Her avslører Ina hva middagsglasset fra Nestlé består av

Dette er viktig å tenke på når du skal lage barnemat

Vi fikk Nestlés ernæringsfysiolog Ina Rorvik Bjerkestrand til å vise oss hvilke ingredienser man finner i glasset med pasta bolognese fra den økologiske barnematserien NaturNes.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør.

Etterhvert som babyens matinntak utvikler seg fra å kun bestå av melk til å inkludere mer fast føde, er det mange som velger å servere ferdiglaget lunsj eller middag på glass, tilpasset barnets alder. Har du ekstra tid eller interesse for det, er det også noen som velger å lage barnematen selv, fra bunnen av. 

Da er det noen ting det er viktig å passe litt ekstra på: 

- Uavhengig av om barnematen er hjemmelaget eller kjøpt, er det viktig at den har et høyt innhold av vitaminer og mineraler, sunt fett, passelig mengde protein og minimalt med salt og sukker, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. 

Dobbelt så mange smaksløker

Det samme forteller ernæringsfysiolog Ina Rorvik Bjerkestrand i Nestlé, som trekker frem særlig én ting mange voksne kanskje glemmer:

- Barn har over dobbelt så mange smaksløker som oss voksne, og får med seg smaker som vi ikke får med oss. Hvis du smaker til barnematen med salt tilpasset din gane, vil dette oppleves som altfor salt for barnet.

I Helsedirektoratets kostråd anbefales det å unngå å salte maten i babyens første leveår, og også begrense inntaket av salt i barnas videre oppvekst. 

Vi spurte derfor om ernæringsfysiolog Ina kunne vise oss hvordan man kan lage spagetti bolognese til hele familien, basert på akkurat de samme ingrediensene du finner i middagsglasset med spagetti bolognese fra Nestlé NaturNes.

– Vi vet noen tror at barnemat på glass blant annet inneholder tilsetningsstoffer, men det gjør de ikke. Middagsglassene i NaturNes-serien inneholder kun naturlige, økologiske råvarer av høy kvalitet, som du selv kan kjøpe i butikken, forklarer hun.

Bare to prosent av verdens råvarer kan brukes i barnemat

Med Nestlé NaturNes-serien kan du føle deg trygg på at barnet ditt får et sunt, næringsrikt, bærekraftig og ikke minst velsmakende måltid.
Med Nestlé NaturNes-serien kan du føle deg trygg på at barnet ditt får et sunt, næringsrikt, bærekraftig og ikke minst velsmakende måltid.

Med Nestlés nye barnematserie NaturNes får de minste mat laget av nøye utvalgte, økologiske råvarer. Disse er sammensatt til næringsrike og smakfulle måltider.  

– Baby`s Organic er Nestles kvalitetsmerke for økologisk barnemat, og vår nye barnematserie NaturNes er Baby`s Organic tvers gjennom – fra gård til bord, forteller Bjerkestrand.

Det betyr at det ikke er brukt noen kunstige ingredienser i produksjonen, og at alle råvarer har fått vokse i eget tempo. 

– Kun to prosent av verdens råvarer er i utgangspunktet kvalitetsgodkjent for bruk til barnemat. Ingrediensene i maten merket med Baby`s Organic velges kun ut fra disse to prosentene, sier hun.

De beste råvarene

Ina i Nestlé.
Ina i Nestlé.

I alle KIWI-butikker finner du syv forskjellige middagsglass og tre fruktsmoothies i serien Nestlé NaturNes. I samtlige produkter er råvarene nøye utvalgt. 

– De har fått modne og vokse i sitt eget tempo, noe som gjør dem ekstra velsmakende. Deretter er de tilberedt etter smakfulle og næringsrike oppskrifter tilpasset barnets alder, forklarer Bjerkestrand. 

Dette betyr at produktene som er beregnet på de yngste har en konsistens tilpasset disse. Etter hvert som barnet blir eldre, får maten mer biter slik at barnet får mer å tygge på.  

– Det gir både økt metthetsfølelse og er godt for utviklingen av spisemotorikken. Dette igjen påvirker utviklingen av språk positivt, forteller ernæringsfysiologen.

Barnemat på glass - er det greit?

Mange småbarnsforeldre kjenner på den dårlige samvittigheten når de gir barna mat på glass. Det mener tobarnsmor og klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør det ikke er noe grunn til.

– Det tar faktisk litt tid å lage barnematen fra bunnen; kutting, koking og mosing. Og selv om hjemmelaget er veldig bra, betyr ikke det at middagsglass er dårligere, beroliger hun. 

Oppskrift Inas spagetti bolognese