Vann rett fra springen smaker godt de fleste steder i Norge, og det kan ofte være vanskelig å kjenne noen stor forskjell på spring- og flaskevann. Helt likt er det likevel ikke.
Vi er heldige her i landet som har muligheten til å tappe friskt og godt vann fra springen.
Noen ganger hender det likevel at det passer bedre å ta med seg en flaske vann fra butikken, men hva er egentlig forskjellene på de ulike vannvariantene i kjøleskapet? Er for eksempel naturlig mineralvann og kildevann egentlig det samme?
Dette er naturlig mineralvann
Naturlig mineralvann er vann som kommer fra en underjordisk kilde.
– Denne ligger beskyttet mot forurensning og har dermed sin naturlige renhet i behold. Dette vannet er rikt på mineraler og sporstoffer. Sammensetningen av og egenskapene til vannet er unikt for kilden det kommer fra og endrer seg ikke over tid, sier Ingrid Røine, rådgiver i seksjon merking og kvalitet i Mattilsynet.
Naturlig mineralvann tappes på stedet, og det kan ikke behandles med formål å redusere eller fjerne de naturlige forekommende mikroorganismene.
Farris er et eksempel på mineralvann som er tilsatt kullsyre.
– Nordmenn kjøper stadig mer vann på flaske, og kullsyrevann er det som øker mest. Vårt inntrykk er at flere bytter ut brus med smaksatt kullsyrevann i stedet, forteller Juliane Øyslebø, markedssjef for vann i Ringnes.
Dette er kildevann
I likhet med naturlig mineralvann kommer også kildevann fra en underjordisk kilde som ligger skjermet mot farer for forurensning. Kildevannet har likevel ikke like høyt innhold av mineraler og sporstoffer.
Kildevannet skal tilfredsstille kjemiske krav tilsvarende de som gjelder for drikkevann.
– Også kildevann tappes på stedet og kan heller ikke desinfiseres for å redusere eller fjerne de naturlige forekommende mikroorganismene, sier Ingrid Røine i Mattilsynet.
Dette er drikkevann
Vannet du tapper fra springen eller kjøper på flasker, som ikke er merket mineralvann eller kildevann, kaller vi drikkevann.
– Det er strenge krav til hvordan drikkevann kan produseres, og til hvor rent det skal være når det tappes på flasker for salg, eller i springen. I Norge er det vanligst å produsere drikkevann fra overflatevann, men det er også mange som får drikkevann fra for eksempel grunnvannskilder, sier Line Ruden, seniorrådgiver i Mattilsynet.