Bruk juleøl i matlagingen

Vet du hvordan du lager ekstra saftige brownies?

Alkoholfritt juleøl er hemmeligheten som gjør denne kaken ekstra saftig og god.

Det å ha en liten skvett vin i maten er ikke uvanlig, men har du noen gang brukt øl i matlagingen? Herved er du anbefalt å prøve det ut neste gang du skal bake. 

Ifølge bryggeriet Hansa Borg har den alkoholfrie juleølen Santa Clausthaler et tydelig humlepreg med et hint av karamell. Sammen med en frisk ettersmak av sitrus og krydder, skal dette gjøre den perfekt til også baking og matlaging før jul. 

Hva med å bruke ølet til å bake ekstra saftige brownies? I motsetning til de aller fleste tipsene vi gir på KIWI.no, er ikke denne kaken spesielt sunn. Men alt med måte.

Saftig øldampet kylling 

Det er for øvrig ingen grunn til ikke å bruke alkoholfritt øl også når du tilbereder hovedretten. Forsøk for eksempel å lage denne versjonen av øldampet kylling til middag. 

Krydre kyllingen med hvitløk, cayennepepper, paprika, salt og brunt sukker og damp den så over en boks med Santa Clausthaler. Resultatet blir en smakfull og kjempesaftig kylling. 

Slik kan du lage en saftig, øldampet kylling med Santa Clausthaler.
Slik kan du lage en saftig, øldampet kylling med Santa Clausthaler.

Fra jol til jul

Juleølet har lange tradisjoner i Norge. Faktisk lengre enn selve julefeiringen slik vi kjenner den i dag. Før i tiden feiret vi nemlig ikke jul, men midtvinterfesten jol, og i forbindelse med denne feiringen sto juleølet sentralt. Ølbryggingen var den gang en av de mest høytidelige juleforberedelsene. 

Jol ble til jul, men tradisjonen med å brygge og drikke juleøl ble bevart. Denne tradisjonen nektet rett og slett folk å gi avkall på, og den er dermed eldre enn både juletreet, julepresangene, julekortet og julekakene. 

Strenge regler

Det fantes mange skrevne og uskrevne regler om brygging av juleøl. Bryggingen måtte for eksempel begynne tidligst 14 dager og senest 8 dager før jul, og det måte skje i voksende måne og flo sjø for at man skulle få best mulig resultater. Det var også en regel at ølet måtte være ferdig på Thomas-brygges dag den 21 desember. 

Juleølet skulle brygges på korn, men det ble også brukt sirup, sukker og tobakk for å gjør det sterkt. Humle, som ble dyrket over hele Norge, ble også brukt i ølet. 

Når gjæren ble tilsatt, var det visstnok vanlig å skrike så høyt man kunne for å skremme gjæren i gang. 

Bestill kaker på nett - hent hos KIWI

Nå kan du enkelt bestille din favorittkake på raskekaker.no og få den raskt levert i din lokale KIWI-butikk. Bestill til dagen etter, eller opptil 30 dager i forveien. 

Kakene bakes i et av Bakehusets lokale konditorier, fra Larvik i sør til Trondheim i Midt-Norge.

Nytt design på juleølet i år

Santa Clausthaler juleøl kommer i nytt design denne julen.

Santa Clausthaler kom på markedet i Norge i 2002. I år produseres det opp 210 000 liter og produktet vil være tilgjengelig i butikk fra midten av november. Sammen med resten av Clausthaler-serien kommer også Santa Clausthaler med nytt design i år. Et enklere og mer moderne uttrykk for å appellere mer til de yngre øl-drikkerne.