Er det lurt å tilpasse treningen etter syklusen?

Opplever du at menstruasjonssyklusen påvirker treningsvanene dine? Ved å forstå de ulike fasene i syklusen din, kan du tilpasse treningen for å best mulig utbytte.

En menstruasjonssyklus starter på første blødningsdag og varer helt frem til neste blødning. I løpet av denne syklusen vil mange oppleve tydelige endringer både i mengde av energi, lyst og motivasjon for trening. Selv om mange opplever vanlige plager som menstruasjonssmerter og PMS, kan trening være en av de mest effektive måtene å lindre disse symptomene på og føle deg bedre.

Å forstå hvordan kroppen har det og fungerer gjennom de ulike fasene av syklusen, vil kunne bidra til både økt utbytte, treningsglede og velvære.

Menstruasjonens ulike faser

I løpet av en syklus vil det være variasjon i nivåene av kjønnshormoner, østrogen og progesteron. En vanlig menstruasjonssyklus går over 21-35 dager, og i løpet av denne tiden kan du oppleve alt fra redusert søvnkvalitet til energitopper.

God bevegelse sørger for økt blodsirkulasjon til bekkenområdet, noe som kan hjelpe til med å lindre menssmerter. Økt endorfinproduksjon gjør også at PMS kan bli lettere og forbedre søvnkvaliteten.

Menstruasjonsfasen

Ifølge Libresse avstår 70 % ofte eller noen ganger fra trening i menstruasjonsfasen, og nesten halvparten dropper trening helt på grunn av kraftige blødninger. Det er helt forståelig, men trening kan fortsatt være en effektiv måte å lindre smerter og forbedre humøret.

I løpet av de første dagene av mensen synker nivåene av østrogen og progesteron, noe som kan føre til lavere motivasjon. Likevel er dette en periode hvor lavere nivåer av progesteron kan gjøre det lettere å bygge muskler. Her er det viktig å velge riktig beskyttelse, slik at du føler deg trygg til å gjøre bevegelsene selv om du blør.

Hos KIWI finner du beskyttelse fra Libresse til enhver fase av menstruasjonssyklusen.


Follikkelfasen

I follikkelfasen stiger konsentrasjonen av østrogen, som bidrar til økt energinivå. Dette er fasen hvor du du gjerne føler deg sterkest, og derfor kan utfordre deg litt ekstra på trening med høy intensitet og tyngre vekter.

Eggløsning

Mange opplever høyt energinivå under eggløsning. Det økte stoffskiftet kan gi en boost til treningen, og du kan merke færre symptomer. Hvis du derimot føler deg sliten, er det viktig å lytte til kroppen og trene når du føler overskudd.

Lutealfasen

Dette er fasen der kroppen trenger endorfiner mer enn ellers. Selv om motivasjonen kan føles ikke-eksisterende, er trening gunstig både for større velvære og PMS-symptomer. Vær snill mot deg selv og ikke press deg selv for hardt, men fokuser gjerne mer på lavintensitetstrening i denne fasen.