Dette er de mest populære First Price-varene

Mor og datter som triller på handlevogn mellom hyllene på KIWI

First Price jobber hele tiden for å gjøre produktene sunnere og mer miljøvennlige. Her avslører vi hvilke matvarer som er mest populære, samt hvilke viktige tiltak som er gjort de siste årene.

First Price er KIWIs billigste alternativ med hverdagsprodukter til faste lave priser. Så billig at det ikke kan være bra, tenker kanskje du?

– Selv om prisene er lave, er mange av First Price-produktene akkurat like sunne og med samme næringsinnhold som tilsvarende produkter fra andre merker, sier Harald Bregner, som har ansvaret for ferskvarer, kvalitet og matsikkerhet i KIWI.

Like sunt som tilsvarende alternativer

Dette bekreftes av klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør, som sier at et stramt matbudsjett ikke trenger å være den eneste grunnen til å velge First Price over andre merkevarer.

– De ulike sunne First Price-produktene er akkurat like sunne som tilsvarende alternativer fra andre merker, sier hun og forklarer at næringsinnholdet i for eksempel laksefilet, egg og karbonadedeig fra First Price er likt som i tilsvarende produkter fra andre merker.

Topp 10 mest populære varene fra First Price

Lurer du på hvilke First Price-varer som er mest populære hos KIWI? Dette er topp 10-listen:

First Price topp 10.png

 1. Bananer
 2. Egg 18pk 
 3. Gulrot 1kg 
 4. Kjøttdeig 400g 
 5. Pølsebrød 8pk
 6. Toalettpapir 
 7. Kokt skinke 250g 
 8. Tortilla 8pk 
 9. Laks naturell 500g
 10. Løk

Andre populære varer fra First Price som er verdt å nevne er: 

 • Sjampinjong 250g 
 • Hakkede tomater 390g 
 • Cola Free 1,5L 
 • Eplejuice 2L
 • Loff 500g
 • Cherry tomater 250g 
 • Kneip 750g
 • Kyllingfilet 1,4kg 
 • Potetchips 300g
 • Vann med kullsyre 1,5L 

Stor salt- og sukkerreduksjon

De siste årene har det skjedd store og små endringer på flere av de drøyt 200 hverdagsproduktene fra First Price, og det er særlig salt- og sukkerinnholdet som har vært under lupen.

– Det er viktig for oss å gjøre First Price-produktene sunnere og mer miljøvennlige, sier Nina Brendsrud-Andersen, markedssjef i Unil som produserer First Price-varer.

– Vår strategi sier at vi skal bidra til å forbedre folkehelsen, og vi stiller oss bak myndighetenes kostholdsråd ved å fjerne unødvendig tilsatt salt, sukker og mettet fett. Det er også viktig for oss å redusere miljøbelastningen i samfunnet, slik at mennesker og dyr bakover i verdikjeden får en bedre hverdag og et bedre miljø, forteller Brendsrud-Andersen.

Dette gjøres gjennom ambisiøse tiltak innenfor logistikk, men også på produktnivå ved å optimalisere produktene med mer miljøvennlig materiale, redusere luft i emballasjen og lignende.

Slik har First Price blitt enda bedre

Selv om First Price-produktene er billige, betyr det på ingen måte at kvaliteten er dårlig. Tvert imot, det legges ned mye arbeid i kvalitetssikring, og flere av produktene har kommet svært godt ut av tester hos blant annet Dagbladet, VG og TV2 hjelper deg.

Her er noen eksempler på endringer First Price har gjort på produktene sine de siste årene:

Karbonade- og kjøttdeig uten tilsatt salt og vann

I Norge spiser vi i gjennomsnitt omtrent ti gram salt hver dag, dobbelt så mye som helsemyndighetene anbefaler. Som et av mange tiltak for å redusere saltinntaket i befolkningen, har First Price fjernet alt tilsatt salt og vann i sine karbonade- og kjøttdeiger. 

Det kan også nevnes at kjøttdeigen og karbonadedeigen kom i ny vakuumpakket forpakning i 2020. Mindre luft betyr mindre emballasje, og det blir dessuten plass til flere pakker under transport.

Miljøvennlige bomullspinner

Bomullspinner skal aldri kastes i toalettet, men altfor mange gjør det allikevel. Bomullspinner er ofte laget av plast, og når disse spyles ned i toalettskåla fraktes de ut i naturen. Det tar ekstremt lang tid før plast brytes ned, så First Price begynte allerede i 2016 å lage bomullspinner av papp som er langt mer miljøvennlige. Selv om en bomullspinne virker liten i den store sammenhengen, utgjør byttet til papp en reduksjon på cirka 40 tonn plast årlig.

Men husk, det eneste som skal spyles ned i toalettet er toalettpapir. Absolutt alt annet skal i søpla eller kildesorteres. Det gjelder også First Price Bomullspinner, selv om de er laget av papp.

Sukkerredusert husholdnings- og appelsinsaft

For høyt sukkerinntak øker risikoen for overvekt, fedme og livsstilsrelaterte sykdommer. Sukkerrike matvarer er ofte kaloririke og bidrar til mer energi enn man forbruker. First Price ønsker å bidra til god folkehelse i befolkningen, og har derfor satt i gang arbeidet med å redusere sukker i en rekke produkter. Sukkerinnholdet i husholdningssaft og appelsinsaft fra First Price er for eksempel redusert med 30 prosent.

Sukkerredusert Cola, appelsinbrus og fruktbrus

First Price-brus med appelsin- og fruktsmak er begge uten tilsatt sukker. Dermed har forbrukerne et større utvalg av rimelige, sukkerfrie alternativer å velge mellom. Sukkerinnholdet i First Price Cola, Brus med appelsinsmak og Brus med fruktsmak har blitt redusert med fem prosent.

Hvitost og skivet ost med 20 prosent mindre salt

Saltinnholdet i First Price-oster er redusert med 20 prosent, i henhold til saltmålet i Helsedirektoratets saltliste. 

Syltetøy med mindre sukker

Jordbær-, bringebær-, blåbær- og tyttebærsyltetøy fra First Price lages nå med mindre tilsatt sukker enn opprinnelig. Jordbær- og bringebærsyltetøyet har nå 14 prosent mindre tilsatt sukker, blåbærsyltetøyet har en sukkerreduksjon på 21 prosent, og tyttebærsyltetøyet har ni prosent mindre sukker enn opprinnelig resept.

Flytende håndsåpe uten MI/MCI

Tidligere inneholdt First Price flytende håndsåpe små mengder av konserveringsmidlene MI/MCI, som har vist seg å være mulig allergifremkallende. MI/MCI er tillatt i kroppspleieprodukter som skylles av, men det er strenge krav til mengde. 

Den gamle håndsåpen inneholdt MI/MCI innenfor kravene, men basert på et «føre var»-prinsipp valgte First Price å fjerne stoffene fullstendig fra såpen.

Pastasaus med mindre salt og sukker

First Price Pastasaus kom dårlig ut i flere forbrukertester på grunn av for mye sukker og salt. I 2017 ble det derfor bestemt å endre hele resepten for å gjøre produktet sunnere. Pastasausen inneholder i dag 20,7 gram mindre sukker og tre gram mindre salt per glass enn opprinnelig.

Bærekraftig te

First Price Earl Grey Te er Fair Trade-sertifisert. Te-produksjonen er forbundet med flere utfordringer, deriblant barnearbeid, tvangsarbeid, lave lønninger og høyt forbruk av sprøytemidler. Ved å benytte sertifiseringer og merkeordninger som Fair Trade, ønsker First Price å redusere brudd på arbeidstakerrettigheter og samtidig gjøre det enklere for forbrukere å ta et bærekraftig valg.

Stekemargarin og bordmargarin med mindre salt

Saltinnholdet i stekemargarinen er redusert med 33 prosent, mens bordmargarinen har 29 prosent mindre salt i henhold til opprinnelig resept. Disse er nå i henhold til saltmålet i Helsedirektoratets saltliste.

83 prosent mindre salt i cornflakes

First Price Cornflakes har dessverre hatt et altfor høyt innhold av salt i lang tid. Dette har de nå gjort noe med. Våren 2018 ble mengden tilsatt salt redusert med hele 83 prosent, og produktet inneholder nå bare 0,4 prosent salt. Målet til Helsedirektoratet for denne type produkter er 0,7 prosent.

Orange Cakes med nytt innhold

First Price Orange Cakes er også lansert på nytt: Kakaoen er UTZ-sertifisert, og eggene er fra frittgående høner.

MSC-sertifisert dypfryst seiblokk og dypfryst torskefilèt

Dypfryst seiblokk og dypfryst torskefilet fra First Price er MSC-sertifisert.  MSC-merket betyr at fisken kommer fra en levedyktig fiskebestand og ble fanget av et bærekraftig fiskeri som ivaretar havmiljøet. 

Fiskepinner med mindre salt

Saltet i First Price Fiskepinner er redusert med 30 prosent, og er i henhold til saltmålet i Helsedirektoratets saltliste. Nå inneholder fiskepinnene også høyere andel fisk, som tilsvarer 65 prosent. 

Ingen palmeolje i mat eller mikroplast i kosmetikk

Verdens palmeoljeforbruk har økt drastisk de siste 20 årene. Produksjon av palmeolje er en av de største grunnene til avskoging av regnskog i Indonesia og Malaysia. First Price har derfor systematisk fjernet all palmeolje fra sine matprodukter.

Mikroplast er små partikler av plast som er vanskelig å bli kvitt og kan skade organismer og dyr som lever i vann. Mikroplast brukes ikke i kosmetiske produkter fra First Price.

First Price Kuvertbrød

I 2021 ble det nesten solgt 300 000 First Price Kuvertbrød. I tillegg er saltinnholdet redusert fra 1,5 gram til 0,93 gram per 100 gram vare, noe som er en reduksjon på hele 38 prosent og betyr 267 kilo mindre salt i året.

First Price Hvitløksbaguetter

Hvitløksbaguettene er også populære. I 2021 ble det solgt over to millioner dobbeltpakker. Dette er et av de mest solgte produktene fra First Price, og det har lenge blitt jobbet med å se på hva som kan gjøres av små «sunne» endringer uten at det går på bekostning av smak og opplevd kvalitet. Første justering er i utgangspunktet en ganske beskjeden saltreduksjon, men som likevel utgjør cirka 1,3 tonn mindre salt i året.

First Price Saltstenger

First Price Saltstenger har fått en saltreduksjon på et helt gram per 100 gram, fra 4,6 til 3,6 gram salt. Det betyr en saltreduksjon på 700 kilo i året, kun fra saltstengene.

 

Alle tall i denne artikkelen er kommunisert til KIWI av Unil.