Skal du velge brus med eller uten sukker?

- Sukkerfri brus har et ufortjent dårlig rykte

Det å bytte ut sukkerholdig brus med lettbrus kan for mange være et viktig skritt på vei mot bedre helse.

Det finnes utallige myter om sukkerfri brus. Ikke bare skal den øke risikoen for hjerte- og karsykdom og overvekt, på samme måte som sukkerholdig brus, men den skal også gi den samme blodsukkerstigningen.

Enkelte har også hevdet at sukkerfri brus er direkte farlig, men dette er Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat på Oslo Universitetssykehus, helt uenig i.

– Etter min mening har sukkerfri brus fått et ufortjent dårlig rykte. Det er ingenting som tyder på at det er skadelig å drikke litt sukkerfri brus hver dag, sier Sundfør.

Sukkerfritt kan anbefales

Den sukkerfrie brusen er nemlig helt eller nesten kalorifri, og dermed er det ingen grunn til at den alene skal føre til vektøkning og livsstilssykdommer. 

– Det er heller ikke slik at den påvirker blodsukkeret. Dette komme frem av vitenskapelige tester, men er også enkelt å måle selv med et blodsukkerapparat. Alle kan kjøpe et slikt apparat på apoteket dersom det er av interesse, sier hun.

Selv om sukkerfri brus ikke kan sies å være direkte sunt, vil den kliniske ernæringsfysiologen likevel anbefale det som et godt alternativ til sukkerholdig drikke. 

Ta med hele regnestykket

Sundfør forteller at nøyaktige studier ligger til grunn når myndighetene går ut og sier at sukkerfri brus er trygt, og at vi derfor kan stole på at stoffene i brusen ikke er skadelig i moderate mengder. 

Det at helsemyndighetenes regnestykke sier at et daglig inntak av aspartam tilsvarende 4-5 liter lettbrus daglig er trygt, betyr imidlertid ikke at det er greit å drikke så mye sukkerfri brus hver dag. Du må se på helheten av innholdet i mat og drikke som er tilsatt søtstoffer. 4-5 liter brus vil f. eks inneholde mye av konserveringsmiddelet benzosyre, som har en mye lavere ADI-verdi enn aspartam. 

Hvor mye lettbrus du kan drikke før det blir skadelig avhenger av kroppsvekten, men generelt kan man si at et voksent menneske kan drikke 1,5 liter sukkerfri drikke om dagen. Det er da lagt inn god margin og tatt hensyn til alle stoffene i brusen, men husk likevel at du må regne med te søtet med suketter, sukkerfri saft og annen drikke med kunstige søtstoffer i det daglige regnestykket, sier hun.

Det å drikke et glass sukkerfri saft er nemlig ikke sunnere enn å drikke et glass sukkerfri brus.

Sunnest med vann

Sundfør legger til at lettbrus ikke er det beste alternativet hvis du vil være veldig sunn.

– Hvis dette er tilfellet, bør du helt klart velge vann med eller uten kullsyre. Står det mellom sukkerfri og sukkerholdig brus, er imidlertid sukkerfri uten tvil det beste valget. Hovedkilden til sukker i det norske kostholdet er i dag brus, så hvis du klarer å kutte ut dette sukkeret, er det veldig positivt, sier hun.

Vær likevel på vakt for den psykologiske effekten. Hvis du velger å spise en sjokolade til brusen, fordi du er så flink og velger sukkerfritt i stedet for sukkerholdig, går vinninga opp i spinninga.