6 lokale hjertesaker er valgt ut av KIWI og Kavli

Tusen takk til alle som har nominert sin lokale hjertesak før sommeren. Nå er de seks første mottakerne av 25.000 kroner valgt ut, men du kan fortsatt nominere din hjertesak i noen uker til.

I slutten av mai 2021 sparket Kavli og KIWI i gang en nasjonal kampanje hvor målet var å finne 12 gode, lokale hjertesaker som hver skulle motta hele 25.000 kroner. KIWIs kunder bisto i jakten, og mottok flere hundre nominasjoner i ukene frem mot sommeren. Før sommeren ble de seks første formålene kåret, og fornøyde vinnere har fått gavesjekker og diplomer tildelt i sin lokale KIWI-butikk.

– Vi har funnet mange gode, lokale formål som alle er ypperlige eksempler på hvor fantastisk frivillighet er, og hvor mye det kan bety i livene til enkeltmennesker og for lokalsamfunnet i sin helhet, sier administrerende direktør i Kavli, Kristine Aasheim.

Ikke for sent å nominere din lokale hjertesak

Har du en lokal hjertesak som fortjener å få 25.000 fra Kavli, men som du ikke rakk å nominere før sommeren? Nå får du en ny mulighet. I løpet av høsten skal vi kåre seks nye vinnere, så husk å nominere din lokale hjertesak på kavli.no før uke 35 er omme. 

Dette er vinnerne:

Øygarden Speidargruppe

Den første heldige mottakeren av 25.000 ble Øygarden Speidargruppe. Speidergruppa holder til i Øygarden kommune på Vestlandet, og er et viktig initiativ for barn og unge i nærområdet.

­­– I Øygarden Speidargruppe driver vi blant annet med kanopadling og fisking. Vi har også begynt med klatring, og opplever at dette skaper mestring for barna. Det er veldig givende å se hvordan barn blomstrer når de tør å møte ulike utfordringer, forteller Leif Magne Vik, som er leder for speidergruppa.

Han legger til at gaven fra Kavli vil gjøre det mulig å tilby speiderne enda mer og bedre tur- og aktivitetsutstyr i tiden som kommer.

Mestring og samhold

Det var nestleder i speidergruppa, Magdalena Rong, som nominerte dem. Hun understreker at det er nettopp fokuset på mestring, samarbeid og samhold som gjør speidergruppa til en viktig, lokal hjertesak.

­­­– Vi er en samlingsplass for litt over 50 barn fra kommunen, og vil at de skal lære seg viktige verdier som samarbeid, mestring og samhold. Vi oppfordrer barna til å prøve nye ting og utfordre seg selv på ulike nivåer, og slik bli selvstendige. Samtidig er vi opptatt av at de skal være bevisste forbrukere. Hos oss blir alle inkludert, og vi forsøker å formidle at alle kan være en ressurs selv om de ikke nødvendigvis passer inn i noe som er A4, sier hun.

Øygarden Speidargruppa
Utdeling av gavesjekken fra Kavli hos KIWI Øygarden. Fra venstre: Leder Leif Magne Vik i Øygarden Speidargruppe, regionsjef Tore Hadler Olsen i Kavli, butikksjef Fredrik Oen hos KIWI Øygarden og nestleder i speidergruppen Magdalena Rong. Foto: Kavli

 

Tett på lokalmiljøet

Utdelingen av gavesjekken fant sted hos KIWI Øygarden, som er vinnerformålets lokale KIWI-butikk. Butikksjef, Fredrik Oen, kjenner godt til vinnerformålet. Butikken hans har flere ganger sponset speidergruppen med turmat.

- Dette er et veldig flott tiltak for barn og unge i området, og vi synes det er fint å kunne bidra når vi får spørsmål om det. At speidergruppen er valgt ut som en av de tolv lokale vinnerne som mottar støtte fra Kavli, er rett og slett veldig gledelig å se, sier Oen.

Les mer om Øygarden speidergruppe her

Ønsketransporten

Den andre mottakeren av 25.000 kr er den ideelle organisasjonen Ønsketransporten. Organisasjonen holder til på Varhaug i Rogaland, men har som mål å bli landsdekkende.

Ønsketransporten har som mål å bidra til økt livskvalitet og livsglede for mennesker i en sårbar situasjon. Dette innebærer at de blant annet hjelper mennesker med alvorlig sykdom eller førlighet å oppfylle sine ønsker. I begrunnelsen til Turid Nilsen som nominerte dem, kom det frem at vinnerformålet gjør det «umulige» mulig. Hun viste til et utrolig eksempel fra i fjor.

– Da hjalp vi Bjørn, som har ALS og er avhengig av respirator, opp Preikestolen og tilbake. Rundt 70 personer, bestående av frivillige, et håndballag, familie og andre supportere kunne ved hjelp av masse stå-på-vilje og godt humør få det til. Men det krever selvfølgelig også mye fra den som ønsker, det var en knallhard tur også for pasienten, forteller Christian Christensen i Ønsketransporten.

70 frivillige sammen med Bjørn på toppen av Preikestolen. Foto: Elise Åkesson.
70 frivillige sammen med Bjørn på toppen av Preikestolen. Foto: Elise Åkesson. 

Christensen forteller at de ikke har bestemt hvordan gaven skal brukes ennå, men at midlene uansett vil gjøre det enklere for dem å fasilitere bedre for de som har et ønske.

– En mulighet er at de går inn i en ny flerbruksbil, som kan brukes både for liggende transport og rullestol, sier han.

Butikksjef hyller formål

KIWI Nærbø, en av butikkene som har vært med på å spre budskapet om lokale hjertesaker, var vertskap for utdelingen. Butikksjef Bernt Ågesen hadde kjennskap til Ønsketransportens gode arbeid fra før av.

– Det er kanonflott at en liten aktør som gjør så mye bra og fornuftig vinner. Jeg så dem på TV da de hjalp en person i rullestol opp Preikestolen, og det er tydelig at det ligger masse arbeid bak det de holder på med, så jeg kan se for meg at de trenger midler og all støtten de kan få, sier han.

Ønsketransporten, Kavli og KIWI
Utdeling av gavesjekk. Avbildet fra venstre: Kjetil Bore i Kavli, butikksjef for KIWI Nærbø Bernt Ågesen, Christian Christensen i Ønsketransporten, deretter Turid Nilsen som nominerte dem, Børge Hognestad i Ønsketransporten og til sist regionsjef Tore Hadler Olsen i Kavli. Foto: Kavli

Frivilligsentralen Giske

Giske frivilligsentral er den tredje mottakeren av 25.000 kroner fra Kavli. De holder til i Giske, som er en øykommune på Sunnmøre i Møre og Romsdal. Frivillighetssentralen er en viktig del av lokalmiljøet, og med ildsjeler som leder Ernst Valderhaug i spissen, gjør de Giske til et bedre sted å bo for mange.

– Frivilligsentralen er involvert i mye i nærområdet, og består av alt fra pensjonister til skoleelever og folk i arbeidstrening. Jeg tror vi har en stor stjerne blant innbyggerne, sier Valderhaug.

Han legger til at det er fint at deres arbeid blir sett og lagt merke til, og at støtten fra Kavli vil komme godt med fremover. 

– Til høsten planlegger vi et prosjekt med svømmeopplæring for barn og voksne i kommunen som ikke kan svømme, og satser på at midlene kan brukes til det. Det synes vi er et viktig initiativ på en plass som dette hvor vi har vann rundt oss på alle kanter, forteller Valderhaug.

Viktig for nærmiljøet

Marita Haram er en av mange i lokalmiljøet som nominerte Giske frivilligsentral. I begrunnelsen skrev hun at de frivillige gjør en enorm innsats for lokalmiljøet, som er viktig for både kommunens unge og eldre.

I tillegg til å arrangere et stort antall gratis fritidsaktiviteter for unge, hjelper de frivillige mange eldre med handling, levering og snømåking. De rydder også lokale turstier, måker snø og gjør generelt en viktig innsats for de som trenger det i kommunen.

Utdeling av lokale midler fra Kavli hos KIWI Kverve. Leder for Giske Frivilligsentral, Ernst Valderhaug, mottar gavesjekken fra Lisbeth Moldver i Kavli. I midten er assisterende butikksjef Emma Otterlei.
Utdeling av lokale midler fra Kavli hos KIWI Kverve. Leder for Giske Frivilligsentral, Ernst Valderhaug, mottar gavesjekken fra Lisbeth Moldver i Kavli. I midten er assisterende butikksjef Emma Otterlei. Foto: Kavli

 

Utdeling på lokalbutikken

Utdelingen av gaven foregikk på den lokale KIWI-butikken, KIWI Kverve. Assisterende butikksjef Emma Otterlei legger ikke skjul på at hun er fornøyd med vinneren.

– Jeg synes at det er kjempekjekt at vi på KIWI Kverve fikk være med på å dele ut penger til et godt formål her i området. Giske frivilligsentral er en verdig mottaker av støtten, sier Otterlei.

Gateengler

Den fjerde mottakeren av 25.000 fra Kavli er det Oslo-baserte initiativet Gateengler. Gateengler består av ildsjelene Marit Bjørnholt Skogstad, Anette Anker og Hilke Tzschoppe, som både lager og leverer god, sunn og næringsrik mat til Oslos mange rusavhengige og hjemløse.

Det var Grethe Foss som nominerte Gateengler, og hun er ikke beskjeden når hun beskriver viktigheten av arbeidet til initiativet. I nominasjonsteksten skriver hun følgende:  

– Flere dager, hver eneste uke, kjører eller sykler Gateengler rundt i byen og henter overflødig råvarer fra kafeer og dagligvare. Deretter bruker de råvarene til å lage store mengder god og næringsrik mat som deles ut til menneskene som Gateengler kaller for «gatas diamanter», forteller Foss.

Hun beskriver også at flere av dem som får mat fra Marit, Anette og Hilke omtaler det som «gourmetmat», og at det viktige arbeidet de gjør bidrar til at mange sultne mennesker får i seg næring og opplever et viktig lysglimt i hverdagen. Foss roser også engasjementet til damene bak initiativet.

– De bruker mye tid og ressurser på å lage og levere maten, og fortjener derfor både oppmerksomhet og støtte for det viktige arbeidet de gjør, beskriver hun.

 

Udeling på KIWI Lilleaker. Avbildet fra venstre: Hilke Tzschoppe, Anette Anker og Marit Bjørnholt Skogstad
Udeling på KIWI Lilleaker. Avbildet fra venstre: Hilke Tzschoppe, Anette Anker og Marit Bjørnholt Skogstad

Spesielt viktig under pandemien

Under pandemien har arbeidet til Gateengler vært spesielt viktig. Perioden har vært ekstra tøff for byens rusavhengige, og mange andre tilbud har vært nødt til å stenge ned. Marit og Hilke har imidlertid fortsatt å hente, tilberede og levere ut mat til alle som trenger det. De har også inngått avtaler med flere viktige tiltak og møteplasser, og leverer nå mat fast på ukentlig basis til Marita-kafeen, Blåkors, 24sju-varmestuene til Kirkens Bymisjon og til flere hospits.

Samarbeid med lokalbutikken

I tillegg til å bidra med mat til trengende, er også arbeidet til Gateengler et viktig steg i kampen mot matsvinn. For ildsjelen Marit Bjørnholt Skogstad bak initiativet, er det viktig at all maten blir brukt opp.

– Vi henter overskuddsmat og råvarer hos dagligvarebutikker, blant annet. Varene ville egentlig blitt kastet, men i stedet lager vi hjemmelagde måltider og distribuerer det ut til de som trenger det. Vi bruker mye tid på å finne oppskrifter som kan passe til det som vi får donert. Målet er å bruke opp absolutt all mat, slik at ingenting blir kastet, forteller Bjørnholt Skogstad.

Utdeling på KIWI Lilleaker
Utdeling på KIWI Lilleaker

Utdelingen av gavesjekken foregikk på KIWI Lilleaker, som er Gateenglers lokale KIWI-butikk. Assisterende butikksjef Abbas Mo kjenner godt til Gateengler, og forteller at butikken har donert overskuddsmat til dem flere ganger.

– Gateengler er ofte innom KIWI for å hente mat som egentlig ville blitt kastet. Det er inspirerende å se hva de gjør, og man får selv lyst til å bidra. De gjør et veldig viktig og godt arbeid som hjelper mange, forteller han.

Støtten betyr mye

Kvinnene bak initiativet var til stede på utdelingen, og beskriver støtten som viktig for deres arbeid.

– Denne donasjonen betyr mye for oss, og vi er evig takknemlige. Ofte bruker vi penger fra egen lomme for å kunne hjelpe enda flere, så det er ingen tvil om at denne typen støtte hjelper arbeidet vårt, sier Bjørnholt Skogstad.

Hun forteller at pengene fra Kavli skal brukes til å utvikle arbeidet deres slik at de kan få muligheten til å hjelpe enda flere som trenger det. 

– Vi skal kjøpe egne containere til oppbevaring av mat, for tidligere har vi kun lånt disse. Vi planlegger også å opprette en forening slik at folk får muligheten til å støtte vårt arbeid i fremtiden, avslutter hun. 

MIF Brown Sox

 Foto: MIF Brown Sox
Foto: MIF Brown Sox

Den femte mottakeren av 25.000 kroner er baseball-klubben MIF Brown Sox, som er en del av Mjøndalen Idrettsforening i Drammen kommune.

Grunnlegger av klubben er amerikaneren Carl Davis, som vokste opp med å spille baseball med faren fra ung alder. Tradisjonen videreførte han til sine barn her i Norge, og før han visste ordet av det ville også flere av barnas venner være med. Ved hjelp av pent brukt gratis utstyr fra den veldedige organisasjonen «Pitch In For Baseball», kunne han i 2016 starte MIF Brown Sox. I 2018 ble klubben offisielt en del av Mjøndalen Idrettsforening. 

­– Min sønns klasse ble det første laget i klubben, og siden har det vokst. I dag har vi registrert 18 barn som spiller, og vi har mellom 10 og 13 barn som stiller på hver trening, sier Davis.

I dag drives klubben av Carl og konen Rakul, samt et sterkt trenerteam og styre. Ifølge Anne Låte som nominerte dem, er ekteparet ildsjeler som har skapt en inkluderende arena for barna.

– De legger ned mye tid og energi i tilbudet om baseball til barn i Mjøndalen, og miljøet de har er noe du ikke ser så ofte i andre sporter i Norge. Ikke alle barn føler at de passer inn i de typiske fritidsidrettene de har tilbud om etter skoletid, og de som ikke føler at de andre tilbudene er noe, har fort følt seg sett, inkludert og fått et smil om munnen etter å ha begynt på baseball, sier hun i begrunnelsen sin.

MIF brown sox
Utdeling på KIWI Mjøndalen: Unge spillere og trenere i klubben mottar gavesjekken. Med på bildet er også butikksjef David Axelsson, Anne Låte som nominerte klubben og regionsjef i Kavli, Rune Austdal. Foto: Kavli

Sjekkoverrekkelse i Mjøndalen

KIWI Mjøndalen var vertskap for utdelingen, hvor Davis og noen av klubbens unge spillere deltok. Anne Låte som nominerte dem var også med.

– All barneidrett er viktig i lokalsamfunnet, og vi hos KIWI Mjøndalen er glade for å få muligheten til å gi et bidrag til MIF Brown Sox sammen med Kavli, sier butikksjef David Axelsson.

Smudigruppa i Moelv Frivillighetssentral

Den siste mottakeren av 25.000 kroner før sommeren er Smudigruppa i Moelv Frivillighetssentral. Smudigruppa har et tett samarbeid med sin lokale KIWI-butikk, KIWI Moelv, som går ut på at de samler inn «uperfekt» frukt og grønt som ellers ikke ville blitt solgt, og lager smoothie av denne. Smoothien leveres deretter til ulike barnehager i Moelv, til store glede for barna.  

Smudigruppa.jpeg

Smudigruppa i Moelv Frivilligsentral mottar 25.000 kroner i støtte fra Kavli, for sitt gode matredderarbeid. KIWI Moelv var vertskap for overrekkelsen. De samarbeider tett med gruppen og donerer "uperfekt" frukt og grønt til dem. Foto: Kavli

I tillegg til å være et ypperlig tiltak for å begrense unødvendig matsvinn, sørger Smudigruppa for at flere barn i lokalmiljøet får et økt inntak av næringsrik frukt og grønt. Initiativet ble nominert av Sigrun Sørheim, som hyller arbeidet gruppa gjør.

– Jeg heier på alle som gjør positive ting for å begrense matsvinn, og dette syns jeg er et prosjekt som fortjener både heder og ære og gjerne en oppmuntring fra Kavli, skriver hun.

Nytt utstyr

Leder for Smudigruppa, Thomas Eriksen, forteller at de vil bruke støtten til å investere i bedre utstyr for å lage enda mer matreddersmoothies. 

– Vi er veldig begeistret, og støtten vil komme godt med når vi til høsten skal prøve å nå vært mål om å dele ut to- trehundre gratis smoothies i uka til Moelv Ungdomsskole også. Da hadde det vært fint å få enda flere frivillige med, kanskje noen foreldre eller besteforeldre som har elever på skolen, sier han. 

I ekte KIWI-ånd

Utdeling av gavesjekk foregikk hos KIWI Moelv, som samarbeider tett med Smudigruppa. Regionsjef i KIWI Innland Nordøst, Espen Madsen, var med for å hedre vinneren.

– Det er med glede og stolthet at smoothie-prosjektet til frivilligsentralen på Moelv får dette bidraget. Dette går rett i kjernen til KIWI og Kavli sitt fokus på å hindre matsvinn. Her utnyttes frukt og grønt som ikke lenger er salgsvare, til å bli en ressurs for barn og unge, avslutter Madsen.