;

Grill som en proff

Klar for sommerens grillselskaper? Følger du Christers grilltips er du garantert gode forberedelser til en saftig og smakfull grillsommer.

Gode råvarer er viktig, men det er flere ting som har betydning for resultatet når du tilbereder maten på grill. Her er tipsene som får gjestene til å tro at maten er grillet av en proff. 

1. La kjøttet få romtemperatur

Når du lar kjøttet få romtemperatur før du griller det, stekes det jevnere. For et lite kjøttstykke betyr det 30 minutter ute av kjøleskapet, mens større stykker vil trenge en time eller lenger.

2. La tennvæsken trekke inn

Hvis du bruker kullgrill, er det viktig å la tennvæsken trekke skikkelig inn i kullet. Vent alltid 5-10 minutter før du tenner grillen. 

3. Husk at kull har kortest brennetid

Fordi kull har kortest brennetid, anbefales det å bruke det når du skal grille mindre stykker som koteletter, pølser, fiskefilet og burgere på direkte varme. Ikke vær fristet til å begynne grillingen for tidlig. Kullet skal være dekket av et grått lag med aske før det er klart. 

4. La brikettene brenne lengre

Briketter fungerer bra dersom du ønsker indirekte varme. Bruk det for eksempel når du skal grille kylling eller større kjøttstykker. 

5. Rengjør grillen

Rengjør alltid grillen når du er ferdig så slipper du å starte neste grilløkt med å skrubbe vekk gamle matrester. Har du ikke grillbørste tilgjengelig, kan du bruke en ball av sammenkrøllet aluminiumsfolie. Det fungerer perfekt! Smør deretter grillen inn med en nøytral olje.

Bruker du gassgrill, kan du brenne av risten ved å sette grillen på full varme noen minutter. Det er viktig å passe på at gassgrillen er ren før du griller. Tøm fettoppsamleren slik at det ikke tar fyr. Bruk gjerne folie i fettoppsamleren og skift ofte. Det er enklest å børste risten ren når grillen er varm. Pass også på fettet mens du griller. Hell aldri over oje eller marinade, men bruk pensel. 

6. Bruk marinade

Marinade bruker du for å mørne og gi smak til kjøttet. Grunnbasen i en marinade er olje, krydder og syre (vin, eddik, sitrus). Mariner kjøttet i forkant, men vit at ettersom marinaden mørner proteinet, ønsker du ikke å gjøre det for lenge. 

Bland marinaden i en dobbel plastpose, rist sammen og legg i det du skal marinere. På den måten bruker du mindre marinade enn om du bruker en bolle. Knyt igjen posen og legg den i kjøleskapet. Snu underveis.

Tørk av overflødig marinade før grilling, og husk at du ikke må gjenbruke marinaden når du har begynt å steke. Den er full av bakterier fra kjøttet. Ønsker du å pensle kjøttet underveis, tar du til side noe av marinaden før du legger i kjøttet.