Flere vil ha plantebasert iskrem

Iskrem med frukt, bær og nøtter.

Stadig flere velger plantebaserte alternativer, også fra isdisken.

Hennig-Olsen har lansert flere plantebaserte varianter de siste årene, i tråd med etterspørselen fra forbrukerne. En rapport fra matforskningsinstituttet Nofima viser at dagligvaresalget av plantebaserte erstatningsprodukter har økt voldsomt siden 2016. Den samme trenden gjelder iskrem. 

Plantebasert iskrem har hatt fin utvikling siste året, og vi har økt salget med nesten 50 prosent mot fjoråret, spesielt drevet av godt salg på vår fruktis Nude 80 prosent frukt, forteller Johan Hennig-Olsen, kundeansvarlig i Hennig-Olsen.

Idyll er en nyutviklet plantebasert iskrembase med kremete konsistens. Den ble lansert i 2022, og Pia Amalie Sundt, leder for bærekraft i Hennig-Olsen, kan fortelle at den har blitt svært godt mottatt når de deler den ut på arrangementer. 

Mange blir overrasket over at den er plantebasert, og klarer ikke å skille den fra vanlig fløteis, sier hun.

Idyll salt karamell.png
I alle KIWI-butikker finner du den plantebaserte iskremen Idyll med smak av salt karamell.

I 2021 engasjerte Hennig-Olsen NORSUS (Norsk Institutt for Bærekraftforskning) til et samarbeidsprosjekt hvor de gjorde et omfattende kartleggingsarbeid av klimaavtrykket gjennom hele verdikjeden. Prosjektet ble kalt «Iskremens klimaavtrykk» og har identifisert hvor de har størst potensial for fremtidig reduksjon av klimautslipp utover egen fabrikk. 

– Iskremens klimaavtrykk hjelper oss å navigere riktig på veien mot å bli en klimanøytral virksomhet. Ekte norsk fløte er kanskje den aller viktigste ingrediensen i iskremen vår, men er også blant råvarene med høyest klimagassutslipp. Vi erkjenner at dette er en utfordring. For å svare på denne utfordringen eksperimenterer vi med frukt- og plantebaserte produkter som for eksempel vår plantebaserte serie Idyll, sier Sundt.

Bærekraft, smak, konsistens og næringsinnhold viser seg å bli stadig viktigere for forbrukere når de velger produkter. Det er tydelig at når Hennig-Olsen lanserer nye produkter, vekker det både nysgjerrighet og engasjement blant befolkningen. Salgstallene er alltid høye når nye produkter introduseres i butikkene, før de stabiliserer seg mer med tiden. 

– Det er til syvende og sist forbruker som bestemmer hva de ønsker å spise og drikke, avslutter Pia Amalie Sundt.

Vegansk hverdagsdessert med Idyll

Plantebasert dessert.png

Til 4 porsjoner trenger du:

  • 1 boks Idyll Salt Karamell
  • 2 stk bananer
  • 200 g friske bær
  • Litt kokosflak
  • Litt chiafrø
  1. La isen stå i romtemperatur til den er myk, cirka 20 minutter.
  2. Fordel den myke isen i fire dessertskåler.
  3. Bruk en slikkepott og jevn den fint ut. Sett skålene inn i fryseren frem til servering.
  4. Skjær bananen i skiver.
  5. Ta dessertskålene med isen ut av fryseren, og legg bær, banan, kokosflak og chiafrø i fine striper på toppen av isen og nyt!