Verdens vaffeldag 25. mars

Slik lager du sunne vafler som fint kan spises til hverdags

Vafler smaker alltid godt, enten det er til frokost eller fest. Her får du fem enkle grep og oppskrifter som gjør vaflene dine litt sunnere!

Vi spiser ofte vafler laget på hvetemel, og kanskje med litt sukker i røren?  I tillegg synes mange det er godt med noe søtt på toppen, enten det er sukker, syltetøy eller brunost.

Vaflene kan imidlertid gjøres både sunne og gode, og kan være et fullgodt alternativ til brødskivene i matpakken. Her får du noen tips:

1. Grovt og godt

Du kan også lage TORO grove vafler fra pose.
Du kan også lage TORO grove vafler fra pose.
Hvis du bytter ut hvetemelet med grove varianter som sammalt hvete, havregryn og kanskje til og med litt havrekli får du sunne og gode vafler som metter lenge. Dette er et fint alternativ til de vanlige brødskivene og smaker supert som turmat. Grove vafler kan faktisk være enda sunnere enn grovt brød.

- Hvis du lager vafler med grovt mel, magre meieriprodukter og egg får du i deg mye kalsium, jod, B12 og protein fra melk og egg i tillegg til alle næringsstoffene fra det grove melet, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Mange synes også det smaker godt med litt revet gulrot i røren.

Prøv vafler med gulrot og grovt mel!
Prøv vafler med gulrot og grovt mel!

2. Velg magre meieriprodukter

Unngå helmelk og rømme, og bruk heller ekstra lettmelk eller Cultura naturell. Da får du vafler med mindre fett, men som ellers inneholder de samme næringsstoffer.

- Mange tror at mye av næringsstoffene også forsvinner hvis man velger magrere meieriprodukter. Dette stemmer ikke! Ekstra lettmelk inneholder akkurat de samme næringsstoffene som lettmelk og H-melk. I tillegg får du i deg vitamin D, samtidig som du får mindre fett, sier Tine. 

3. Redusere sukkermengden

Noen er vant til at vafler skal være søte, og bruker sukker i røren. Andre er vant til at det søte kun legges oppå vaffelen til slutt. Ifølge Tine går det selvsagt an å bruke kunstig søtningsstoff for de som ønsker sunnere vafler, men samtidig vil ha de søte. Men det beste er å droppe det helt.

- Lag vaffelrøren uten sukker, og ha heller noe godt og søtt oppå, sier Tine og foreslår topping av rørte bær eller syltetøy med mindre sukker, mager vaniljekesam, cottage cheese og hakkede nøtter eller mandler.

Hvis du vil kan du eventuelt ha nøttene i røren. Både hasselnøtter, mandler og valnøtter fungerer fint!

Her finner du en oversikt over hvilke nøtter du bør spise litt av hver dag.

Hassenøtter har du ikke prøvd i vaflene ennå?
Hassenøtter har du ikke prøvd i vaflene ennå?

4. Tilsett gode smaker

«Grove vafler høres kjedelig ut», tenker kanskje du? Men sånn trenger det ikke å være!

- Tilsett litt finrevet eple, eller krydder som kanel og kardemomme i røren. Da får du smakfulle og kjempegode vafler, sier Tine.

Her er det mange spennende muligheter, og det er bare å prøve seg frem!

5. Vafler til lunsj!

Sjekk den vaffel-lunsjen!
Sjekk den vaffel-lunsjen!
De fleste av oss er kanskje vant til at vafler er kosemat og noe man spiser etter et ordentlig måltid?  Men hvorfor ikke ta vafler til lunsj?

- Grove vafler uten sukker er et supert lunsjalternativ som smaker godt både hjemme eller på tur. Ha på mager Philadelphia-ost, kokt skinke eller røkelaks og pynt med litt grønt, så får du en salt variant. Så kan du avslutte med en dessertvaffel med noe søtt oppå.

Påskevafler til dessert?

Appelsin og påske hører sammen enten det er på skitur, eller i hytteveggen. Men visste du at appelsin og vafler også passer godt sammen?  Stek vanlige vafler med hvetemel og sukker, og server med vaniljeis og appelsin. Se oppskrift her!