Spiser barna riktig?

Slik presterer barna bedre på skolen

Foto: iStock

Det er ikke bare idrettsutøvere som trenger riktig påfyll for å gjøre det bra. Det vi spiser har nemlig også betydning for hvordan vi lærer.

- Resultater fra flere studier tyder på at det er en sammenheng mellom usunne levevaner og redusert kognitiv funksjon og lave skoleprestasjoner, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Hun viser blant annet til en ny, norsk tverrsnittstudie av 2432 ungdommer mellom 15 og 17 år, der man har sett på sammenhengen mellom levevaner og skoleprestasjoner. 

Riktig hjerneføde

- Denne studien viste at de elevene som har regelmessige måltidsmønstre, et høyt inntak av sunne matvarer og regelmessig fysisk aktivitet presterte bedre, forteller hun. 

Det er spesielt frokost og lunsj som viser seg å være viktig.  Spiser du frokost er det nemlig over tre ganger så stor sannsynlighet for at du gjør det bra på skolen, viste studien.

- Man kan si at en sunn frokost og lunsj med grove kornprodukter og mye frukt og grønt, som gir stabilt blodsukker, fungerer som «brainfood», sier Tine. 

Ta med barna!

Men selv om barna får med seg en stor matpakke på skolen, er det ikke alltid den blir spist.

- Jeg råder ofte foreldre til å la barna være med å lage matpakken, sier helsesøster ved Huseby skole i Oslo, Henriette Heesch Holmen. 

Da er sannsynligheten for at de spiser også større, mener hun. Kanskje kan barna være med i butikken for å plukke ut pålegge og brød de liker? Og hvis du tenker at de sikkert kommer til å velge Nugatti og fine rundstykker, kan det hende du tar feil.

- Her på skolen lærer alle førsteklassinger om Nøkkelhullsmerket og Brødskalaen og at de kan være detektiver og lete etter disse matvarene når de går i butikken, forteller Heesch Holmen.

Hun minner også om at nok søvn, trivsel, begrenset skjermbruk, og fysisk aktivitet utendørs er viktig for at barn skal klare å prestere bra på skolen.

Dette er supermat

Noen matvarer er ekstra gunstige for kroppen vår og blir derfor kalt for supermat. Dette er matvarer som inneholder mange viktige næringsstoffer, og som også har et bredt spekter av vitaminer, mineraler og antioksidanter. Selv grønnsaker, som er noe av det sunneste vi kan spise, har noen ekte superhelter blant seg.

- Brokkoli, grønnkål og andre kålplanter er de vanligste eksemplene på supergrønnsaker, sier Tine og forklarer hvorfor vi bør spise nettopp disse grønnsakene hvis vi vil prestere bra.

- Et høyt inntak av frukt og grønnsaker styrker immunforsvaret og ser ut til å være positivt for den kognitive funksjonen, forklarer hun.

Se etter Nøkkelhullet!

For at vi som forbrukere skal klare å ta gode valg, har myndighetene valgt Nøkkelhullet som symbol for sunne matvarer. Dette er varer som inneholder mindre fett, salt og sukker, og mere fiber enn matvarer av samme type.

- Lavt inntak av sukker og høyt inntak av fiber bidrar til å stabilisere blodsukkeret. Det gjør at vi føler oss mer opplagte og konsentrerte og det vil derfor være avgjørende for hvor godt vi presterer både på jobb og skole, sier Tine Sundfør. I tillegg er dette matvarer som er gunstige for oss, med tanke på å forebygge blant annet diabetes, hjerte- og karsykdom, kreft og overvekt.

Hos KIWI finner du rundt 500 nøkkelhullsmerkede produkter. KIWI har også et prisløfte på Nøkkelhull, som sier at vi alltid skal være blant de billigste på disse produktene.

Syv matpakketips

  1. Kutt opp grønnsaker og frukt til å ha med i matboksen. Prøv for eksempel agurk, paprika, gulrot, salat, epler, nektarin eller bær.
  2. Grove kornprodukter holder deg mett lenger. Velg derfor grove brødskiver, rundstykker, knekkebrød eller liknende.
  3. Det er mye sunt pålegg å velge mellom, som fisk, magert kjøttpålegg (f.eks. kylling og kalkun), ost, egg eller vegetariske alternativer. Se etter Nøkkelhullet. Frukt og grønnsaker er også godt pålegg.
  4. Lag en salat, gjerne dagen før, og ta med i en boks.
  5. Rester fra middagen kan fint være skolemat dagen etter.
  6. Lyst på kaldt vann? Fyll opp en flaske med 1/3 vann, frys ned og hell på mer vann neste morgen.
  7. Dårlig tid om morgenen? Lag matpakken kvelden før, og sett den i kjøleskapet til dagen etter.

(Kilde: www.helsenorge.no)