Disse vaflene passer perfekt i hverdagen

Grov vaffel på tallerken med bananbiter og blåbær.

For mange er vafler noe som forbindes med helgekos og fest, men med noen enkle grep kan vaflene bli sunnere og mer tilpasset hverdagen!

Det er ingen tvil om at vafler smaker godt. Det er noe med kombinasjonen av sukker, hvetemel og deilig topping som aldri slår feil, og som tilfredsstiller et hvert søtsug.

Utfordringen er bare at de klassiske vaflene, slik bestemor lager dem, passer bedre til helgekosen enn til hverdags. Heldigvis finnes det en løsning for deg som helst vil spise vafler flere ganger i uka.

KIWI_Mills_vaffel med havregryn.jpg
Vafler med havregryn er både genialt og godt! 📸 Melange

Det skal nemlig lite til for å gjøre vaflene sunnere og mer hverdagsvennlige, uten å ødelegge den gode smaken. Her får du noen tips:

1. Velg grovt, også i vaffelrøren

Den enkleste måten å gjøre vaflene til hverdagskost, er å bytte ut hvetemelet med en grovere meltype som havregryn eller sammalt hvete.

Da får du velsmakende vafler som metter god og som inneholder mer fiber enn vafler laget med fint mel. Grove vafler er i tillegg et spennende og fullverdig alternativ til den klassiske skiva med grovbrød i matpakka.

Tine sundfør_vaffel.jpg
Lag vafler med grovt mel og magre meieriprodukter, tipser klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

— Hvis du lager vafler med grovt mel, magre meieriprodukter og egg får du i deg mye kalsium, jod, B12 og protein fra melk og egg i tillegg til alle næringsstoffene fra det grove melet, forteller klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Havregryn er i tillegg rike på en spesiell type fiber, betaglukaner, som senker kolesterolet.

Ble du inspirert til å lage vafler med grovt mel? Oppskrift på grov vaffel med sammalt hvetemel finner du her, og oppskrift på vafler med havregryn fra Melange finner du her.

2. Ikke ett fett

Visste du at typen fett du velger å putte i vaffelrøra kan påvirke hvor sunt sluttresultatet blir? Bytter du ut fast smør med flytende margarin, som Melange, eller nøytral matolje, får du i deg mindre mettet fett, uten å ødelegge smaken. Dette er også i tråd med Helsedirektoratets kostråd.

— Smør er laget av fløte eller rømme, og har et høyt innhold av mettede fettsyrer. Flytende margarin er i hovedsak laget av planteoljer med et høyt innhold av umettede fettsyrer, forklarer klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Flytende_Melange_Original_høyde_2400px.png
Flytende Melange er som skapt for vafler!

 

Flytende Melange passer godt i vaffelrøra. 8 ss eller 1,1 dl flytende Melange tilsvarer 100 g smør. 

Et annet tips er å bytte ut fete meieriprodukter som helmelk og rømme, med kulturmelk naturell eller lettmelk med lav fettprosent. Bruk gjerne det du måtte ha av rester i vaffelrøra. 

Husk å smøre vaffeljernet med flytende Melange før du steker, og mellom hver andre eller tredje vaffel du steker. 

3. Tilsett mer av det gode

Brunsjvalfer med herlig topping 📸Melange
Brunsjvalfer med herlig topping 📸 Melange

Frukt og grønnsaker i vaffelrøra kan kanskje høres fjernt ut for mange, men det både smaker og gjør godt! Prøv deg frem og finn de kombinasjonene du liker best, enten det er litt finhakket chili og vårløk i en grov vaffel toppet med kylling, raspet gulrot og kanel eller tynne potetskiver. Kun fantasien setter grenser!

— Tilsett litt finrevet eple, eller krydder som kanel og kardemomme i røren. Da får du smakfulle og kjempegode vafler, tipser Tine Sundfør om.

I tillegg til å gi god smak, kan frukt og grønt i vaffelrøra bidra til å gjøre vaflene både sunnere og mer mettende, og dermed også til et utmerket lunsj- og brunsjalternativ. Denne nydelige brunsjvaffelen har søtpotet i røra, og er toppet med avokado, bacon og posjert egg.

4. Med vaffel til lunsj blir hverdagen en fest

Med pizzavafler til lunsj blir hver dag en fest! 📸Melange
Med pizzavafler til lunsj blir hver dag en fest! 📸 Melange

Selv om mange forbinder vafler med søt kosemat, finnes det mange fullgode alternativer som er helt uten sukker. Lunsjvafler, for eksempel!

Grove vafler uten sukker er et supert lunsjalternativ som smaker godt både hjemme eller på tur. Ha på mager Philadelphia-ost, kokt skinke eller røkelaks og pynt med litt grønt, så får du en salt variant. Så kan du avslutte med en dessertvaffel med noe søtt oppå, sier Tine Sundfør.

Pizzavaffel er også en sikker vinner de dagene du vil gjøre noe ekstra ut av lunsjen. Oppskriften finner du på melange.no.

5. Mindre sukker = ikke mindre smak

Er du ikke helt solgt av tanken på lunsjvaffel, kan også de søte vaflene gjøres sunnere. Tilsett mindre sukker i røren eller dropp det helt, og ha heller naturlig søt topping som bær og vanilje-kesam, syltetøy med mindre sukker eller frukt og hakkede nøtter på vaflene. Du kan også tilsette en most banan dersom du ønsker litt søtere smak på vaflene. En brun banan, som du kanskje ellers ville kastet, passer ypperlig til dette.