Dette er viktig for utviklingen av hjernen, sier Sundfør.

Hun mener voksne enkelt kan hjelpe barn og ungdom med å gjøre bedre valg. Det gjelder bare å legge til rette for dette på kjøkkenet.

– Rydd unna usunne fristelser og gjør sunne alternativer mer tilgjengelig. Lær også barna å lage noen enkle, fristende mellommåltider når sulten gnager, sier hun.

Sunn mat i skapet

Gaming-mat kan være så mangt, men med noen grove pizzasnurrer i fryseboksen, grovt brød i brødboksen, grove tortillalomper i skapet, og grønnsaker og sunt pålegg i kjøleskapet ligger alt til rette for et mellommåltid som gir påfyll av energi. Da kan du for eksempel enkelt trylle frem ostesmørbrød eller wraps med fyll mellom slagene.

Ha også grønnsaker, frukt, bær og juice tilgjengelig slik at du kan lage seg en smoothie når du blir fysen på noe godt. Det smaker søtt og friskt samtidig som det er proppfullt av næring.

Nedenfor ser du noen oppskrifter som passer utmerket til gaming.

Grovt ostesmørbrød

Se oppskriften her

Grove pizzasnurrer

Se oppskriften her

Grovt pitabrød

Se oppskriften her

Wrap med kyllingrester

Se oppskriften her

Hvit smoothie

Se oppskriften her

Rød smoothie

Se oppskriften her