VM-kokkens beste pastatips

Tre tips du bør følge for å bli skikkelig god til å koke pasta

Pasta

Benjamin Vikse Roth (21) ble i 2018 kåret til en av verdens fem beste pastakokker. Her deler han tre triks du må kunne for å løfte pastarettene dine til nye høyder.

Benjamin Vikse Roth i Barilla pasta-VM 2018.
Benjamin Vikse Roth i Barilla pasta-VM 2018.
21-åringen jobber som kokk på restauranten Plah i Oslo, men var i oktober 2018 Norges representant i pasta-VM i Milano. Etter en nervepirrende semifinale endte han opp med å bli topp fem i konkurranse med stjernekokker fra hele verden.

– Jeg ble smånervøs da jeg så konkurrentene mine. Jeg var klart yngst av alle, de andre var mellom fem og femten år eldre, og etablerte kjøkkensjefer på italienske stjernerestauranter. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle komme så langt, men bestemte meg bare for å gjøre mitt beste, sier Benjamin.

Pastakokkens tre beste tips

Det finnes mange myter om pastakoking. Benjamin Vikse Roth har tre viktige regler han følger når han lager pasta, uavhengig av type:

  1. – Når italienere snakker om «al dente», mener de pasta som har ordentlig tyggemotstand. Et triks for å få den italienske al dente-versjonen, er å koke pastaen to minutter mindre enn det står på pakken. Ta den ut av vannet og la den trekke ferdig de siste to minuttene i sausen. Da får du også saus på hele pastaen, samtidig som den koker seg ferdig.
  2. I Italia bruker man den såkalte «sju-hundre-tusen-regelen». Like enkelt som genialt beskriver den forholdet mellom salt, pasta og vann. For én porsjon med 100 gram tørr pasta, skal du bruke 7 gram (cirka en halv teskje) salt i én liter vann (1000 gram).
  3. – Du må ha MYE vann i kjelen, nesten helt full. Én liter vann per 100 gram pasta. Og la det fosskoke når du hiver i pastaen. Hvis ikke vil pastaen bare bli liggende der som en klump oppi pastakjelen.

Våren 2019 fikk Benjamin lage pasta sammen med tidligere VM-konkurrent Ludvig Salovuo fra Sverige, i sesong 3 av serien "Bare Pasta" på Matkanalen. Alle episodene og oppskriftene kan du se her.

Norsk pastavariant

Den unge kokken var første norske deltaker i verdensmesterskapet noensinne. En av rettene skulle svare på temaet «sunnhet og bærekraft».

Den vegetariske retten Benjamin lagde til temaet "sunt og bærekraftig".
Den vegetariske retten Benjamin lagde til temaet "sunt og bærekraftig".

Benjamin laget vegetarisk fullkornpasta med et tårn av ratatouille, toppet med basilikum. Han vant sin duell, men ble ikke plukket ut til å være en av de to finalistene. Det var til slutt USAs Carolina Diaz som stakk av med seieren. Hun ble samtidig også den første kvinnelige vinneren av pasta-VM. 

Det er Barilla som arrangerer VM i pasta. Rettene ble bedømt av en jury med fire Michelin-stjerner fordelt mellom seg.