Kjøttfri mandag mer populært:

Er du en fleksitarianer?

Foto: iStock

Visste du at det går an å ha et vegetarisk kosthold, men likevel spise kjøtt når du føler for det? «Fleksitarianer» er et begrep som passer for de som vil ha i både pose og sekk.

Går det an å nyte godt av vegetarkostens helsefordeler, ha et mer bærekraftig kosthold og likevel nyte yoghurt, kylling og rødt kjøtt i ny og ne?

Ja! Selv om du kun er innstilt på å ha én eller to vegetariske dager i uken, kan du kalle deg for en fleksitarianer, ifølge ernæringsfysiolog Lise von Krogh.

Hva betyr fleksitarisk?

 - Å spise fleksitarisk betyr rett og slett at du spiser et mer plantebasert kosthold, men som likevel inkluderer fisk og kjøtt samt egg og melk. I praksis betyr dette at du har én til flere dager i uken hvor du spiser vegetarisk, men du kan også ha dager med kjøtt og fisk, skriver ernæringsfysiologen i en artikkel på Bramat.no. 

Artikkelen har rukket å bli tre år gammel, men den er like, om ikke mer, aktuell i dag. De siste årene har trenden med «kjøttfri mandag» fått stadig mer oppmerksomhet blant befolkningen.

Flere spiser vegetarisk

Ifølge Pål W. Thorbjørnsen i Norsk Vegetarforening er det stadig flere nordmenn som ønsker å ha et vegetarisk kosthold.

– Fra 90-tallet og til tusenårsskiftet regner vi med en fordobling fra én prosent til over to prosent, eller rundt 100.000 mennesker. Fra 2000-tallet og frem til i dag har det blitt enda flere, sier Torbjørnsen til VG.

I januar fortalte Nationen av hver fjerde nordmann ønsker å spise mindre rødt kjøtt i 2016.

Tips til kjøttfri mandag? 

Vi i KIWI synes det er bra og viktig å ta hensyn til både helsefordeler og miljøutfordringer i måten vi velger å leve på. Og å basere en større del av kostholdet sitt på frukt og grønt er jo både sunt og godt! 

Derfor vil vi mer enn gjerne gi deg inspirasjon til sunne og gode matretter uten kjøtt. Hvor ofte du velger en vegetarisk meny er helt opp til deg, men hva med å starte så smått med én middag i uken?

Ti tips til middagsoppskrifter uten kjøtt:

Og du! Husk at du ved å bli KIWI PLUSS-kunde får hele 15 % bonus på frukt og grønt! Bonusen kommer selvfølgelig i tillegg til våre allerede lave priser. En hver fleksitarianers drøm, eller hva?