Tilbehøret som passer ekstra godt til torsk og skrei

Hva skal du servere til torsk? Det er så utrolig mye mer enn kokte poteter og grønnsaker som passer til den nydelige hvite fisken. Her er noen av våre beste tips.

Torsk er en fantastisk anvendelig fisk, men likevel er det mange som sliter med å vite hva man skal servere til den eller hva som passer til den milde rene smaken. 

Gladnyheten er at torsk faktisk passer til det meste. Er du likevel litt i beit for hva du skal servere som tilbehør? Her er noen gode tips å ta med på veien.

Potetpuré med hvitløk

Potetpuré er en vinner uansett! Med hvitløk får den en litt mer spennende smak.

Ingredienser:
(4 porsjoner)

1 – 1,5 kg stk poteter
2 dl lettmelk
4 ss olivenolje
Salt og pepper
2 ss smør
2-3 fedd hvitløk

Slik gjør du:
Kok potene møre (tid kan variere på grunn av potettype, størrelse på terninger og sesong), tilsett finhakket hvitløk og melk (juster melkemengden etter hvor tørre potetene er). Mos poteten med potetstapper. Smak til med salt og kvernet pepper

Soppstuing

Soppstuing er en klassiker. Prøv den til torsk!

Ingredienser:
(4 porsjoner)

150 g sjampinjong
1 stk sjalottløk
1 ss smør
1 ss hvetemel
2 dl lett matfløte
Salt
Pepper

Slik gjør du:
Skjær sopp i skiver, finhakk sjalottløk, og surr i smør til løken er myk og gyllen, ca. 2 minutter. Dryss over hvetemel og rør det godt inn. Tilsett fløte og la stuingen surre til den tykner litt. Smak til med salt og pepper.

Blomkålris

Blomkålris er et litt annerledes, men supergodt tilbehør til torsk.

Ingredienser:
(4 porsjoner)

1,5 stk blomkål
8 ss pinjekjerner (ev. solsikke- eller gresskarkjerner)
12 ss olivenolje
Flaksalt
Nykvernet pepper
2 stk sitron

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader. Riv blomkålen på et rivjern, eller kjør den i mindre buketter i en foodprosessor, til du har biter som ligner riskorn. Bland inn pinjekjerner (eller solsikke-eller gresskarkjerner), 1 ss olivenolje, 1⁄2 ts nykvernet pepper og en klype salt. Bak i ca. 15 minutter til blomkålrisen er myk og gjennomstekt, men uten farge. Vend inn 1 ts revet sitronskall i blomkålen og legg på tallerkenen.

Pepperrotsaus

En pepperrotsaus er nydelig til torsk.

Ingredienser
(4 porsjoner)

2 ss hvetemel
4 dl melk
salt
Sort pepper
1 neve bladpersille
1 neve dill
1 ss pepperrot fra tube

Slik gjør du:
Visp sammen mel og litt av melken i en kasserolle. Tilsett resten av melken. La det få et oppkok. Smak til med salt og pepper. Tilsett urter og pepperrot.

Ovnsbakte grønnsaker

Ovnsbakte grønnsaker passer til alt - også torsk!

Ingredienser:
(4 porsjoner)

2 stk gulrøtter
1 stk søtpotet
8 stk asparges
2 stk røde paprika
1 stk blomkål
2 ss olivenolje
1 ts flaksalt
1 ts pepper
Eventuelt annet valgfritt krydder

Tips! Her kan du bruke grønnsaker du liker.

Slik gjør du:
Forvarm ovnen til 200 grader. Skrubb gulrøttene og skjær dem i tynne strimler. Skrell søtpoteten og skjær den i tynne skiver. Skjær aspargesen i to på langs, og paprikaen i strimler. Legg grønnsakene jevnt utover et stekebrett. Skjær blomkålen i små buketter og legg dem på brettet. Hell over 2 ss olivenolje, strø over salt og pepper og bak i 20 minutter.

Sitronsaus

Sitron + torsk = sant. Sitronsaus er enkelt å lage også.

Ingredienser:
(4 porsjoner)

25 g smør
2 ss mel
3 dl lettmelk
1 ss sennep dijon
0,5 ts muskat
Salt og pepper
3 ss kapers
1 sitron kun saften
1 neve dill

Slik gjør du:
Ta en stor kasserolle. Smelt smør, ha i mel og rør godt sammen. la det putre litt, sa° forsvinner melsmaken. Tilsett melk og visp til konsistensen blir tykk og glatt. Ha i sennep og muskat, og smak til med salt og pepper. Blant inn kapers, sitron og dill til slutt.