Fem grunner til at bleien lekker

Hvorfor kommer ofte bleielekkasjen når babyen sitter i bilsetet?

Selv om du skifter bleie på babyen rett som det er, kan bleien begynne å lekke. Ofte er imidlertid lekkasjen ganske lett å unngå. Med mindre dere er på biltur.

Det passer aldri at bleien lekker, men ett sted er ofte mer upraktisk enn andre: Bilsetet.

Ikke bare kan det bli skikkelig klin, du risikerer også at bæsj oppover ryggen ødelegger både fine, små babyplagg og gir deg en bilseteutfordring på resten av kjøreturen. Mange med små babyer har sannsynligvis opplevd nettopp dette, og kanskje oftere i bilen enn andre steder. Men hvorfor blir det slik?

– Det er nok tilfeldig at det skjer uhell når barna sitter i bilstolen, men kanskje kan det ha en sammenheng med at det ikke skiftes så ofte som det bør for eksempel på lange bilturer. Det er for øvrig naturlig at barnet bæsjer når det sitter, da det er lettere å gjøre det sittende enn liggende, sier helsesøster Merethe Bragstad.

Det er med andre ord vanskelig å unngå akkurat disse uhellene. Men det finnes fem andre grunner til at slike bleielekkasjer skjer, og de er det mulig å gjøre noe med. 

Her er fem vanlige grunner til bleielekkasje: 

Bleien er for liten

Hvis bleien er for liten, blir det for lite absorberende materiale for urinmengden og bleien dekker heller ikke hele stumpen. Merk deg at bleiestørrelsene overlapper hverandre litt. Dersom ditt barn er i øvre vektområde for sin bleiestørrelse, kan det derfor være smart å bytte til neste størrelse hvis det ofte blir lekkasje.

Bleien er for stor

Det er lett å tenke at en stor bleie må være positivt fordi den håndterer mer innhold, men en lekkasje kan også skyldes at bleien er for stor. En for stor bleie sitter ikke skikkelig rundt midjen og lårene, og det kan ofte bli gliper langs kantene. Med en bleie som ikke sitter tett, kan resultatet bli alle mødres største frykt - en skikkelig utblåsning bak på bleien og bæsj overalt på babyens kropp, klær og (veldig ofte) bilsete.

Benlinningen sitter tett

Sjekk at benlinningen på bleien sitter tett rundt babyens lår og rumpe. Stryk fingrene langs kanten når du har satt på bleien for å kontrollere at benlinningen er trukket ut. Det kan ofte oppstå lekkasje dersom kantene ligger innover i bleien.

Bleien er feil festet

En tett bleie avhenger av at den er festet godt og riktig, så pass på at teipene festes likt mot hverandre på midjebåndet. Da vil de elastiske sidene på bleien tilpasse seg babyens fasong og bevegelser. En billig bleie kan være like bra som en dyr, det handler bare om å sette den riktig på barnet.

For sjeldne skift

Er bleien full av tiss, klarer den ikke å trekke til seg mer. Ved å innarbeide gode rutiner for skift kan du dermed unngå at bleielekkasjer skjer så ofte. Skift alltid bleie før og etter lurene på dagen, før leggetid på kvelden, etter måltidene og før dere går på tur. I tillegg skal du selvfølgelig skifte bleie når du merker eller lukter at den er full.