Kjøttfrie middagstips

Visste du at TORO-posene også kan brukes i vegetarretter?

Vegetarisk mat er som annen mat. Den kan ta lang tid å tilberede, men det kan også gjøres kjapt og enkelt med en middagspose fra TORO som utgangspunkt.

Vegetarisk mat kan være akkurat like velsmakende og mettende som annen mat, og det trenger heller ikke ta mer tid å lage den. Ved å bytte ut kjøttet, kan du enkelt lage gode vegetarretter av flere av TOROs velkjente middager.  

For lite grønnsaker

Et plantebasert kosthold er gunstig for alle, og selv om vi har blitt flinkere til å spise frukt og grønt de siste 15-20 årene, er det fortsatt en vei å gå.

– Kun rundt 20 prosent av den voksne befolkningen i Norge spiser tilstrekkelig med frukt og grønnsaker hver dag. Det viser «Utviklingen av norsk kosthold», en rapport fra Helsedirektoratet sier Linn Anne Brunborg, leder for ernæring og sunnhet i Orkla Foods Norge.

Samtidig er det stadig flere som innfører kjøttfri mandag og trapper ned kjøttinntaket gjennom uken, og da er det viktig å vite hvordan du skal kan erstatte næringsstoffene fra kjøttet.

Næringsrik vegetarmat

Planlegg kostholdet godt hvis du har tenkt å kutte ut alle animalske produkter, råder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Planlegg kostholdet godt hvis du har tenkt å kutte ut alle animalske produkter, råder klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Det å spise næringsrikt og balansert selv om du spiser vegetarisk eller vegansk er nemlig fullt mulig. 

– Sørg for at kostholdet består av fullkorn, belgfrukter, poteter, grønnsaker, frukt, bær, planteoljer, frø, nøtter og annen plantemat. Da får du i deg masse kostfiber, vitaminer, mineraler og sporstoffer, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Inkluder også melk, meieriprodukter og egg dersom du ikke er veganer, og begrens samtidig inntaket av sukker, salt og velg sunnere fett.

Mettende og godt

Tørket mat har lang holdbarhet, og du kan trygt utsette å spise den planlagte middagen til senere uten at maten blir ødelagt.

Tørking er en av de eldste metodene vi har for å bevare mat. Råvarene blir alltid tørket når de er på sitt beste, både smaksmessig og næringsmessig. Dermed blir alt det gode tatt vare på – smaken, fargen og næringsstoffene. I tillegg sikrer tørking lang holdbarhet og trygg mat. 

Siden mange av TORO sine produkter er vegetariske eller veganske, kan du som vil unngå kjøtt trygt spise disse ved å erstatte kjøttet med grønnsaker, belgvekster eller annen plantebasert mat.

– Suppeposene og gryterettene er nå merket med «vegansk» eller «vegetarisk», og på baksiden finner du gode tips til hvordan du enkelt kan tilberede retten som vegetar, forteller Linn Anne Brunborg i Orkla Foods Norge.

«Nøkkelhullsmerke» for kloden

Disse suppeposene fra TORO har fått det nye klodemerket.
Disse suppeposene og mange andre produkter fra TORO har klodemerket på emballasjen.

– Omtrent halvparten av befolkningen vil gjerne spise mer klimavennlig, men mange synes det er vanskelig å vite hvilke matvalg som er mest bærekraftige. TORO innførte derfor i 2020 et klimamerke for mat, som enkelt viser hvilke produkter som har lavt klimaavtrykk. Vi håper at dette vil bidra til å gjøre hverdagen litt enklere for forbrukerne, forklarer Brunborg.

Ser du merket «Lavt klimaavtrykk» på TORO-produktene du kjøper, kan du se på det som en slags nøkkelhullsmerking for klodens helse. Klodemerket finner du på mange av TOROs produkter, og snart også hos andre merkevarer. Du kan lese mer om ordningen og hva som ligger bak klodemerket her.