NY UNDERSØKELSE:

6 av 10 ønsker å spise mer fisk enn de gjør i dag

Nordmenn spiser mindre fisk enn anbefalt. Hvorfor er det slik? Vi gjennomførte en spørreundersøkelse for å finne svaret.

Nordmenn spiser mindre fisk enn anbefalt, særlig de yngre. Vi i KIWI lurte på hvorfor vi ikke spiser mer fisk i Norge? Liker vi det ikke? Er det for vanskelig å lage, for dårlig utvalg i butikkene eller for lite tid? Eller er det for dyrt?

For å finne svarene, spurte vi et representativt utvalg nordmenn om deres vaner, preferanser og meninger når det gjelder fisk.

Raske fakta om nordmenns forhold til fisk

  • 86 prosent liker fisk, og 93 prosent er enige eller helt enige i at fisk er sunt. Likevel spiser de mindre enn de burde. Halvparten spiser fisk bare en gang i uka, langt mindre enn Helsedirektoratet anbefaler.

  • Seks av ti ønsker å spise mer fisk enn de gjør i dag. Den klart viktigste grunnen til at de ikke gjør det, er at fiskeprisene er for høye. Dette gjelder særlig yngre, som spiser langt mindre fisk enn gjennomsnittet.
  • Stekt fisk og ovnsbakt fisk er de mest populære fiskemiddagene. Barnas favoritter er fiskegrateng og fiskepinner/panert fisk, ifølge foreldrene. Bare to prosent av barna foretrekker kokt fisk.
  • Laks og ørret er de suverent mest populære fisketypene blant nordmenn. Hele 70 prosent oppgir disse som sine favoritter. Samtidig mister hvit fisk fotfeste blant unge.
  • Åtte av ti mener det er mer effektivt å kutte avgifter på sunne matvarer heller enn å øke avgifter på usunne matvarer for å motivere til å kjøpe fisk.

  • En tredjedel tror frossenfisk er mindre sunt enn fersk fisk, noe det ikke er.
  • Én av ti hadde dårlige erfaringer med fisk under oppveksten. Årsakene varierer fra bein i fisken til «tvang».
  • 64 prosent av de spurte synes det er lett å lage mat med fisk. Innbyggerne i Nordland har, kanskje ikke overraskende, den klart høyeste selvtilliten når det gjelder å tilberede fiskeretter. De tror for øvrig mer enn noen andre også at et kosthold med mer fisk øker sexlysten.
  • Mandag og tirsdag er de vanligste dagene å spise fisk på.

  • Mennesker med høy inntekt spiser fisk langt oftere enn andre, og har i mindre grad ønske om å spise mer fisk enn dem med lavere inntekt.
  • Én prosent av befolkningen ønsker å spise mindre fisk. Vi antar at de spiser kjempemye og vil ha mer variasjon – og det støtter vi.
  • Over halvparten tror fisk bidrar til økt levealder.
  • Én av tre tror produktiviteten på jobb øker når fisk er en fast del av kostholdet.
  • Sju av ti synes fisk er for dyrt. Det er like mange som anser pris som en viktig faktor når de velger hvilke matvarer de skal kjøpe i butikken.

KIWI PLUSS-kunder får nå 15 prosent Trumf-bonus på all ferskpakket fisk som fast medlemsfordel – i tillegg til 15 prosent Trumf-bonus på all fersk frukt og grønt