Det norske folk har kåret KIWI til den mest bærekraftige dagligvarekjeden. KIWI er også på pallen blant alle de 254 merkevarene i Sustainable Brand Index.
- Vi er stolte og takknemlige over at arbeidet vårt med bærekraft blir lagt merke til. Tusen takk for tilliten, sier KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy.
Årlig utfører Sustainable Brand Index Europas største uavhengige merkevarestudie med fokus på bærekraft. KIWI ble del av studien i 2014 og har siden den gang vært blant de ti beste i landet hvert år. I 2020 gikk KIWI helt til topps på listen. I år havner KIWI på en tredjeplass blant alle de 254 merkevarene, og er igjen best i bransjen.
- Jeg vil på vegne av alle våre 14.000 medarbeidere si tusen takk til kundene våre. Med over fire millioner handler i uken, har vi gode muligheter til å inspirere kundene i en grønnere og sunnere retning. Vi har som ønske og mål å fortsette å gjøre vårt beste for å ta vare på både klimaet, kunder og medarbeidere også i fremtiden, sier Bjørkøy.
Flere bærekraftige tiltak
KIWI har i mange år jobbet for at det skal være billigere og enklere å spise sunt. I tillegg til dette gjør KIWI en rekke tiltak for å redusere matsvinn og plast.
Hvert år kastes det 217 tonn med mat. KIWI har derfor satt seg som mål å redusere eget matsvinnen med 60 prosent fra 2015 til 2025, og er på god vei.
Se enkle tips til hvordan du kan redusere ditt matsvinn her.
- Siden 2015 har vi klart å redusere eget matsvinn med 48 prosent. Varer som nærmer seg utløpsdato blir enten priset ned eller donert til vår samarbeidspartner Kirkens Bymisjon. Samtidig ønsker vi å hjelpe kundene å kaste mindre mat, informerer Kristine A. Arvin, leder for kommunikasjon og bærekraft i KIWI.
KIWI er også stolt signaturpartner til UNICEF, og støtter vannprosjekter på Madagaskar. Folkehelse er et viktig satsingsområde i KIWI, og gjennom samarbeider med Den Norske Turistforening ønsker de å få flere ut på tur.
I 2020 ble det også kjent at KIWI er ny generalsponsor for Norway Cup.
Dette gjør KIWI for å redusere unødvendig bruk av plast.
I KIWIs egne miljøbutikker tester man klimaeffektive løsninger for å redusere klimagassutslipp og energiforbruk. Det er installert elbil-ladere ved flere av butikkene.
Hvert eneste år utdanner KIWI over 1000 mennesker i butikkfag gjennom KIWI-skolen. Dette gir mange muligheter, de kanskje ikke hadde fått andre steder. KIWI-sjef Bjørkøy påpeker at medarbeiderne er en av nøklene til bærekraftkåringene.
- Vi er veldig stolte av å være et vinnerlag med grønne og positive medarbeidere som tar godt vare på både hverandre og kundene. Det siste året har de fått mye anerkjennelse for den viktige jobben de gjør, og det er fortjent, sier Bjørkøy.
Grønt også framover
I KIWI pleier vi å si at grønnfargen forplikter, forteller Arvin, og denne utmerkelsen inspirerer oss til å fortsette arbeidet med bærekraft. Vi skal gjøre det enkelt for kundene å ta sunne valg, ved å gjøre det sunnere billigere.
Nylig byttet KIWI ut de grønne handleposene, og disse inneholder nå 80 % resirkulert plast. KIWI arbeider også med å øke andelen fornybar energi og brukte nylig 11,5 millioner på å oppgradere en kraftturbin på Hensfoss.