Slik gjør du det:

Triksene som gir deg perfekt kokt pasta hver gang

Lurer du på hvordan du koker pastaen «al dente»? Med disse rådene fra ekspertene er det ingen sak.

Pasta er enkel mat å tilberede, men det skal ikke så mye til før du bommer på kokingen. For samtidig som vi vil at pastaen skal gi litt tyggemotstand, ønsker vi at den skal oppleves som mør. Når den er det, sier vi at den er «al dente». 

God kvalitet

Hvordan og hvor mye du koker pastaen, har ifølge verdens ledende pastaprodusent Barilla stor betydning for smaksopplevelsen.  Det er også stor forskjell på pasta, og for at pastaen skal bli ordentlig «al dente», må den ifølge Barilla være av god kvalitet. 

Velg helst en pasta som er laget på 100 prosent durumhvete. Denne er ikke bare gyllengul og ser appetittlig ut, men avgir også mindre stivelse og kleber mindre enn annen pasta. 

La pasta trekke i sausen

Benjamin Vikse Roth under Barilla pasta-VM i 2018.
Benjamin Vikse Roth under Barilla pasta-VM i 2018.

Benjamin Vikse Roth ble i 2018 kåret til en av verdens fem beste pastakokker, og også han har gode råd til deg som vil lage en god pastamiddag.  

– Når italienerne snakker om «al dente» mener de pasta som har ordentlig tyggemotstand. Et triks for å få den italienske al dente-versjonen, er å koke pastaen to minutter mindre enn det står på pakken, har han tidligere sagt til KIWI.  

Ta pastaen ut av vannet og la den trekke de to siste minuttene i pastasausen. Da får du saus på all pastaen samtidig som den koker ferdig. 

Bruk nok vann og salt

Ifølge Roth er det også viktig å bruke nok vann. 

– Du må ha mye vann i kjelen. Den skal være nesten helt full, og du bør beregne én liter vann per 100 gram pasta. La vannet fosskoke når du legger i pastaen. Da unngår du at den blir liggende som en klump i pastakjelen, er pastakokkens råd. 

Når du tilbereder 100 gram pasta, bør du bruke omtrent en halv teskje salt i vannet. 

Vil du prøve noen nye pastaretter? Her er tre gode oppskrifter fra Barilla: