Gir lengre liv til flasker

Coca-Cola tar bærekraftsgrep

Fra første halvår av 2021 ble alle flaskene Coca-Cola produserer i Norge laget utelukkende av resirkulert plast. Dette betyr en årlig reduksjon av ny plast med 4300 tonn. Hva skjer med flaskene når vi panter dem? Og hvordan kan vi bruke dem på nytt?

Coca-Cola har besluttet at alle flaskene som produseres i Norge skal lages av 100 prosent resirkulert plast, med unntak av etikett og kork. Dette inkluderer alle av Coca-Cola sine flasker.

Vinn gavekort med KIWI og Coca-Cola

Er du KIWI PLUSS-kunde og kjøper en 100 prosent resirkulert flaske fra Coca-Cola kan du vinne gavekort i KIWI. I samarbeid med Coca-Cola trekker vi hver uke en vinner av hovedpremien, som er et KIWI-gavekort til en verdi av 50 000 kroner. I tillegg trekker vi 10 vinnere av KIWI-gavekort til en verdi av 5 000 kroner. Konkurransen varer til og med uke 15.

World Without Waste

Overgangen til 100 prosent resirkulert plast er en del av Coca-Colas internasjonale strategi, World Without Waste, der målet er en verden uten emballasjeavfall.

Coca-Cola har også som mål om at selskapet globalt skal samle inn igjen hver eneste flaske som selges innen 2030, ha 100 prosent gjenvinnbar emballasje innen 2025, og et nivå på 50 prosent resirkulert materiale i plastflaskene innen 2030. Norge er et av landene som ligger foran disse målene.

De nye flaskene fra Coca-Cola skal pantes som før.

Pant meg igjen og igjen

Infinitum drifter pantesystemet i Norge. Ifølge deres tall panter vi nordmenn over én milliard flasker og bokser i løpet av året. Aluminium og plast er materialer som kan resirkuleres igjen og igjen. Det krever mye mer energi å lage ny plast og aluminium enn å resirkulere.

Det første leddet i panteordningen starter hos forbrukeren. Når du panter flaskene dine legger du til rette for at plastflaskene kan brukes om igjen. Etter at flaskene er pantet, blir de komprimert av panteautomaten for å ta minst mulig plass i transporten til Infinitum.

Her ankommer flaskene på anlegget til Infinitum. Foto: Infinitum
Her ankommer flaskene på anlegget til Infinitum. Foto: Infinitum

Når flaskene ankommer anlegget til Infinitum, sorteres de på farge og deretter males den sorterte plasten opp til plastgranulat. Dette blir brukt som resirkulert råmateriale til de nye flaskene. De blir støpt til preformer som sendes til Coca-Cola sin fabrikk i Lørenskog, utenfor Oslo. Der blåser de opp preformene til nye flasker som de kan tappe drikke på.

Det er strenge regler for å bruke resirkulert plast i matemballasje i Norge. Det blir hovedsakelig brukt plast fra resirkulerte PET-flasker, som er et av de vanligste plastmaterialene og er hyppigst brukt til flasker for brus og mineralvann.

Om du panter flaskene dine er du med på å gi plastflasken du drikker av «evig» liv. Er du ekstra heldig, vinner du kanskje også på Pantelotteriet.

Bli millionær med Pantelotteriet

Siden 2008 har Pantelotteriet vært et miljøvennlig lotteri hvor du bruker panten som innsats i lotteriet. Hensikten med lotteriet er å bidra til både økt panting av bokser og flasker, og å skape inntekter til Røde Kors sitt humanitære arbeid internasjonalt, nasjonalt og der du bor.

Pantelotteriet er et miljøvennlig lotteri hvor du bruker panten som innsats i lotteriet. Foto: Katrine Lunke/Pantelotteriet
Pantelotteriet er et miljøvennlig lotteri hvor du bruker panten som innsats i lotteriet. Foto: Katrine Lunke/Pantelotteriet

Pantelotteriet har siden oppstart bidratt med over 380 millioner kroner til Røde Kors sine viktige aktiviteter.

Fra oppstarten i 2008  personer vunnet 1 million kroner ved å delta i Pantelotteriet. Deltar du i Pantelotteriet har mulighet til å vinne premier verdt 50, 100, 1000 eller én million kroner. Hvert lodd i Pantelotteriet koster 50 øre og vinnersannsynligheten er 1/467. I gjennomsnitt vinner hver 15. deltager i lotteriet.