Mange liker å ta seg en øl i varmen, og den behøver ikke å inneholde alkohol. Prøv alkoholfritt øl til årets sommerfester.

Stadig flere oppdager at alkoholfritt øl er minst like godt som øl med alkohol, og på varme sommerdager er det et godt valg enten du er ute etter drikke til grillmaten, sommerfesten eller bare vil nyte noe kaldt i varmen.

Vi tok turen ut i en park i Oslo en varm sommerdag og spurte om folk ville blindsmake på sommerøl. Vi fortalte ikke at ølen de fikk var de alkoholfrie variantene Clausthaler Weizen og Clausthaler Pale Lager. Ingen klarte å avsløre at ølen de drakk var alkoholfri. 

Se video øverst i artikkelen.

– Når sola steiker og tørsten øker, er det ikke alkohol kroppen roper på. Alkoholfritt øl er et fantastisk alternativ hvis du vil nyte den friske ølsmaken uten å kjenne det i hodet, sier direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome.

Gode salgstall

Salgstallene viser ifølge Nome tydelig at stadig flere får øynene opp for alkoholfritt øl. 

– Det finnes i dag gode alkoholfrie øl både fra de store bryggeriene og mikrobryggeriene, og salget av disse øltypene har hatt sterk vekst så langt i år. I første kvartal økte volumet med vel 13 prosent fra en markedsandel på 3,4 prosent, sier Nome.

Han forteller at dette er høyt sammenlignet med resten av Europa, og at selv om de fleste land har vekst, ligger de fortsatt kun på en eller to prosent. 

Kan ikke markedsføres

– Unntaket er Spania, der de har passert en markedsandel på 13 prosent for alkoholfritt øl. Bakgrunnen for dette er omfattende produktutvikling og intens markedsføring, sier han. 

Her i landet er det imidlertid forbudt å markedsføre alkoholfritt øl under merkenavn som kan assosieres med alkohol.

– På varme sommerdager er det verd å merke seg suksessen alkoholfritt øl har i Spania. Øl er forfriskende i varmen, men det kan være ubehagelig å bli døsig av alkohol og livsfarlig å kjøre bil eller scooter etterpå. Dette er grunnen til at du på uteserveringer i Sevilla og Madrid kan se ungdom som drikker alkoholfritt fatøl i bøtter og spann, sier han. 

Clausthaler-guide: Slik velger du riktig Clausthaler til maten. KILDE: Hansa Borg
Clausthaler-guide: Slik velger du riktig Clausthaler til maten. KILDE: Hansa Borg