Bakerens 5 tips til oppbevaring av brød

Ferskt brød? Ja takk!

Det er lite som slår smaken av ferskt brød. Men vet du egentlig hvordan brødet bør oppbevares for å holde på ferskheten lengst mulig? Her får du bakerens beste tips.

På benken, i fryseren, i papir eller pakket i plast. Det finnes mange ulike måter å oppbevare et brød på, og det skal mye til for å gjøre det helt feil. Dersom du ønsker å bevare den ferske og gode smaken lengst mulig, er det imidlertid noen metoder som egner seg bedre enn andre.

­­– Det er mulig å bevare ferskheten litt lenger om du prøver deg fram med noen enkle tips. Det er lite som slår smaken av ferskt brød, sier Amund Skrutvold som er bakermester i Bakehuset.

Valg av brød har noe å si

Det er mange ting som påvirker hvor lenge et brød holder seg ferskt. I tillegg til oppbevaring, spiller også faktorer som temperatur og luftfuktighet inn. Det samme gjør valg av brød. Ulike typer brød bakes med ulike typer ingredienser og bakemetoder, og dette kan i stor grad påvirke brødets holdbarhet.   

Våre Groveste - holdbare og fiberrike grovbrød

I KIWI ønsker vi å være best i klassen når det kommer til utvalget av grovt brød i våre butikker. Våre Groveste fra Bakehuset er nøkkelhullsmerket, og har mer enn 80 prosent på brødskalaen med mye fullkornsmel, hele korn og kli, noe som bidrar til å gi brødene et høyt innhold av fiber. De holder seg likevel saftige fordi bakerne lar det grove melet ligge lenge i bløt, slik at det får god tid til å bli mettet med vann. Brødene fra Våre Groveste-serien får du kjøpt i alle KIWIs butikker, med unntak av i Nord-Norge.

Bakermester Skrutvold legger også til at grovbrød generelt holder seg lengre enn brød bakt med fint mel, fordi grovbrød bakes med mer fuktighet.
– Det er ikke bare helsemessige gevinster ved å velge grovt brød, sier han.

Brød_1280x720.jpg

5 tips til oppbevaring av brød

Uansett hvilket brød du velger: Her får du bakerens beste tips til oppbevaring av brød.


Tips 1 – Slår et slag for brødboksen

Brød trenger tilførsel av luft for å ikke bli tørt eller seigt, men bør helst ikke bli utsatt for trekk, høy luftfuktighet eller for store temperatursvingninger. Skrutvold anbefaler derfor alle å børste støv av den klassiske brødboksen.

– Jeg vil først og fremst slå et slag for den gamle brødboksen, eventuelt brødkrukken. Her ligger brødet lunt og mørkt med luft rundt seg. Helt ypperlige forhold, forklarer bakermesteren.

Brødboks = topp! 📸Bakehuset
YPPERLIGE FORHOLD: Brødboks = topp! Foto: Bakehuset


Tips 2 – Oppbevar brødet i en papirpose eller i et kjøkkenhåndkle

Dersom du ikke har en brødboks tilgjengelig, anbefaler Skrutvold å oppbevare brødet i papirposen det kommer i, og helst i en mørk skuff eller direkte på kjøkkenbenken. Et annet alternativ er å pakke brødet inn i et rent kjøkkenhåndkle, og plassere det på høykant med skjæreflaten ned mot fjøla.

Både papirposen og kjøkkenhåndkledet sørger for at brødet får jevn tilgang til luft, og derfor beholder den gode smaken og skorpen.

Tips 3 – Dropp plastposen

Pleier du å oppbevare brødet i handleposen fra butikken? Det bør du revurdere. Den klassiske handleposen er ikke laget for å være i direkte kontakt med matvarer, og inneholder ofte resirkulert materiale som kan avgi fremmedstoffer til brødet dersom det er direkte kontakt over tid. 

Skrutvold anbefaler heller ikke å oppbevare brød i plastposer generelt. En lukket plastpose slipper inn lite oksygen, og påvirker luftfuktigheten rundt brødet. Dette kan påvirke smak, konsistens og holdbarhet.

– Brødet får en seigere skorpe ved oppbevaring i plast, og det kan raskere oppstå mugg. Smaken vil også bli annerledes. Er plast din foretrukne oppbevaring, kan det være en idé å lage noen hull i plasten slik at det ikke blir helt tett, forteller Skrutvold.

Det finnes imidlertid ett unntak, og det er dersom brødet skal fryses ned. Velg i så fall en plastpose som er laget for oppbevaring av mat, og helst en brødpose.  

Velg papirpose over plast 📸Bakehuset
DROPP PLASTPOSE: Velg papirpose over plast Foto: Bakehuset

 

Tips 4 – Frys ned brødet du ikke rekker å spise opp

Spiser du eller familien lite brød? Unngå svinn ved å fryse ned hele- eller deler av brødet. Skjær brødet i skiver eller bruk brødkuttemaskinen når du handler. Pakk deretter ned ønsket mengde brød i en brødpose av plast, og legg posen i fryseren. Når du skal spise brødet tar du opp ønsket mengde, og lar skivene tine på kjøkkenbenken.

– Ved nedfrysing over tid vil smaken etter hvert forringes. Jeg vil ikke anbefale å ha et brød i fryseren lenger enn tre måneder, sier Skrutvold.

Tre tips ved nedfrysing:

  1. Frys ned brødet så ferskt som mulig, og helst rett etter du har handlet det på butikken.
  2. Pakk brødet i plast og fjern mest mulig av luften før du legger det i fryseren.
  3. Tin brødet langsomt ved å legge det på kjøkkenbenken. Ta det ut av plasten straks det er tint og legg det i brødboksen eller et egnet sted uten høy luftfuktighet. Da bevarer du mest mulig av fuktigheten og smaken.

 

Tips 5 – Unngå kjøleskapet

I motsetning til annen mat, egner brødet seg dårlig for oppbevaring i kjøleskap. Den lave temperaturen fremskynder prosessen som gjør brødet hardt og tørt, samtidig som det kan gi brødet en usmak.