• TV

I KIWI tar vi grønnfargen på alvor. Derfor bygger vi miljøbutikker.

Skal vi ta vare på miljøet vårt, blir vi alle nødt til å tenke og handle annerledes i årene som kommer.

Derfor bestemte KIWI seg for tre år siden for å bygge den første miljøbutikken – en butikk som skulle drives slik at den har 50 prosent lavere energiforbruk enn butikker av tilsvarende størrelse. På den måten kunne vi tilegne oss mer kunnskap om hvordan man kan belaste miljøet mindre og nå målet om å bli klimanøytrale.

Produserer egen strøm

Miljøbutikken på Auli, som sto ferdig i 2014, ble den første av til sammen tre butikker i et spennende pilotprosjekt, som bygges med støtte fra Enova.

Butikken ble bygget som et passivhus og har i tillegg Skandinavias største takintegrerte solcelleanlegg som gjør at den produserer sin egen strøm. Butikken bruker jordvarme fra energibrønner som ligger 200 meter under bakken. Om vinteren tilfører disse brønnene varme til butikken, mens i sommerhalvåret brukes kulden til å kjøle den ned.

Miljøbutikken på Auli har Skandinavias største takintegrerte solcelleanlegg som gjør at den produserer sin egen strøm.
Miljøbutikken på Auli har Skandinavias største takintegrerte solcelleanlegg som gjør at den produserer sin egen strøm.

Hele butikken er utstyrt med LED-lys, og et avansert lysstyringssystem tilpasser lyset i butikken etter behov i forhold til dagslyset. Gassen som brukes i butikkens kjøleanlegg er av den typen som ikke bryter ned ozonlaget.

Kortreiste materialer

Vinteren 2016 kunne KIWI åpne den andre miljøbutikken, denne gangen på Elverum. Butikken er bygget i tre, og det er kun benyttet kortreiste og miljøvennlige materialer.

I denne butikken finner man også alt det nyest innen miljøteknologi, som skal bidra til å halvere både energiforbruket og klimagassutslippet sammenlignet med en butikk av tilsvarende størrelse. Butikkens totale fornybare produksjon av strøm skal være 245.000 kWh per år. 

–Dette er en energieffektivisering på grensen av hva som er mulig i dag, uttalte KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy da butikken sto ferdig.

KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy under åpningen av miljøbutikken i Elverum.
KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy under åpningen av miljøbutikken i Elverum.

Viser vei for andre

I september 2017 sto den siste av de tre planlagte miljøbutikkene ferdig på Dalgård i Trondheim. I tillegg åpnet KIWI i mai 2017 en miljøbutikk på Nordre Jarlsberg brygge i Sande i Vestfold. Denne butikken ble bygget uten støtte fra Enova.

– Dagligvarebutikker er de byggene som bruker desidert mest energi per kvadratmeter. Derfor er det ekstra gledelig at KIWI viser vei med slike initiativ, uttaler seniorrådgiver i Enova, Frode Olav Gjerstad.

KIWI er kåret til best på bærekraft