Hamza (32) førstemann ut med fagbrev fra KIWIskolen

Hamza Haque er førstemann man med fagbrev fra KIWIskolen.

Hamza Haque fikk en unik mulighet gjennom KIWIs traineeprogram: Som førstemann i vårt nye samarbeid med Folkeuniversitetet, har han nå fagbrev i salg etter å ha vært trainee i KIWI.

Hamza startet å jobbe på KIWI Vøyenenga som 18-åring og har jobbet i KIWI siden da. Han har også prøvd seg som blant annet aksjemegler, men fant fort ut at livet i butikk ga mer glede. Siden har han jobbet hardt for å bli butikksjef.

I november i 2020 ble Hamza håndplukket til traineeprogrammet på KIWIskolen, kjedens egen skole. Og nå, ett år senere og med et ferskt utdanningsbevis i salgsfaget i lomma, er 32-åringen enda et skritt nærmere butikksjefdrømmen.

– Det er veldig bra at KIWI har fått til en fagbrevutdanning. Jeg tror det bidrar til å heve inntrykket av bransjen, og så gjør det kanskje yrket mer ettertraktet, sier Hamza, som jobber på KIWI Stabekk stasjon i Bærum.

Hamza_artikkelbilde_2.jpg
Hamza Haque er strålende fornøyd med fagbrev i salgsfaget. 

Endelig fagbrev

Siden 1996 har over 40 000 KIWI-medarbeidere fullført ulike kurs på KIWIskolen, både fysisk og digitalt. KIWI har i flere år jobbet for å formalisere traineeutdannelsen, slik at kursdeltakerne får et formelt fagbrev etter endt utdanningsløp.

Allerede i 2016 overrakte KIWI-sjef Jan Paul Bjørkøy rapporten «Rustet for arbeidslivet» til arbeids- og sosialministeren. I rapporten skriver KIWI at det offentlige kan lære mye av private kjedeskoler, og at skolegang ved kjedeskoler bør gi fagbrev.

I 2020 kom endelig nyheten: Traineer ved KIWIskolen kunne ta fagbrev i salg gjennom et samarbeid med Folkeuniversitetet. 5 måneder med opplæring i alt som trengs for å mestre butikkfaget til fingerspissene avsluttes med teoretisk eksamen og praktisk fagprøve.

Hamza Haque fullførte den praktiske fagprøven denne høsten, som førstemann i sitt kull på 15 traineer.

– Eksamensoppgavene i mitt kull handlet om å øke lønnsomheten ute i butikk, kombinert med alt det vi jobber med til daglig, forteller Hamza, som klinket til med toppkarakter på den teoretiske delen.

Prisvinner

KIWI vant tidligere i år NorgesGruppens egen bærekraftspris med fagbrevprogrammet. Juryens begrunnelse pekte blant annet på følgende:

«Når KIWI nå har videreutviklet traineeprogrammet med mulighet for å ta fagbrev i samarbeid med KIWIskolen, gir det ytterligere tyngde i det langsiktige målet om at kompetanseutvikling gir selvtillit. Dette gjør det mulig å få fagbrev for en annen gruppe ansatte enn de som følger det tradisjonelle læreløpet i videregående skole».