Én pose redder et helt tre

Visste du at disse nøttene er med på å redde regnskogen?

Når du kjøper en pakke Eldorado paranøtter hos KIWI før jul, bidrar du samtidig med fem kroner til Regnskogfondet. Det er nok til å redde et tre fra ødeleggelse.

Paranøttene vi har i nøtteskålen til jul kommer fra Bolivia. Disse nøttene finner du kun i urskogen i Amazonas, der de vokser vilt på trær som kan bli opptil 500 år gamle.

50.000 familier er direkte avhengige av inntektene de får fra paranøtt-høstingen. Eldorados nøtter kommer fra bærekraftig produksjon, plukket av skogfolket og urbefolkningen. De får betalt direkte fra produsenten uten andre mellomledd, slik at mest mulig av fortjenesten går tilbake til lokalbefolkningen.

Selve paranøttreet er fredet, men det er ikke biene, orkideene og gnagerne som er med på å holde treets livssyklus i gang.  

Uten beskyttelse

Slik ser nyplukkede paranøtter ut. Alle paranøttrær vokser fritt i Amazonas, og høstes av urbefolkningen.
Slik ser nyplukkede paranøtter ut. Alle paranøttrær vokser fritt i Amazonas, og høstes av urbefolkningen.

For at Paranøttreet fortsatt skal spres og overleve i regnskogen, er det nemlig helt avhengig av andre arter. På treet vokser det blomster som skal bli til paranøtter, og for at disse skal befruktes trengs det bier. Hannbiene trenger lukt fra en helt bestemt type orkide for å trekke til seg damer, og det er kun de store hunnbiene som er sterke nok til å håndtere paranøttblomsten.

På treet vokser det så frem kapsler fulle av paranøtter, og disse kapslene er så harde at det kun er noen få gnagere som klarer å bite dem opp. Gullharen er en av disse. Den spiser noen nøtter og graver ned resten til senere bruk, og det er de nedgravde nøttene som spirer opp til nye paranøttrær.

Hvis regnskogen der biene, orkideene og gullharen lever hugges ned, står de helt uten beskyttelse. Da hjelper det lite at paranøttreet er fredet. Det samlede arealet Regnskogfondet bidrar til å beskytte er på rundt 720 000 kvadratkilometer.

Viktig bidrag

 Fem kroner virker kanskje ikke som så mye penger, men femmeren som gis til Regnskogfondet når du kjøper din pakke med nøtter bidrar faktisk til å redde et tre fra ødeleggelse. Din femmer bidrar dermed til viktig arbeid i seg selv, og når vi slår sammen alle pakkene med paranøtter som kjøpes, blir det et betydelig bidrag til arbeidet med å redde regnskogen.

I år har KIWI-butikkene bestilt nesten 48 000 poser paranøtter i forkant av julen, og hvis alle butikkene får solgt alle posene betyr det 240 000 kroner til Regnskogfondet. 

Stabil inntektskilde

 Dette er penger som er med på å redde regnskogen, og som brukes til å jobbe for at det fortsatt skal være mulig for regnskogens urbefolkning å leve av nøttesankingen.

For skogsfolket og urbefolkningen i Amazonas er paranøttreet en viktig og stabil inntektskilde, som produserer nøtter år etter år hvis det får den hjelpen det trenger fra naturen rundt seg.

Paranøttene fra Eldorado kan kjøpes i de fleste KIWI-butikker frem til jul.