Feiring med mindre sukker

Slik gjør du bursdagsfeiringen sunnere

Her her de beste tipsene til deg som vil gjøre feiringen litt sunnere.

Det er viktig med dager som er litt annerledes enn hverdagen, og det å feire er topp. Med både bursdager, skoleavslutninger, dugnader, grillfester, merkedager, høytider, feriedager og alle lørdager, kan det likevel være fint med noen tips om hvordan du som ønsker det kan gjøre feiringen litt sunnere.

For visst skal vi kose oss i blant, men det er jo flott om det kan gjøres på en slik måte at det bidrar til å holde barna våre friske og glade.

Lite spennende meny

Pølser, boller og langpannekake er vanlige valg når barn skal feire bursdagen sin, men selv for de små kan en slik meny bli litt lite spennende i lengden.

Hvis du serverer oppskåret frukt og grønnsaker i tillegg til den vanlige kosematen, vil du derfor se at mange barn faktisk velger vannmelon, druer, mango eller lignende enn sjokoladekakestykke nummer to.

Lag et frukt-piggsvin til dessert!
Lag et frukt-piggsvin til dessert!

Bruk fantasien

Presentasjonen har selvfølgelig en del å si. Dersom grønnsakene serveres med dipp og frukten tres på spyd, lages til en god smoothie eller toppes med litt kesam eller vaniljesaus, blir de sunne valgene som regel enda mer populære.

Det gjelder bare å bruke fantasien, for barn er ikke så annerledes enn voksne på dette området.

Vi syns jo også maten er ekstra fristende når den presenteres på en spennende måte.

Her er noen tips for deg som vil feire med en litt sunnere vri:

Smoothies

Lag smooties med frossen frukt, bær og Biola eller yoghurt, og server dette i stedet for is. Lag gjerne en egen liten Biola-kiosk i kjøkkendøra, der du serverer et par ulike smaker slik at barna kan velge selv. Husk også å lage en melkefri variant uten yoghurt dersom det er noen som ikke tåler melk.

Forslag til oppskrift:

  • 2 stk vaniljeyoghurt
  • 2 dl frosne jordbær eller blåbær
  • 1,5 dl eplejuice

Ha ingrediensene i en foodprosessor, stavmikser eller blender og kjør til du har en jevn, fyldig masse. Server i et høyt glass med sugerør og kanskje en liten paraply.

Fruktsalat

Lag en stor bolle med fruktsalat med spennende pynt. Sett også gjerne frem skåler med lime- og vaniljekesam eller vaniljesaus, finhakket mørk sjokolade, hakkede brente mandler og hakkede valnøtter, mandler og hasselnøtter. La barna forsyne seg selv med det de helst vil ha.

Forslag til oppskrift (6 porsjoner)

  • 1 frisk ananas
  • 2 kiwi
  • 100 gram blå druer
  • 2 epler
  • 1 banan
  • 2 pærer
  • 3 appelsiner
  • 1 neve mandler

Skrell og vask frukten og del den opp i passelige munnfuller. Ha saften av en appelsin over fruktsalaten.

Oppskåret frukt

Lag rett og slett et stort fat med oppskåret spennende frukt som ananas, melon og mango sammen med noen biter av de tradisjonelle klassikerne epler, druer og appelsiner. Sett en skål med vaniljekesam på midten av fatet slik at barna kan dyppe frukten i denne hvis de vil

De fleste barn syns det smaker godt med noe friskt etter kaker og pølser.

Fruktspyd

Kutt opp biter av frukt og tre dem på spyd. Det er selvfølgelig også lov å snike inn en skumfigur eller litt gelegodteri på spydet. Det er jo tross alt bursdag.

Jordbær

Hvis du er så heldig å ha timet podens bursdag til jordbærsesongen, er sommerens jordbær like populært blant barn som voksne. Server sammen med litt yoghurt eller is.

Sunn is

Det er både gøy og billig å lage sine egne ispinner, og i tillegg smaker det veldig godt.
La bursdagsbarnet være med på forberedelsene med å lage spennende ispinner til alle som kommer i selskapet.

Frukt med sjokoladedipp

Denne desserten kan du varierer i det uendelige, og du kan velge blant bursdagsbarnets fruktfavoritter.

Slik gjør du:

  1. Del for eksempel jordbær, kiwi, eple, mango, pære, ananas og melon i biter.
  2. Smelt en plate kokesjokolade, gjerne 70 prosent kakao.
  3. La barna tre fruktbitene på spidd og dyppe dem i sjokoladesausen.

Grønnsaker og dipp

Del for eksempel gulrøtter, stangselleri, agurk, paprika og rå blomkål i passende biter og dander den på et fat sammen med sukkererter og dipp.

Du kan gjerne bruke ferdige poser med dippmiks krydder og blande dem med matyoghurt eller kesam i stedet for rømme. Ferdige dippmikser inneholder ganske mye salt, men for de fleste er mengden som brukes begrenset.

Du kan også lage din egen guacamole av avokado, hvitløk, salt, pepper og nypresset sitronsaft.

Slik gjør du:

  1. Fjern steinen i avokadoen og ta av stallet.
  2. Rens hvitløken.
  3. Kjør alle ingrediensene glatt med en stavmikser.