Begynner dere pottetreningen for tidlig, er det liten sjanse for å lykkes. Her tegnene på at det kan være på tide å slutte med bleie.

Det varierer mye fra barn til barn når de er klare til å slutte med bleie. Dette handler om å trene opp både hodet og musklene i tarm og blære, og for oss voksne gjelder det å lære å tolke barnets signaler. 

– Dette kan ta litt tid både for voksne og barn, så i en overgangsperiode må du være innstilt på å tørke opp små dammer og skifte klær oftere. Alle barn må gjøre dette i sitt eget tempo, og dere vil ikke lykkes uansett hvor mye dere trener hvis barnet ikke er klart, sier Camilla Svensson, Marketing Manager for Libero i Norden.

I videoen over her kan du se hva ekspertene selv mener er de beste tipsene for å slutte med bleie. Det var iallfall slik de selv gjorde det!

Tiden er inne

Det er flere tegn du kan se etter for å finne ut om tiden er inne til å starte pottetreningen. 

– Hvis barnet kan holde seg tørt i to timer eller våkner med tørr bleie etter middagsluren, er det et tegn på at barnet kan holde seg lengre. Det er også et godt tegn dersom barnet ber om å få en ny bleie rett etter at det har tisset eller bæsjet, forteller Svensson. 

Grip også anledningen dersom barnet begynner å vise interesse for toalettvaner og vil herme etter deg når du sitter på do. 

Les bøker

Det å ha potten tilgjengelig til rett tid er en fordel. Finn den frem rett etter at barnet har spist eller sovet, ta av bleien rett etter luren og sett deg ned og les litt for barnet mens det sitter på potten.

– Lær deg for øvrig å tolke barnets signaler. Det har kanskje et spesielt ansiktsuttrykk eller beveger seg på en bestemt måte når det må tisse eller bæsje. Noen barn reiser seg for eksempel opp midt i leken eller trekker seg tilbake når må gjøre sitt fornødne, sier Camilla Svensson i Libero.

Hun anbefaler også å finne frem barnebøker om det å gå på toalettet.  

Vanlig med uhell

Hvis ikke barnet er like klar for bleieslutt som du er, kan det bli en lang vei til målet.
Hvis ikke barnet er like klar for bleieslutt som du er, kan det bli en lang vei til målet.

Tålmodighet er viktig, og det gjør heller ikke noe om det ikke skjer noe når barnet sitter på potten. Først når det har kommet noe i potten noen ganger vil barnet forstå barnet sammenhengen mellom kroppens signaler og potten. 

– Neste steg blir å spørre med jevne mellomrom om barnet vil gå på potten. Det er viktig at du ikke høres altfor bestemt ut, og at du handler raskt hvis barnet svarer ja, sier hun. 

Uhell må dere fortsatt regne med, for selv om barnet kjenner at det må tisse, er det ikke sikkert det klarer å holde seg til det har fått av seg buksen og sitter på potten. 

– Men det kommer etter hvert, og du vil stadig kunne stole mer på at barnet sier fra når det trengs.  

Ta det med ro

Noen ganger begynner pottetreningen for tidlig, og da er det beste rådet å ta det med ro. Ta på barnet bleie igjen, prøv igjen senere og unngå å gjøre noen stor sak av dette. 

– Pottetreningen må skje på barnets premisser, og det å legge press på barnet får ofte motsatt effekt. Selv om barnet viser tydelige tegn på å forstå at noe er på gang, betyr ikke dette nødvendigvis at det er klart til å slutte med bleie, avslutter Svensson.