Coca-Cola er først ute i Norge med å iverksette EUs nye plastdirektiv. Derfor er korkene nå festet til flaskene. En liten endring, som kan gjøre en stor forskjell for miljøet.
Fra september i år introduserer Coca-Cola nye korker på alle flaskene de produserer i Norge. Derfor vil du nå oppleve at korkene på blant annet Coca-Cola uten sukker, Fanta uten sukker og Sprite uten sukker er festet til flaskene. Etter at du har åpnet flasken, henger dermed korken fremdeles fast.
Vinn gavekort med KIWI og Coca-Cola
Er du KIWI PLUSS-kunde og kjøper en 100 prosent resirkulert flaske fra Coca-Cola kan du nå vinne gavekort i KIWI. I samarbeid med Coca-Cola trekker vi hver uke en vinner av hovedpremien, som er et KIWI-gavekort til en verdi av 50000 kroner. I tillegg trekker vi 10 vinnere av KIWI-gavekort til en verdi av 5000 kroner. Konkurransen varer fra uke 38 til og med uke 42.
Derfor festes korkene
Kravet om at korken skal være festet til flaska er en del av EUs plastdirektiv, det vil si en plan for hvordan vi skal unngå plast på avveie. Her heter det at alle korker skal være festet til flaskene innen 2024.
Coca-Cola fester nå korkene sine for å imøtekomme dette EU-kravet, samtidig passer denne endringen godt med deres strategi om å samle inn all emballasje de selger innen 2030. Festing av korkene er en del av Coca-Colas internasjonale strategi, World Without Waste.
De nye korkene har mange fordeler. I tillegg til at de sikres mot å havne i naturen, reduserer de samtidig deres forbruk av fossil plast med 270 tonn i året. Reduksjonen av 270 tonn går på at korkstørrelsen har blitt mindre som følge av overgangen til festede korker. Denne besparelsen kommer i tillegg til de 4300 tonn fossil plast de årlig reduserer da de gikk over til flasker av 100 prosent resirkulert plast i 2021.
De nye flaskene fra Coca-Cola skal pantes som før.
Dette skjer med flaskene når du panter
Infinitum drifter pantesystemet i Norge. Ifølge deres tall panter vi nordmenn over én milliard flasker og bokser i løpet av året. Aluminium og plast er materialer som kan resirkuleres igjen og igjen. Det krever mye mer energi å lage ny plast og aluminium enn å resirkulere.
Det første leddet i panteordningen starter hos forbrukeren. Når du panter flaskene dine legger du til rette for at plastflaskene kan brukes om igjen. Etter at flaskene er pantet, blir de komprimert av panteautomaten for å ta minst mulig plass i transporten til Infinitum.
Når flaskene ankommer anlegget til Infinitum, sorteres de på farge og deretter males den sorterte plasten opp til plastgranulat. Dette blir brukt som resirkulert råmateriale til de nye flaskene. De blir støpt til preformer som sendes til Coca-Cola sin fabrikk i Lørenskog, utenfor Oslo. Der blåser de opp preformene til nye flasker som de kan tappe drikke på.
Det er strenge regler for å bruke resirkulert plast i matemballasje i Norge. Det blir hovedsakelig brukt plast fra resirkulerte PET-flasker, som er et av de vanligste plastmaterialene og er hyppigst brukt til flasker for brus og mineralvann.
Om du panter flaskene dine er du med på å gi plastflasken du drikker av «evig» liv. Er du ekstra heldig, vinner du kanskje også på Pantelotteriet.
Bli millionær med Pantelotteriet
Siden 2008 har Pantelotteriet vært et miljøvennlig lotteri hvor du bruker panten som innsats i lotteriet. Hensikten med lotteriet er å bidra til både økt panting av bokser og flasker, og å skape inntekter til Røde Kors sitt humanitære arbeid internasjonalt, nasjonalt og der du bor.
Pantelotteriet har siden oppstart bidratt med over 380 millioner kroner til Røde Kors sine viktige aktiviteter.