Alkoholfritt øl

Stadig flere velger alkoholfritt - her er sju grunner til at du også bør gjøre det

Alkoholfritt øl er på ingen måte en dårlig erstatning for vanlig øl. Det smaker og lesker minst like godt på varme sommerdager.

Stadig flere får øynene opp for det gode utvalget av alkoholfritt øl, og mange oppdager også at det smaker minst like godt som vanlig øl. Det å kunne nyte en kald øl i parken, på sommerfesten eller på stranden og deretter kjøre hjem i egen bil, er helt perfekt. 

Økende salgstall

– Salget av alkoholfritt øl har økt med 16 prosent så langt i år. Dette er en trend som ikke bare gjelder Norge, men hele Europa, sier seniorrådgiver Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

For eksempel økte salget av alkoholfritt øl i fjor med 33 prosent i Nederland, 18 prosent i Portugal og hele 80 prosent i Polen. 

– Dette skyldes først og fremst at folk, ikke minst ungdom, er stadig mer opptatt av egen helse. Samtidig har utvalget av alkoholfritt øl av til dels høy kvalitet blitt større, og alkoholfritt øl begynner å få anerkjennelse som ordentlig øl og ikke brus med ølsmak, forteller han. 

Større valgfrihet

Alkoholfritt øl fra Clausthaler får du i flere forskjellige varianter, blant annet Pale Lager.
Alkoholfritt øl fra Clausthaler får du i flere forskjellige varianter, blant annet Pale Lager.

Også merkevaresjef i Hansa Borg Bryggerier AS, Lise-Katrin Larsen, mener interessen har sammenheng med utvalget. 

– Det er mange grunner til at stadig flere velger alkoholfritt øl, men en viktig årsak er nok at det de siste årene har kommet flere varianter. Dette gir forbrukeren større valgfrihet og har gjort alkoholfritt øl mer spennende. Med flere varianter oppfordres det også til flere brukssituasjoner, sier hun.

Larsen forteller at Hansa Borg Bryggerier har stort fokus på denne kategorien, noe som reflekteres i bryggeriets sortiment. 

– Blant annet produserer vi flere sesongprodukter, som Santa Clausthaler til jul og Clausthaler Radler i sommersesongen, forteller Larsen.

Sju gode grunner til å velge alkoholfritt øl

1. Det er sunnere

Alkoholfritt øl inneholder langt færre kalorier enn vanlig øl og er dermed et bedre valg for helsen. Ifølge Helsedirektoratet  inneholder 100 gram vanlig øl rundt 41 kcal per 100 gram, mens samme mengde alkoholfritt øl inneholder omtrent 24 kcal.

– I tillegg inneholder alkoholfritt øl lite sukker og naturlige ingredienser, sier Lise-Katrin Larsen i Hansa Borg Bryggerier. 

2. Du mister ikke kontrollen

De fleste av oss liker å beholde kontrollen. Ved å drikke alkohol med lav prosent eller droppe alkohol helt, beholder du kontrollen og kan få en god og produktiv dag derpå.  

3. Det er ikke lenger «ukult»

Tidligere kunne man kanskje oppleve å få negative kommentarer hvis man valgte alkoholfritt øl, men slik er det som regel ikke lenger. Det at det er mindre stigmatiserende å drikke alkoholfritt enn før, gjør det enklere for forbrukeren å velge. 

4.Du kan kjøre hjem

En av de store fordelene med å drikke alkoholfritt øl, er at du kan kjøre deg og dine alkoholdrikkende venner trygt hjem. Akkurat når du selv vil!

5. Du sover godt

Selv om du kanskje sovner raskt etter noen øl, blir ikke søvnen like god. Ifølge Helse Bergen vil man hos de fleste se en økende grad av urolig, oppstykket søvn og levende, angstladede drømmer siste halvdel av natten etter inntak av alkohol. Velger du alkoholfri øl i stedet for alkoholholdig, er sjansen større for en god natts søvn. Du beholder dessuten alle de gode minnene fra kvelden i forveien.

6. Det smaker like godt som annet øl

Serverer du alkoholfritt øl til noen som tror de får vanlig øl, er sjansen stor for at de ikke merker forskjell. Den gode smaken er derfor et veldig godt argument for å gå for alkoholfritt øl. 

Vi gjorde nettopp dette med seks parkgjester i fjor. Se hvordan «blindtesten» gikk her:  

7. Du slipper bakrus

Om det er aldri så gøy på festen eller i selskapet, kan følelsen dagen derpå gjøre at man angrer på at man i det hele tatt gikk dit. Med alkoholfritt øl slipper du både bekymringer og ubehag neste morgen.