Si nei takk - og bli med i trekning av 1000 kroner!

Alle KIWI PLUSS-kunder er automatisk med i trekningen av 1000 kroner i Trumf-bonus om du sier nei takk til plastbærepose neste gang du handler. Vinn penger, samtidig som du sparer penger - og slår et slag for miljøet!

Hvis du som KIWI PLUSS-kunde takker nei til plastbærepose neste gang du handler, blir du automatisk med i poselotteriet og trekningen av 1000 kroner i Trumf-bonus, når du handler med et bankkort registert hos Trumf. Hver uke frem til 27. februar vil det trekkes 10 vinnere, og hver vinner vil motta 1000 kroner på sin Trumf-konto. Er du ikke KIWI PLUSS-kunde fra før kan du bli det her.

Vi oppfordrer alle våre kunder til å bruke gjenbruksposer og avfallsposer som du nå får i alle KIWI-butikker til kun kr 10. 

I KIWI arbeider vi stadig for å redusere bruken av plastbæreposer, og målet er en reduksjon på 50 prosent innen 2025. Derfor håper vi at poselotteriet er et engasjerende og effektivt tiltak, som gjør at vi sammen fortsetter å redusere plastforbruket. Hver nordmann bruker i gjennomsnitt 468 kroner på bæreposer i løpet av et år, så du vil uansett komme godt ut av det ved å takke nei til plastbærepose.

Vinnerne i plastposelotteriet vil få en tekstmelding av KIWI, og kort tid etterpå vil pengene stå på din Trumf-konto. Du behøver ikke foreta deg noe etter du har handlet, og du kan til enhver tid se din Trumf-saldo her.  

Hva så med pose til søpla, da?

– I 2021 brukte nordmenn 818 millioner plastbæreposer. Dette betyr 151 plastposer per person på ett år. Ifølge foreløpige tall for 2022, ser det ut til at det er en nedgang på rundt 10 prosent blant de fleste butikker, forteller daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind. Det er likevel langt fra bra nok, for forbruket av plastbæreposer skal ned mye mer. Men hva gjør man så med pose til søpla?

Det beste, og mest miljøvennlige alternativet for få varene dine med deg hjem, er gjenbrukspose/handlenett. Og ettersom man tross alt trenger poser til restavfallet hjemme, blir den beste kombinasjonen dermed gjenbrukspose/handlenett og ruller med avfallsposer til søpla. Hos KIWI finner du både KIWI gjenbrukspose og avfallsposer fra Unik.

KIWI sin gjenbrukspose og avfallsposer fra Unik finner du hos din lokale KIWI.
KIWI sin gjenbrukspose og avfallsposer fra Unik finner du hos din lokale KIWI til kun kr 10.

Med disse avfallsposene sparer vi faktisk minst 50 prosent av plastforbruket, sammenliknet med en vanlig plastbærepose som du kjøper i kassen i butikken. I tillegg består posene i en avfallsrull av over 99 prosent resirkulert plast. 

– Dersom alle nordmenn bruker gjenbrukspose/handlenett på over halvparten av handleturene sine, sparer vi Norge for mer enn 400 millioner plastbæreposer i året, sier Lind. 

Bærekraftig sparepotensial

Det er faktisk også en del penger å spare på å si nei takk til plastbærepose. Hvis du kjøper 4 plastbæreposer i uka, tilsvarer det 208 poser i løpet av et år. En plastbærepose koster tre kroner. Du har derfor mulighet til å spare 520 kroner årlig ved å erstatte plastbæreposer med gjenbruksposer og avfallsposer til 0,5 kroner per pose. I en tid hvor mange har økte utgifter, kan dette ha mye å si. 

– Siden avfallsposer er billigere å bruke, sparer du altså både penger og Norge for plast, avslutter daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind. 

Cecilie Lind
Daglig leder i Handelens Miljøfond, Cecilie Lind.

Vær kreativ

KIWI utfordrer deg til å være kreativ når det kommer til både alternativer for plastbærepose og gjenbruk. For å huske gjenbruksposer/handlenett på din neste handletur, er det lurt å legge dem et sted du alltid er innom før handleturen. For eksempel kan du henge gjenbruksposer/handlenettet over jakka i gangen, der du har nøklene dine eller et synlig og lett tilgjengelig sted i bilen. 

Hos KIWI tilbys det også papirposer. Papirpose kan være greit å ha når du skal samle opp og kaste papirsøpla som har fylt seg opp hjemme. Likevel bidrar også produksjon av papirpose til klimautslipp, og å bruke gjenbrukspose når man handler er et bedre valg for miljøet.

Tips som gjør det enklere å ta i bruk gjenbruksposer/handlenett:

  1. Bruk opp plastbæreposene som allerede ligger hjemme. De kan brettes sammen og gjenbrukes før de brukes til restavfallet. 
  2. Prøv å alltid ha gjenbruksposer/handlenett tilgjengelig. For eksempel i gangen, bilen, ryggsekken eller på jobb. 
  3. Det kan være lurt å investere i et par stykker, slik at du også kan bruke gjenbruksposer/handlenett når du storhandler. Hvis ikke er det fort gjort å plutselig måtte kjøpe en ekstra pose i kassen.  
  4. Bruk gjenbrukspose/handlenett til panten også. Skyll panten godt, slik at gjenbruksposen/handlenettet kan bli med videre på handleturen og ikke klisser til varene.
Poser som er brettet
Slik kan du brette plastbæreposene du allerede har hjemme, og gjøre de klare til gjenbruk. Foto: Handelens Miljøfond.