Sover du dårligere når du har mensen? Da er du ikke alene

Kvinne som åpenbart har sovet dårlig.
Foto: iStock

Mange får problemer med søvn når menstruasjonen nærmer seg. Her er hvorfor mensen påvirker søvnen, og fire tips til deg som trenger å sove litt mer.

40 prosent sover ikke så godt eller sover ikke i det hele tatt når de har mensen. Hovedårsaken er menstruasjonssmerter, og i gjennomsnitt sover vi 35 minutter kortere per natt under menstruasjonen. Det viser en undersøkelse gjort av YouGov på oppdrag fra Essity og Libresse blant norske kvinner. 

Hormonelle endringer og søvnproblemer

En av de mest fremtredende grunnene til søvnproblemer under menstruasjonen er de hormonelle endringene som skjer i kroppen. I løpet av menstruasjonssyklusen svinger nivåene av hormoner som østrogen og progesteron. Disse endringene kan påvirke søvnkvaliteten, humøret og energinivået.

Smerter og ubehag

I undersøkelsen kommer det fram at menssmerter er hovedårsaken til dårlig søvn. Mange kvinner opplever kramper og ubehag under menstruasjonen. Det kan gjøre det vanskelig å finne en behagelig posisjon i senga, og i det hele tatt finne roen til å sovne. Smertene kan også vekke deg om natten, og dermed føre til at du får lite sammenhengende søvn.

KIWI_sover dårlig-nattbind_artikkel.jpg
Disse nattbindene fra Libresse finner du hos KIWI. 

Nattbind kan gi bedre søvn

Flere er bekymret for å få blodflekker på pyjamasen eller sengetøyet. Faktisk svarer hele 25 prosent at denne bekymringen kan føre til dårligere søvn. Flekker er selvsagt ikke farlig, men om nattbind kan gi deg nattero er det vel verdt å prøve. Nattbindene fra Libresse er designet for å absorbere mer væske og er ekstra store for maksimal beskyttelse i alle sovestillinger, slik at du kan føle deg tryggere om natten.

Tips for bedre søvn under menstruasjonen

I tillegg til å bruke nattbind, kan du prøve følgende tips for å forbedre søvnen din under menstruasjonen:

  1. Regelmessig trening: Fysisk aktivitet kan bidra til å lindre menstruasjonssmerter og forbedre søvnkvaliteten.
  2. Stressmestring: Gjør avslapningsteknikker som dyp pusting eller meditasjon, det kan bidra til å redusere stress og dermed forbedre søvnen.
  3. God søvnhygiene: Sørg for å opprettholde sunne søvnvaner, som å legge deg og våkne opp til samme tid hver dag, og unngå skjermtid før sengetid.
  4. Riktig kosthold: Det sier kanskje seg selv, men vi gjentar det til det kjedsomme;  sørg for å ha et balansert kosthold, og unngå koffein og tung mat før sengetid. 

Ved å ta hensyn til hormonelle endringer, smertebehandling og bruke nattbind, kan du forhåpentligvis forbedre søvnkvalitet i løpet av denne perioden. Så neste gang du har mensen og sliter med å sove, husk at det er løsninger som kan hjelpe deg med å få den hvilen du trenger.