Kvalitetskaffe hos KIWI

Er du over gjennomsnittet glad i god kaffe? Test deg selv her!

Kaffebønner og en rykende kopp varm kaffe fra Coffee of the World.

Anser du deg selv som en skikkelig kaffekjenner? Her kan du sjekke hvor gode kunnskapene dine egentlig er, og lære mer om de forskjellige kaffekvalitetene.

At vi nordmenn er over gjennomsnittet glade i kaffe, kommer trolig ikke som noen overraskelse på deg. Det er bare finnene som drikker mer kaffe enn oss i verden, og en gjennomsnittlig norsk kaffedrikker oppgir at hun drikker mellom 3,5 til 5 kopper i snitt hver dag, ifølge Kaffeundersøkelsen 2019.

Da er det ikke rart at smaken og kvaliteten på kaffen vi drikker spiller en stor rolle også i hverdagen.

Finn den beste kaffevarianten

Hos KIWI finner du et variert utvalg av kaffe i alle prisklasser. De mest kjente er ALI Kaffe og Evergood, men utvalget er sannsynligvis større enn du har tenkt over. Enten du er en kaffekjenner eller bare en som setter pris på skikkelig god kaffe, bør du for eksempel prøve de forskjellige variantene fra Coffee of the World, som finnes i alle våre butikker.

Coffee of the World finnes både som kapsler og hele bønner. Smak deg frem til den varianten du liker aller best, kos deg med den i mørke morgentimer eller la gjestene velge hver sin favoritt.

Test deg selv: Er du en kaffekjenner?

Hvor mye kan du egentlig om skikkelig god kaffe? Ta denne uhøytidelige testen og finn det ut.
Hvor mye kan du egentlig om skikkelig god kaffe? Ta denne uhøytidelige testen og finn det ut.

Hvordan kan du så vite om du er en kaffekjenner eller ikke? Denne «testen» kvalifiserer nok ikke til en ekspertsertifisering, men du kan få med deg flere spennende fakta videre til neste kvalitetssamtale over kaffekoppen. Tell hvor mange riktig du får (uten å kikke på svaret først), og se hvilket nivå du ender på:  

1. Hva har syrligheten å si for smaken på kaffen?

Svar: God syrlighet gir en frisk og saftig smak og en litt kilende følelse i smaksløkene. Den gir «nerve» til smaksopplevelsen. Grønne kaffebønner inneholder mange typer syrer, og når kaffen brennes, forsøker man å få frem en fin balanse mellom disse. Er det for mye syrlighet i kaffen, kan den oppleves som sur og skarp.

2. Hva betyr aroma?

Svar: Dette er betegnelsen på duften du kjenner fra kaffen. Den oppleves særlig intens når du åpner kaffeposen, og intensiteten avtar jo lengre kaffen utsettes for oksygen. Man regner med at det er rundt 1000 ulike aromakomponenter som frigjøres i kaffebønnene under brenneprosessen.

3. Hva mener man med «body» i sammenheng med kaffe?

Svar: Body er betegnelsen på den umiddelbare smaksopplevelsen du får av kaffen på tungen og i munnen. Dette er altså beskrivelsen av munnfølelsen kaffen gir deg når du drikker den. Den kan oppleves som fyldig, kremet eller frisk. Begreper som bløt, lett og snerpet kan også brukes.

4. Hva kan brenningsgraden på kaffen fortelle oss?

Svar: Brenningsgraden angis på skalaen 1-7, der 1 er lys brent og 7 er mørk brent. Lysbrent kaffe kan ha en body som minner om te, mens mørkbrent som regel har kraftig og fyldig body. Prosessen med risting eller brenning av kaffebønnene er avgjørende for at man får en god, smakfull kaffe. Kunsten er å gi de ulike kaffesortene en riktig kjernetemperatur for å frigjøre aromastoffene som finnes i bønnene. Derfor varierer man brennetiden etter kaffesort, opprinnelsessted, bønnestørrelse og bønnenes hardhet.

5. Hva er det viktigste å huske på for at kaffen du lager skal smake optimalt?

Svar: Det er mange faktorer som påvirker smaken på kaffen din, men hvordan du trakter kaffen og utstyret du bruker er meget viktig. Kaffe laget på en kaffetrakter smaker forskjellig fra en espresso som er laget under trykk. Det viktigste er likevel å huske å alltid bruke friskt, kaldt vann og rent utstyr.

6. Hvorfor blir kaffen ekstra god når den dyrkes i høyden?

Svar: I den kjølige, tynne luften tar det lengre tid før kaffen modnes, og dermed rekker smaksstoffene og aromaen å utvikle seg fullstendig. De fleste eksklusive kaffetyper er høytvoksende.

7. Hvorfor kan samme kaffetype som dyrkes forskjellige steder smake forskjellig?

Svar: Som med vin, tar kaffeplanten opp smak fra jordsmonnet. Samme kaffetype kan ha ulike nyanser hvis de dyrkes på forskjellige steder og i forskjellig type jord. Kaffeplanten trives i fruktbar jord som er vulkansk, mineralsk, leiraktig og fuktig.

1-2 riktige svar: Du har kanskje nettopp begynt å drikke kaffe? Gled deg, du har masse spennende å smake, oppleve og lære! 

3-5 riktige svar: Dette var ikke dårlig, du har fulgt med i timen. Vær gjerne på utkikk etter de litt mer spennende kaffevariantene neste gang du handler, kanskje blir du overrasket over hvor mange forskjellige kaffevarianter som faktisk finnes hos din lokale KIWI?

6-7 riktige svar: Vi bøyer oss i støvet, du kan definitivt mer om kaffe enn de fleste av oss. Vi håper likevel at du tar oss på ordet når vi sier at Coffee of the World faktisk er en samling av noen av de mest spennende kaffekvalitetene verden har å by på!

Unike smaksopplevelser med Coffee of the World 

Coffee of the World er en samling spesialkaffer fra farmer over hele verden.
Coffee of the World er en samling spesialkaffer fra farmer over hele verden.

Med Coffee of the World får du unike smaksopplevelser fra kaffefarmer over hele verden. Kaffetypene er såkalte spesialkaffer – kaffe av en så høy og unik kvalitet at bønnene fra hver farm kan anses for å være et eget merke.

En bærekraftig kaffeproduksjon er viktig, både for kvaliteten på kaffen og menneskene som jobber med den. På alle Coffee of the World-produkter kan du få informasjon om hvilken farm kaffebønnene kommer fra, og hva som har skjedd på denne farmen det siste året.                      

Produsenten handler direkte med kaffefarmene slik at de sikrer kvalitet, tillit og et godt samarbeid. Å bygge relasjoner med kvalitetsprodusenter krever at man samarbeider langsiktig og forstår hvilke utfordringer som ligger i å dyrke kvalitetskaffe. Ved å gi kaffebøndene god grunn til å fokusere på kvalitet over tid, får de også mer forutsigbarhet, råvarer som er mer verdt og ikke minst en høyere inntjening.

Kaffekapsler eller kaffebønner?

I alle KIWI-butikker får du kjøpt både hele kaffebønner og kaffekapsler fra Coffee of the World. De fleste kapslene er også UTZ-sertifiserte. Dette er en merkeordning som skal sikre bærekraftig jordbruk, bedre lønns- og arbeidsvilkår og sosiale vilkår hos produsentene. UTZ-sertifiserte produkter skal også kunne spores helt tilbake til produsenten.

Disse kaffevariantene får du kjøpt i alle KIWI-butikker:

Kapsler fra Coffee of the World

Nespresso-kompatible kaffekapsler fra Coffee of the World selges hos KIWI.
Nespresso-kompatible kaffekapsler fra Coffee of the World selges hos KIWI.

Coffee of the World Lungo 10 pk

Lungo består av 100 prosent Arabica-bønner fra Sør- og Mellom-Amerika og Asia. Kaffen har et harmonisk smaksbilde og elegant balanse.

Coffee of the World Excelso Colombia 10 pk

En kraftig kaffe med 100 prosent Arabica-bønner, som har en balansert, fin fruktighet med innslag av fersken og bringebær. Kaffen passer ekstra godt etter middag.

Coffee of the World Lungo dark 10 pk

Kaffen består av 100 prosent Arabica-bønner fra Sør- og Mellom-Amerika og Asia. Dette er en velbalansert lungo med hint av mørk sjokolade, lakris og moderat syrlighet.

Coffee of the World Dark roast 10 pk

En blanding av kaffesorter fra Asia og Sør-Amerika. Dette er en mørk espresso med tydelig preg av ekstra mørk sjokolade og ristede mandler.

Coffee of the World Breakfast blend 10 pk

Kaffen består av 100 prosent Arabica-bønner fra Sør- og Mellom-Amerika og Asia. Dette er en harmonisk og smakfull morgenkaffe.

Coffee of the World Espresso 10 pk

En utsøkt blanding av 100 prosent Arabica-bønner fra Sør- og Mellom-Amerika og Asia. Den har en fruktig aroma og er balansert med et hint av mørk og bitter sjokolade.

Kapslene er kompatible med de fleste Nespresso®*-kapselmaskiner. *Dette merket tilhører en tredjepart som på ikke noen måte er relatert til JOH. JOHANNSON KAFFE AS.

Hele kaffebønner:  

Hele kaffebønner fra Coffee of the World.
Hele kaffebønner fra Coffee of the World.

Coffee of the World Sidamo Ethiopia hele bønner 349 g

Disse høytvoksende kaffebønnene kommer fra Etiopia. Det er en kaffe med floral aroma og smak av krydder, sitrus og stenfrukt.

Coffee of the World Monsooned Malabar hele bønner 340 g

Kaffebønnene kommer fra Karnataka i India og er prosessert ved monsunering. Dette er en helt unik indisk metode, som gir en kraftig kaffe med lav syrlighet og smak av vanilje, lær og søt tobakk.