Nyheten Lerum Smudi med jordbær, banan og eple er verken tilsatt sukker eller kunstig søtning. Perfekt pålegg for både små og store syltetøy-elskere.
De fleste av oss er glad i litt søtt, og for mange er derfor syltetøy en påleggsfavoritt.
– Alle liker syltetøy, men mange ønsker både å unngå sukker og kunstig søtning. Det har til nå vært vanskelig å få til, og med Smudipålegg ønsker vi å dekke dette behovet hos forbrukeren, forteller markedssjef på syltetøy hos Lerum, Marte Myklebust Åril.
Smudi får terningkast 6
Det virker det som de har fått til, for i en test av årets nyheter i Dagbladet 3. mars 2020 trilles terningen til toppscore for Lerums Smudipålegg: "Denne kan slå an skikkelig, både hos barn og foreldre." "Dette blir garantert en hit!" er blant uttalelsene. Testpanelet mener at Smudipålegg gir dem akkurat det de lover.
Smudi smaker faktisk smoothie, og er et smøremykt pålegg laget av 75 prosent frukt og bær og fruktjuice. Det inneholder verken sukker eller kunstig søtning og er rikt på fiber.
– Smudi er helt naturlig og kan trygt gis til barna også i hverdagen. Ha det på brødskiven, havregrøten eller frokostblandingen, sier hun.
– Et godt alternativ
Ifølge Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er Smudipålegg et godt alternativ til mer sukkerholdig syltetøy for barn som er glade i søtt pålegg.
– Vær likevel klar over at dette ikke skal være en erstatning for frukt og bær. Barna bør spise rundt 500 gram frukt, bær og grønnsaker hver dag, og man bruker ikke mer enn 15 gram syltetøy på en brødskive, sier hun.
Sundfør understreker også at det er viktig å variere pålegget på brødskivene barna spiser i løpet av dagen. Blir det kun syltetøy til alle brødmåltidene, går de glipp av mange viktige næringsstoffer.
– Kjøtt og fisk er våre viktigste kilder til protein og jern, og ost inneholder kalsium og protein. Variasjon når det gjelder valg av pålegg er derfor viktig, minner hun om.
Enda mindre sukker i vanlig syltetøy
Lanseringen av Smudipålegg er ikke det eneste grepet Lerum gjør for å redusere sukkerinntaket i befolkningen. Syltetøyprodusenten har jobbet aktivt med å redusere andelen sukker i flere av sine produkter.
– Lerum har redusert sukkerinnholdet i både originalserien og klemserien. For eksempel har vi redusert sukkermengden i Klem bringebær med 5,3 gram, slik at en pakke på 420 gram, som i 2016 inneholdt 45,3 gram sukker, nå inneholder 40 g, sier Myklebust Åril.
For Klem jordbær er sukkerinnholdet redusert fra 45,6 til 40 gram. Et glass Original Bringebær inneholder i 2020 6,6 gram mindre sukker enn i 2016 og i Original Tyttebær er sukkermengden redusert med 3,8 gram.
– I tillegg kommer det nå en sukkerfri versjon av Lerum Original, slik at folk selv kan velge om de ønsker syltetøyet søtet med sukker eller kunstige søtningsmidler, forteller hun.
Sunnere kunder
KIWI er eneste lavpriskjede som selger både Lerum Original og Lerum Klem. Når begge disse produktene nå har fått lavere sukkerinnhold, er KIWI med på å spare det norske folk for enorme mengder sukker.
– I 2020 vil sukkerreduksjonen som nå gjøres på disse produktene tilsvare hele 45 tonn mindre sukker bare hos KIWI, sier Myklebust Åril.
Hun forteller at KIWI er den lavpriskjeden som selger størst andel av det man kan kalle sunnere syltetøy.
– På dette området er med andre ord KIWI-kunden «sunnere» enn kundene i de andre lavpriskjedene.
Pris til sukkerfritt syltetøy
At syltetøy ikke trenger sukker for å være godt, har de lenge vært klar over hos Lerum. For ti år siden ble serien Lerum 80% lansert, et syltetøy som inneholder masse bær og frukt og er helt fritt for tilsatt sukker. Det er kun tilsatt litt søtstoff.
Nå har produsenten fått bevis på at de har lykkes med å bevare den gode smaken.
– Lerum sitt 80 prosent jordbærsyltetøy har fått utmerkelsen Superior Taste Award. Av en jury bestående av verdens mest profesjonelle eksperter fra mer enn 20 land, fikk vårt syltetøy to stjerner for sin søte og friske smak. Det er vi veldig stolte av, for det er første gangen et sukkerfritt syltetøy har fått denne utmerkelsen, sier Myklebust Åril.