Hva er egentlig Oumph!?

Slik vil Oumph! gjøre bærekraftig mat til «allemannseie»

Foto: Food for Progress/Spoon

Kjøtt... som ikke er kjøtt? Planter som smaker biff? Pulled por... Oumph!? Hva er det svenskene har funnet på nå og hvorfor?

KIWI møtte et av de kloke hodene som står bak merkevaren Oumph!: En plantebasert produktserie og et fullverdig alternativ til kjøtt.

Takket være en ny metode, kan man endre strukturen på soyabønner og vann ved hjelp av varme og trykk. Dermed får soyaproteinet den strukturen vi forbinder med kjøtt. Smaksatt med godt krydder håper leverandøren Food for Progress at det er dette som skal til for at enda flere velger å spise bærekraftig mat.

Brenner for bærekraftig mat

- Det hele startet da jeg var på en miljøkonferanse og lærte om hvor stor miljøpåvirkning kjøttproduksjon faktisk har, og at vi i stedet burde spise litt kjøtt og masse belgvekster. Siden møtte jeg Anders Wallerman, som syntes jeg pratet fryktelig mye om dette, sier Anna-Kajsa Lidell.

- Etter en stund med mye prat om at flere burde spise bærekraftig mat, sa Anders: Enten så får du holde kjeft, eller så GJØR vi noe med det.

De grunnla Food for Progress Skandinavia, en egen gruppe i et stort globalt nettverk. Fellesnevneren: Bærekraftig mat på dagsordenen.

Og å gjøre noe skulle Lidell og Wallerman tilgangs, sammen begynte de arbeidet med produkter laget av soya. Et arbeid som raskt ble til et eget grønt univers.

- Vi startet arbeidet i 2014 og lanserte Oumph! i januar 2015, forteller Lidell.

Oppskrift: Pulled Oumph! Burger

Gründer Anna-Kajsa Lidell og salgssjef Carl Montelius i Food for Progress gleder seg til å introdusere Oumph! for det norske markedet.
Gründer Anna-Kajsa Lidell og salgssjef Carl Montelius i Food for Progress gleder seg til å introdusere Oumph! for det norske markedet.

Vil inspirere andre

Når man skal redde verden litt, er det altså ingen tid å miste.

- Målet vårt er å gjøre alt vi kan med den kompetansen, infrastrukturen og nettverket vi har, for å fikse det faktum at vi bare har én planet som 9 milliarder mennesker skal dele på. Vi ønsker at alle skal ha nok til å leve, ha god helse og ha det bra, sier gründeren.

Og legger til:

- Vi håper også å kunne inspirere så mange som mulig i alle andre ledd til å gjøre det de har makt til å gjøre via sin posisjon. Det være seg forbrukere, innkjøpssjefer, fabrikkeiere, kommunikatører eller bønder.

Bærekraftig soya

For gründerne har det vært viktig å ha full kontroll på råvarene som brukes i Oumph!. Soyaen kjøpes fra Nord-Amerika, er ikke genmodifisert eller av typen som bidrar til avskoging. I tillegg til det etiske har også smak og konsistens stått i høy kurs.

Lurer du på noe mer? Her svarer Oumph!-produsenten på ofte stilte spørsmål (på svensk)

- Det er viktig for oss å lage mat folk faktisk vil ha, og som ser godt ut! Hvorfor lage en Lada når man kan lage Tesla? Spør Lidell.