Hvis barna får velge middag

Gjør barnas favorittmat litt sunnere

Foto: istock

Pizza, taco og pannekaker står gjerne på menyen når de minste får bestemme. Men med noen enkle grep går det an å gjøre barnas favoritter litt sunnere. Eller kanskje de skal få smake på noe nytt?

Et sunt og variert kosthold er viktig for både små og store. Spiser vi de samme tingene om igjen og om igjen blir vi dessuten både kresne og matleie. Derfor er det viktig å hjelpe barna med å utvide repertoaret.

- Det å venne barna til «å smake på» er en god regel, og ofte liker barn mer enn de selv tror, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun anbefaler at vi blir litt flinkere til å introdusere nye retter innimellom den faste rulleringen av pizza, taco og pannekaker.

En og en ting

Selv om barna pirker i maten, betyr det ikke nødvendigvis at de ikke liker den. Av og til vil de bare ha det på en litt annen måte.

- Barn liker ofte rene, enkle smaker, og er ikke så glad i at alt er blandet sammen, sier Tine.

De vil heller ha kjøtt, poteter og grønnsaker hver for seg, enn alt blandet sammen i en gryterett. Og de synes kanskje det er bedre å få servert pasta med kjøttsausen ved siden av, enn for eksempel en lasagne?

Ta med barna på matlagingen

Trikset kan ofte være å ta med barna på matlagingen. Da er det nemlig mange som blir litt tøffere til å smake på maten. Når de selv har kuttet opp gulrøttene forstår de plutselig hva de oransje bitene i suppen er. Og hvem hadde trodd at det var noe så godt som tacochips i hjemmelagde fiskepinner?

Enten du har matglade eller kresne barn, eller skal servere mat til andres barn - her er en oversikt over gode oppskrifter som de aller fleste barn liker:

Barnas favoritt-oppskrifter

Pasta med kjøttsaus
Alle barns favoritt! Og hvis du bruker fullkornspasta, karbonadedeig og har litt ekstra grønnsaker i kjøttsausen blir dette både sunt og godt.

Hjemmelagde fiskepinner
Hvem sier at barn ikke liker fisk? Hjemmelagede fiskepinner med en knasende sprø skorpe er kjempegodt! Revne gulrøtter med litt appelsinjuice oppi er et friskt og godt tilbehør til denne retten.

Torskenuggets
Mange barn liker kyllingnuggets. Denne varianten med torsk i stedet for kylling, er et godt alternativ. Og dessuten en fin anledning til å få barna til å spise fisk!

Tomatsuppe
Hjemmelaget tomatsuppe blir aldri feil! Og sliter du med å få i barna grønnsaker, er dette tingen. Her kan du nemlig blande inn litt løk, stangselleri, hvitløk eller gulrot. Bare bruk blenderen til slutt så suppen blir jevn og fin og uten mystiske klumper.

Grov pizza med grønnsaksketschup
Pizza er noe vi ofte lager som kosemat, enten det er helg eller en bursdag som skal feires. Men hvis du har litt grovt mel i deigen og lager en saus av ketsjup og grønnsaker blir dette en litt sunnere pizza.

Kremet spaghetti med laks
Rosa fisk inneholder fettsyrer som er viktig for barn. Den søte smaken fra blomkålen er noe de fleste liker godt!

Pannekaker
Denne røren er grov og sunn, og passer godt enten du vil ha salt eller søtt tilbehør. Kanskje kan barna få lage sitt eget blåbærsyltetøy som de har ved siden av?

Barnetaco i ovn
Taco kan jo faktisk være en veldig sunn middag, hvis barna er flinke til å spise grønnsakene som helst skal være på tacoen. Lager du tacokrydderet selv får du også en god krydderblanding som ikke inneholder så mye salt som ferdigkrydderet.