Derfor bør du velge knekkebrød med havre

Knekkebrød med pålegg og topping på spisebord.

Velger du knekkebrød av havre kan du få flere helsefordeler med på kjøpet. Ernæringsfysiologen forklarer hvorfor.

Har du fått med deg at klassikeren WASA Havre har fått ny og bedre oppskrift, med 35 prosent fullkornshavremel og 19 prosent havregryn? Ikke bare smaker havreknekkebrødene nå bedre, men havre er også bra for kroppen.

Tine Mejlbo Sundfør er klinisk ernæringsfysiolog med doktorgrad i ernæring, hun sier smak er kjempeviktig når nordmenn velger hva de skal spise.

– De fleste av oss velger matvarer fordi de smaker godt, og ikke fordi vi tenker at de skal være så veldig sunne og bra.

TineMejlboSundfor.jpeg
Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør

Havre senker kolesterolet

Havre har en god og nøtteaktig smak som mange liker, men den gir også mange positive helseeffekter, og er ekstra rikt på det som heter betaglukaner. Det er fiber som har en ekstra kolesterolsenkende effekt.

– Den kolesteroldempende effekten er faktisk så godt dokumentert at EFSA, European Food Safety Authority, har sagt at det er lov å skrive på pakken at det kan senke kolesterolet, og det er det veldig strenge regler på i Norge, forteller Tine.

Betaglukanene kan binde seg til kolesterolet i tarmen, som gjør at noe av kolesterolet går ut av kroppen. Det er viktig å påpeke at for at det skal ha en kolesterolsenkende effekt, må du spise havre daglig. Det kan være en porsjon havregryn, noen knekkebrød eller brødskiver med mye havre, da får du den mengden som gir en kolesterolsenkende effekt.

– Havre og fullkorn generelt inneholder mye fiberrike karbohydrater som gir en godmetthetsfølelse, men havre inneholder også noe fett, og da av de sunne og gunstige fettsyrene, forteller Sundfør.

Knekkebrød med havre: Allsidig kveldsmat som metter

Når kvelden nærmer seg og sulten melder seg, er knekkebrød et raskt og godt valg. Lett å lage, enkelt å variere.  Wasa Havre er gyllenbakte, luftige og sprø knekkebrød med mild og god havresmak - perfekt som kveldsmat med ekstra god topping, en kopp te og tente stearinlys. Her er fire forslag til topping du kanskje ikke har prøvd før. 

1. Cottage cheese, ruccola, kalkunskinke og spirer
Trenger du litt ekstra påfyll, for eksempel etter en treningsøkt, er dette et godt og sunt alternativ til kveldsmat. Da får du i deg proteiner fra kalkun og cottage cheese, og litt ekstra grønt før du runder av dagen.

Knekkebrød med pålegg.

2. Lun leverpostei med stekt sopp og syltet rødløk
Liker du kombinasjonen av syrlig, salt og fyldig? Da er leverpostei, stekt sopp og syltet rødløk er en kombinasjon du må teste på knekkebrødet. Varmer du leverposteien i ovnen får du lun kveldsmat til høstkosen. Topp med syltet rødløk for ekstra smak.

3. Blåmuggost, pære og valnøtter
Lyst på noe ekstra godt til kvelds? Da topper du knekkebrødet med blåmuggost, pære og valnøtter. En klassisk kombinasjon, som du kan toppe med litt honning om du har lyst på noe søtt.

Knekkebrød med pålegg og topping.

4. Kremost og karamelliserte epler
Hvem elsker ikke alt som er karamellisert? Og det er ikke mye som slår karamelliserte epler på kalde kvelder. Skjær epler i biter eller skiver, og stek dem med litt honning og kanel til de er myke. Sammen med kremost får du en søt og fyldig smak, som en deilig dessert – bare litt sunnere.