Tenk om denne kafeen var det eneste stedet du følte deg sett?

For Eivind, Kristina og Atle betyr ordene «et varmere samfunn» mye. De møter daglig medmennesker som hadde sittet ensomme og alene hjemme om det ikke hadde vært for kafeene til Kirkens Bymisjon.

Publisert: 06.09.2021 12.40 Sist oppdatert: 06.09.2021 12.40

– Jeg var ute på trappen for å trekke litt frisk luft under lunsjlagingen, så kom det en godt voksen mann forbi. «Hei, Ole! Så hyggelig at du kommer, det er lenge siden jeg har sett deg», sier jeg.

Mannen stopper opp og ser på Kristina der hun står på trappen, før han svarer: «Å, så koselig at du sier navnet mitt. Det er det ingen andre som har gjort siden mamma døde for litt over tre år siden».

– Det sier ganske mye når en voksen mann kommer med et slikt hjertesukk. Han opplevde å bli sett for første gang på lenge. Det skal ikke så mye til, altså.

Det er Kristina ved Safir Frivilligsentral i Oslo som forteller. Målgruppen deres er mennesker som har slitt med rus og vært til behandling, og nå må starte livet sitt på nytt igjen. Da er det fort gjort å bli isolert og føle seg ensom, fordi de har forlatt miljøet de var en del av.

Det er plass til alle

Det å ha et sted å gå til, der du kan engasjere deg i aktiviteter og være sammen med andre, gjør at du også åpner noen dører og får muligheter du ellers ikke ville fått hvis du var alene.

– Jeg tror at vi får et rausere og varmere samfunn ved at vi viser hverandre at det er plass til alle, og at det er lov å være forskjellig. At vi ser litt lenger enn det vi vanligvis gjør når vi møter folk, forteller Atle Sogn, leder ved Safir Frivilligsentral.

Safir er et samarbeidsprosjekt mellom Kirkens Bymisjon og Røde Kors. Historien vi skal fortelle nå, handler imidlertid om «Møtestedet» – et av Kirkens Bymisjons egne tiltak for å skape et inkluderende fellesskap. Her blir gjestene tilbudt sunn og god mat, og sosialt samvær i kafeen som drives av ansatte og frivillige medarbeidere.

Lillestrøm, oktober 2020

Det er en kjølig og frisk morgen i Lillestrøm, rett utenfor Oslo. Høstsola blender allerede bilistene som passerer på vei til jobb, men varmen når ikke helt frem til steintrappa utenfor Kirken Bymisjons lokaler i Nesgata. Om få timer kommer en miljøarbeider til å lete gjennom posen med hjemmestrikkede plagg donert fra de frivillige, på jakt etter et par votter eller vanter som kan holde en av kafeens gjester varm på hendene når han forsvinner ut igjen etter dagens varme måltid.

Denne morgenen er det pensjonistene Ellen Berg Ellingsen og Amy Fjellheim som står på kjøkkenet her i kafeen til Kirkens Bymisjon Lillestrøm. Dagens middagsmeny er Baligryte, laget fra bunnen av. Det siste året har Ellen kommet hit én gang hver uke for å lage og servere mat i kafeen der alt arbeid på kjøkkenet er basert på frivillig arbeid.

KIWI og Kirkens Bymisjon har samarbeidet siden 2004, og mer enn 30 KIWI-butikker over hele landet donerer matvarer til lokale Kirkens Bymisjon-kafeer på fast basis. Dette tiltaket kan du lese mer om lenger ned på siden. 

Bilde

 

 

quote_marks Created with Sketch.

– Da jeg ble pensjonist, visste jeg at jeg ville gjøre noe som betyr noe. Livet er mer enn bare å drikke kaffe og gå på tur, fastslår Ellen Berg Ellingsen.

Det er flere i Lillestrøm som tenker akkurat som Ellen Berg Ellingsen. Takket være disse har virksomhetsleder Eivind Meltvik en base på hele 25 frivillige ildsjeler som stiller opp til kjøkkentjeneste minst to ganger i måneden hver.

Bilde

Lillestrøm, september 2021

Eivind Meltvik forteller om gjesten som fortsatt kommer innom. Han sliter både med rus og psykiske utfordringer. Mannen går på butikken, men har ingen andre steder han passer inn, steder han kan være seg selv. Hvis han ikke hadde hatt kafeen i Lillestrøm, hadde han sittet hjemme helt uten et nettverk og uten å møte andre mennesker i løpet av en dag.

− Vi serverer vanligvis mellom 25-50 gjester hver dag. Middagen koster vanligvis 15 kr, og er for mange det eneste varme måltidet de har denne dagen eller uken. Summen er symbolsk, det handler mest om verdighet − å ha mulighet til å betale for seg selv, forteller Eivind.

Koronahøsten 2020 var mye annerledes, også her i kjelleren et steinkast unna Lillestrøm stasjon. Middagen ble delt ut gratis for å unngå kontanter og situasjoner som kunne føre til økt smitterisiko, og antallet innendørs sitteplasser ble redusert fra 50 til 12. De ansatte hos Kirkens Bymisjon delte ut antibac, serverer mat og vasker bord, miljøarbeidet og samtalene måtte komme litt i andre rekke.

quote_marks Created with Sketch.

- Likevel så vi at mange av gjestene våre kom hit oftere enn før korona. Det har nok også en sammenheng med at mange av de øvrige tilbudene deres var stengt, og de savnet den sosiale kontakten og det å ha noe å bruke dagen på.

Bilde

Et tilbud for alle

I kafeen her i Lillestrøm er alle over 18 år velkomne, og det er ekstra tilrettelagt for gjester som sliter med rus eller psykiatri. Eivind Meltvik forteller at de er et av få steder som ikke lukker døren for rusede personer, så lenge man oppfører seg ordentlig får man bli.

− Målet vårt er å være et tilbud som treffer der ingen andre treffer. At vi kan være med på å fylle ut et tomrom i systemet, synes jeg er en fin tanke.

Dette er slik Eivind har valgt å organisere Kirkens Bymisjons kafé i Lillestrøm. Andre steder i landet kan kafeene ha en annen funksjon og samle andre gjester. Både mennesker som svinger innom for en kaffe og en samtale, og mennesker som trenger å bli sett for den de er. Til felles har de likevel at de tilbyr mat, hvile, veiledning og sosialt samvær for dem som trenger det, og er et svært viktig tilbud for mange som ikke føler seg så velkomne andre steder.

KIWI og Orkla Home & Personal Care har en årlig kampanje hvor pengene som doneres går uavkortet til Kirkens Bymisjons møtesteder og kafeer. 
− Vi er svært takknemlige for kampanjer som dette. Både fordi det bidrar til økt synlighet rundt hva Kirkens Bymisjon jobber med, og viktigheten av å være til for mennesker som trenger det. Men også fordi våre kafeer er avhengige av finansiering fra flere forskjellige hold. Bidrag som dette gir oss en større stabilitet og forutsigbarhet, forklarer markedssjef Hans Jacob Torkildsen i Kirkens Bymisjon.

Summen gjestene betaler dekker ikke de faktiske kostnadene for maten. Mange av kafeene har derfor en avtale med Matsentralen, som fordeler overskuddsmat fra matbransjen og ut til ideelle organisasjoner. Over 30 KIWI-butikker samarbeider også med lokale Kirkens Bymisjon-tiltak, og donerer sine overskuddsvarer direkte til disse.

 

Bilde