Pannekakedagen 13. februar

Slik lager du litt sunnere amerikanske pannekaker

Sunne amerikanske pannekaker med kesam og friske bær.

Lyst på skikkelig gode og litt sunnere pannekaker til pannekakedagen? Her får du oppskriften på saftige amerikanske pannekaker – en sikker vinner hos både barn og voksne.

Tirsdag etter fastelavn er den internasjonale pannekakedagen, også kalt «fetetirsdag». Fra gammelt av er dette dagen før fastetiden begynte, hvor man skulle spise opp alt av ferske råvarer før fastetiden startet. Det som måtte spises opp var gjerne varer som egg, melk og smør, som er ingrediensene i nettopp pannekaker. Derav navnet «pannekakedagen».

Pannekaker kommer i mange forskjellige varianter og bruksområdene er mange. I Norge er vi kanskje mest kjent med den tynne pannekaken, som spises både til middag og dessert. I Frankrike finner vi en annen dessertvariant som kalles crêpes, og i India serveres en porøs variant under navnet dosa eller dosai.

Amerikanske pannekaker er en type som er noe mer mettende, med sin tykke og luftige konsistens. De spises gjerne til frokost. I denne oppskriften har vi byttet ut halvparten av hvetemelet med havregryn og brukt flytende margarin, slik at pannekakene både inneholder kostfiber og sunt fett – og samtidig har all den gode smaken.

imagez7gw.png

Dette trenger du:

 • 1,5 dl hvetemel
 • 1,5 dl sammalt hvete fin
 • 3 dl AXA Bjørn Havregryn
 • 4 ts bakepulver
 • 1 ts salt
 • 2 ss sukker
 • 4 stk egg
 • 100 g Flytende Melange
 • 5 dl melk

Tips! Dersom du ønsker å lage pannekakene gluten- og melkefrie, erstatter du hvetemel og sammalt hvetemel med til sammen 3 dl TORO Glutenfri Lys Melblanding. Oppskriften egner seg også godt med laktosefri melk eller havremelk.

Slik gjør du:

 1. Ha hvetemel, AXA Bjørn havregryn, bakepulver, salt og sukker i en bolle, og bland godt sammen.
 2. Bland inn egg, flytende Melange og melk, og jevn sammen røren med en stavmikser. Sørg for at røren er myk og fri for klumper.
 3. Ha litt Melange i en stor og varm stekepanne. Hell ca ½ dl røre i pannen av gangen, og stek én og én pannekake.
 4. Snu pannekaken forsiktig når den begynner å stivne på overflaten. Pannekakene skal være gyllenbrune og luftige.
 5. Legg pannekakene på en tallerken og hold på varmen ved å legge over et kjøkkenhåndkle.
 6. Server gjerne de nystekte pannekakene med friske bær og en klatt kesam.