Kjøttfrie middagstips

Visste du at TORO-posene også kan brukes i vegetarretter?

Vegetarisk mat er som annen mat. Den kan ta lang tid å tilberede, men det kan også gjøres kjapt og enkelt med en middagspose fra TORO som utgangspunkt.

Vegetarisk mat kan være akkurat like velsmakende og mettende som annen mat, og det trenger heller ikke ta mer tid å lage den. Ved å bytte ut kjøttet, kan du lage gode vegetarretter av flere av de velkjente TORO-posene. 

For lite grønnsaker

Et plantebasert kosthold er gunstig for alle, og selv om vi har blitt flinkere til å spise frukt og grønt de siste 15-20 årene, er det fortsatt en vei å gå.

– Kun rundt 20 prosent av den voksne befolkningen i Norge spiser tilstrekkelig med frukt og grønnsaker hver dag. Det viser «Utviklingen av norsk kosthold», en rapport fra Helsedirektoratet sier Linn Anne Brunborg, leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge.

Samtidig er det stadig flere som innfører kjøttfri mandag og trapper ned kjøttinntaket gjennom uken, og da er det viktig å vite hvordan du skal kan erstatte næringsstoffene fra kjøttet.

Næringsrik vegetarmat

Planlegg kostholdet godt hvis du har tenkt å kutte ut alle animalske produkter, råder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det å spise næringsrikt og balansert selv om du spiser vegetarisk eller vegansk er nemlig fullt mulig. 

– Sørg for at kostholdet består av fullkorn, belgfrukter, poteter, grønnsaker, frukt, bær, planteoljer, frø, nøtter og annen plantemat. Da får du i deg masse kostfiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Inkluder også melk, meieriprodukter og egg dersom du ikke er veganer, og begrens samtidig inntaket av sukker, salt og velg sunnere fett.

Mettende og godt

Tørket mat har lang holdbarhet, og du kan trygt utsette og spise den planlagte middagen til senere uten at maten blir ødelagt.

Tørking er en av de eldste metodene vi har for å bevare mat. Råvarene blir alltid tørket når de er på sitt beste, både smaksmessig og næringsmessig. Dermed blir alt det gode tatt vare på – smaken, fargen og næringsstoffene. I tillegg sikrer tørking lang holdbarhet og trygg mat. 

Siden mange av TORO sine produkter er vegetariske eller veganske, kan du som vil unngå kjøtt trygt spise disse ved å erstatte kjøttet med grønnsaker, belgvekster eller annen plantebasert mat.

– Suppeposene er nå merket med «vegansk» eller «vegetarisk», og på baksiden finner du gode tips til hvordan du kan tilberede retten kjøttfritt, forteller Linn Anne Brunborg i Orkla Foods Norge.

I løpet av 2020 vil denne merkingen også være å finne på grytene fra TORO og øvrige TORO-produkter. 

«Nøkkelhullsmerke» for kloden

Disse suppeposene fra TORO har fått det nye klodemerket.

Grønnsaksbasert mat er ikke bare bra for kroppen, det er også bra for klimaet.

– Omtrent halvparten av befolkningen vil gjerne spise mer klimavennlig, men mange synes det er vanskelig å vite hvilke matvalg som er mest bærekraftige. TORO har derfor innført en ny klimamerking for mat, og vi håper dette vil bidra til å gjøre hverdagen litt enklere for forbrukerne, forklarer Brunborg.

Ser du merket «Lavt klimaavtrykk» på TORO-produktene du kjøper, kan du dermed se på det som en slags nøkkelhullsmerking for klodens helse. Klodemerket blir rullet ut med start til høsten, og først ut er TORO sine supper. 

På toro.no kan du lese mer om Klodemerket og TOROs bærekraftsarbeid.

Forslag til fem kjøttfrie middager

TORO Meksikansk gryte

Vegetarisk meksikansk gryte

Erstatt kjøttdeig med en boks brune bønner og en boks røde linser.

TORO Italiensk gryte

Italiensk gryte med grillede grønnsaker

Kutt opp en løk, en squash og en paprika i terninger og stek dem på en stekeplate. Erstatt kjøttet med grønnsakene.

TORO Stroganoff gryte

Stroganoff gryte med grønnsaker

Kutt opp to løker, en søtpotet, 300 gram sopp og en paprika i terninger og fres i en tykkbunnet kjele. Erstatt kjøttet med grønnsakene.

 TORO Gresk moussaka

Vegetarisk gresk moussaka

Bland kikerter med posen merket med «kjøttsaus». Denne inneholder ikke kjøtt. Tilsett også skiver av squash og auberginer.

 TORO Tikka masala kyllinggryte

Tikka Masala kyllinggryte helt uten kylling

Erstatt kylling med en boks røde linser, 200 gram stekte blomkålbuketter og 200 gram squash i terninger.