• TV

Å dyrke kvalitetskaffe på en bærekraftig måte er ikke enkelt. NESCAFÈs master barista Ola Persson dro til Kenya for å lære mer om hvordan kaffebøndene jobber.

NESCAFÈs Master barista Ola Persson la i 2018 ut på en reise til Kenya, i jakten på den perfekte kaffebønnen.

Der fikk han et unikt innblikk i hvilket håndverk som ligger bak det å produsere kaffebønner av god kvalitet, og også høre kaffebøndene selv fortelle om hvordan utdanningen de mottar gjennom NESCAFÈ Plan har bidratt til at de nå kan produsere på en mer bærekraftig og lønnsom måte.

Du kan se bøndene selv fortelle i videoen øverst på siden.

Donerer 220 millioner kaffeplanter

– I 2010 bestemte vi oss for å donere hele 220 millioner kaffeplanter til bønder i 14 forskjellige land gjennom det vi kaller NESCAFÈ Plan, og vi er godt i rute for å nå dette målet. Med en sterk lidenskap for kaffe kan vi, som verdens største kaffeselskap, utgjøre en forskjell for kaffedrikkere, kaffebønder og familiene deres, forteller Angelika Rosenberg, kategorisjef for NESCAFÉ i Nestlé.

Målet er å bidra til en mer bærekraftig kaffebransje, og Rosenberg forteller at selskapet jobber hardt for å sikre en fremtid med god tilgang til kaffe for alle. NESCAFÈ er verdens største kaffemerke, og hvert sekund drikkes cirka 5500 kopper av deres kaffe verden over. 

UNDERSAK nescafe gull

Satser hele karrieren

Arabica-kaffen fra Øst-Afrika har lenge vært ansett som den beste kaffekvaliteten i verden.

Selv om Arabica-planten også har blitt dyrket i andre deler av verden, opplever bønder andre steder at det er vanskelig å oppnå både like gode avlinger og samme kvalitet på det ferdige produktet – en rykende varm kopp kaffe.

I 15 år har imidlertid forskere ved NESCAFÉs forsknings- og utviklingssenter i Frankrike jobbet med å utvikle en versjon av Arabica-planten som er unik for NESCAFÈ, som gir topp kvalitet og gode avlinger, uansett hvor i verden den dyrkes.

Tidligere kunne toppkaffe bare dyrkes i Etiopia og Kenya, og som følge av dette var den både sjelden og veldig dyr. I et pilotprosjekt har forskerne nå dyrket frem Arabica-kaffe av høyeste kvalitet i Sentral- og Sør-Amerika, noe som betyr at tilgjengeligheten skal øke og prisene gå ned.

– Bredere forplantning av den nye sorten er nå på vei, og nye kaffetrær ble plantet for første gang i 2017. Spenningsnivået ved forskningssenteret er høyt, ettersom flere smaksspesialister har viet hele karrieren sin til å forbedre kvaliteten på kaffen, forteller Rosenberg.

Den brasilianske agronomen Pedro Malta er ansatt i NESCAFÉ. Han hjelper lokale kaffebønder med å dyrke mer bærekraftige avlinger og drive gårdene sine mer effektivt og lønnsomt.
Den brasilianske agronomen Pedro Malta er ansatt i NESCAFÉ. Han hjelper lokale kaffebønder med å dyrke mer bærekraftige avlinger og drive gårdene sine mer effektivt og lønnsomt.