Nordmenn kaster millioner av brød hvert eneste år. Vi har samlet noen tips og triks som gjør at du slipper å kaste brødet når det begynner å bli tørt.
Brød har kort holdbarhetsdato og er en av matvarene nordmenn kaster oftest og mest av. Hvert år kastes millioner av brød i norske husholdninger – flere enn 100.000 hver dag, ifølge Matvett.
Vi i KIWI tar brødkastingsproblemet på alvor, og i 2015 lanserte vi «Våre minste brød», som er to tredjedeler av størrelsen til et tradisjonelt brød. Med mindre størrelse på brødet ønsker vi å bidra til mindre kasting i de husholdningene hvor deler av de store brødene ofte forblir uspist.
Brød kastes allikevel over en lav sko, og vi har samlet noen tips og triks som bidrar til mindre matsvinn – og mer penger i lommeboka.
Merk: Hvis brødet har muggdannelser, er det ikke til å redde.
Riktig oppbevaring av brød
Det første steget til å kaste mindre brød, er å oppbevare det på best mulig måte slik at det holder seg lenger. Brød trives best når det er pakket inn i et tøystykke av lin eller bomull i romtemperatur. Da holder det seg mykt og saftig på innsiden, mens skorpa forblir deilig og sprø.
Brødbokser er også et godt alternativ, men pass på hvilken type du velger. Har du et kjøkken uten nevneverdig ventilering, anbefales en brødboks av keramikk eller blikk. Har du derimot et godt ventilert kjøkken, er en brødboks av tre sannsynligvis det beste valget for deg.
Det anbefales ikke å oppbevare brød i papir eller perforert plast. Da får det ikke tilgang på oksygen og blir raskt tørt. Og sky for all del unna butikkhandleposene, siden disse ikke er egnet for oppbevaring av mat. Brød i kjøleskapet er ikke noe sjakktrekk, siden kjøleskapstemperaturen tørker det ut usedvanlig raskt.
Frys brødet
Brød holder seg utmerket i fryseren i drøyt seks måneder. Skjær brødet i skiver før du fryser det ned, slik at skivene enkelt kan hentes opp ved behov. Det er verdt å nevne at oppskjært brød blir raskt tørt, så ikke vær altfor treig med å legge det i fryseren.
Fuktig kjøkkenhåndkle-trikset
Hvis brødet er en dag eller to gammelt, rull det inn i et fuktig kjøkkenhåndkle. Varm det deretter i 8-10 minutter på 100 grader i ovnen, og – vips! – så har du nærmest et rykende ferskt brød. Hvis du ønsker ekstra sprø skorpe, pakk det ut av kjøkkenhåndkledet og varm det i ytterligere 2-3 minutter.
Lag brødkrutonger
Brødkrutonger er enkelt å lage og er ypperlig tilbehør til supper og salater. Bonusen er at krutongene blir aller best når brødet er noen dager gammelt. Opplysningskontoret for Brød og Korn har en god og kjapp oppskrift du kan bruke.
Lag ostesmørbrød eller toast
Disse klassikerne er ikke kresne på om brødet er rykende ferskt eller to-tre dager gammelt. Etter noen minutter i en brødrister eller toastjern, blir tørt brød forvandlet til en fersk delikatesse. Du kan også lage ostesmørbrød i vaffeljern, hvis du har behov for litt variasjon.