Derfor bør du bruke riktig bind til riktig tid

Lurer du på om du kan bruke de samme bindene på natten som på dagen? Her kan du lese hva som er forskjellen, og hvorfor det er lurt å bruke to ulike typer.

Lider du av lekkasjefrykt når du sover med bind? I så fall er du ikke alene. En undersøkelse utført av Procter & Gamble (P&G) viser at hele 40 prosent av kvinner som bruker dagbind på natten opplever lekkasje når de sover, hovedsakelig på sidene eller bak. 

I tillegg svarer så mange som 80 prosent at de ofte kompenserer med å bruke annet undertøy eller nattøy enn de vanligvis gjør, sover på et håndkle, bruker flere menstruasjonsprodukter samtidig eller sover i andre stillinger under menstruasjonen for å unngå lekkasje. 

Selv om dette kanskje fungerer, finnes det heldigvis en mye enklere løsning: Bruk riktig bind til riktig tid. 

Hva er forskjellen på nattbind og vanlige bind?

Den største forskjellen på vanlige bind og nattbind er absorpsjonsevnen. Vanlige bind er beregnet for bruk om dagen, og er ofte tynnere og mer fleksible enn nattbind. Dette er fordi dagbind enklere kan byttes ved behov, men også fordi man beveger seg mer på dagtid. Siden flesteparten av dagens timer ofte tilbringes i oppreist posisjon, har dagbind størst absorpsjonsevne i midten av bindet. 

Produktbilde Always
Always har et stort utvalg bind, tilpasset ulike behov.

Nattbind er laget for de dagene du har kraftig menstruasjon eller skal sove og trenger beskyttelse over lang tid. Nattbind er i tillegg lenger, bredere og tykkere enn vanlige bind for å unngå lekkasjer når du ligger, og har ofte vinger slik at det holder seg på plass gjennom hele natten.

Tre tips til deg som skal sove med bind

  1. Bruk bind med vinger. Når du bruker bind med vinger holder bindet seg bedre på plass, når du beveger deg om natten. Vinger kan også gjøre at det blir mindre søl når du skal ta av deg trusen. 
  2. Bytt bind rett før du legger deg. Dette sikrer maksimal absorpsjon, samtidig som det er best for å ivareta hygiene. 
  3. Unngå brå bevegelser. For å unngå lekkasje er det lurt å bevege seg litt sakte og forsiktig ut av sengen på morgenen. I løpet av natten kan blod samle seg i skjeden, og dette vil ofte komme ut når du reiser deg. God menstruasjon! 

Kilde: P&G CMK online quantitative study with >500 P3M menstruating women 15-49 y.o., 2021