Christers supertips på kjøkkenet

Bli med inn på kjøkkenet med Olympisk mester Christer Rødseth og få supertips til smakfulle retter.

Avokado og chevre-toast

  • 2 brødskiver (bruk gjerne de gamle og tørre, om du har)
  • Chevre
  • ½ avokado
  • Dijonsennep

Slik gjør du

Varm opp vaffeljern eller toastjern. Smør et tynt lag med sennep på hver brødskive. Kutt avokado i skiver og legg på den ene brødskiva. Smuldre chevren, og legg et lag over avokadoen. Legg den andre brødskiven over. Stek i vaffel/toastjern til toasten er sprø og gjennomvarm.

Vegetarisk pastasaus

  • 2 gulrøtter
  • ½ dl vann
  • ½ squash
  • 1 løk
  • 2 fedd hvitløk
  • ½ stangselleri
  • 1 boks hakket tomat (390g)
  • 2 ts tomatpuré
  • 2 ts balsamicoeddik
  • 6 ss røde linser
  • 3 ss hakkede valnøtter
  • Flaksalt

Slik gjør du

Finhakk løk og hvitløk og fres det i en bred kjele til det er blankt. Ha i litt salt og tomatpuré, la det steke i to minutter for å få ut råsmaken av tomatpureen. Riv gulrot og squash, finhakk stangselleri og ha alt i kjelen. Ha i hakket tomat og vann. Kok i ca 20 minutter. Ha i linser og smak til med salt. Topp med hakkede valnøtter og revet parmesan. Serveres med fullkornspasta.

Potetpuré til 2 personer

  • 200 g mandelpotet
  • Ca 1 dl melk
  • 0,5-1 dl olivenolje
  • Flaksalt
  • 1 ts hakket persille
  • 1 hvitløksfedd

Slik gjør du

Skrell potetene og kok dem sammen med hvitløksfeddet på lav temperatur til de er møre. Sil av vannet, ta ut hvitløken og la potetene tørke godt. Varm opp melken. Press de varme potetene gjennom en melsikt i en bolle og pisk inn varm melk og olje. Smak til med salt.

Roasta grønnsaker med bakt hvitløk

  • 2 gulrøtter
  • 1 sellerirot
  • 1 pastinakk
  • 2 ss god olivenolje
  • 1 stk hvitløk
  • 4 ss nøytral olje

Slik gjør du

Kutt grønnsaker i terninger og ha dem i en ildfast form. Stekes i stekeovn på 180 grader i 30-40 min.

Bak hvitløken hel i stekeovnen på 180 grader i 20-25 minutter, avhengig av størrelse (hvitløken skal være helt mør når den kommer ut av ovnen). Kjøl ned og kutt av bunnen på hvitløken, og skvis ut «kjøttet». Bruk en gaffel for å blande «hvitløkskjøttet» i en skål sammen med olje.

Stekt laks med blomkål, brokkoli og kesamdressing

  • 2 laksefileter
  • ½ brokkoli
  • ½ blomkål
  • ½ sitron
  • 2 fedd hvitløk
  • Timian
  • Rosmarin
  • ½ boks kesam
  • Smør
  • Flaksalt

Slik gjør du

Dryss litt salt over laksen og la den ligge i 10 minutter. Kutt blomkål og brokkoli i store buketter, bruk gjerne stilken også. Varm opp en stekepanne med litt olje. Stek fisken ett minutt på hver side. Ha i litt smør og øs over fisken når det smelter. Ta fisken ut av panna og la den hvile i 4 minutter. Ha blomkål og brokkoli i pannen du nettopp stekte fisken i. Del sitronen i to og legg den med snittsiden ned i pannen, sammen med urtene og ett hvitløksfedd. Stek på medium varme i 5 minutter. Grønnsakene skal være gylne, men stek dem gjerne lenger om du vil ha dem helt møre. Rasp det siste hvitløksfeddet sammen med kesam, og smak til med salt og saft fra den stekte sitronen.

Salat med stekt kylling, grønnkålchips og vinaigrette

  • 1 kyllingbryst
  • 1 pk hjertesalat
  • ½ pk crispysalat
  • ½ ts paprikapulver
  • ½ ts chilipulver
  • 5 cherrytomater
  • ¼ pk fetaost
  • Flaksalt

Grønnkålchips:

  • 3 blader grønnkål
  • Olivenolje og litt flaksalt

Vinaigrette:

  • 1 ts dijonsennep
  • ½ sjalottløk
  • 1 ts sitronsaft
  • 2 ss olivenolje

Slik gjør du

Gni kyllingbrystet med paprikapulver, chilipulver og flaksalt. Stek det i en varm stekepanne med solsikkeolje, ca 1 minutt på hver side. La kyllingen hvile i 4-5 minutter.

Riv grønnkålen i mindre blader og legg i en ildfast form. Ha over litt olivenolje og flaksalt etter smak. Stek på 140 grader i ca 20 minutter, til de er sprø.

Finhakk sjalottløk og rør ingrediensene sammen.

Riv salaten og legg den i en skål. Del tomatene i to, og ha dem i skålen sammen med fetaost. Kutt kyllingen i 3 biter og legg i midten av tallerkenen. Hell over vinaigrette og legg grønnkålchips på toppen.